Η αμφιλεγόμενη πολιτική της Τρόϊκα για την Ελλάδα




Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ για το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, πρακτορειακή ανταπόκριση (Reuters) του Paul Taylor από το Παρίσι, στην εφημερίδα NEW YORK TIMES, με τίτλο «Troika Has a Patchy Record on Bailouts», αναφέρεται μεταξύ άλλων στις συνεχιζόμενες διαφορές μεταξύ της τρόϊκας ως προς μια ενδεχόμενη παραγραφή μέρους του δανείου στην Ελλάδα, προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Ωστόσο, ο Taylor χαρακτηρίζει ως πολιτικά εκρηκτική τη συγκεκριμένη ιδέα, πριν τις γενικές εκλογές στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Προβάλλεται επίσης η αρχική ιδέα πολλών ανεξάρτητων οικονομικών εμπειρογνωμόνων ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το συνολικό της χρέος, παράλληλα με τις επιφυλάξεις τους για τις αισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας σε σχέση με την ελληνική οικονομία. Και αυτό, γιατί μεταξύ άλλων, οι αξιωματούχοι της τρόικας έχουν κατ΄ επανάληψη αυξήσει το ποσό που η Ελλάδα θα συγκεντρώσει υποθετικά από ιδιωτικοποιήσεις κρατικής περιουσίας, παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση και την αποχώρηση διεθνών επενδυτών.

Στην ανταπόκριση, προβάλλεται επίσης η ανώνυμη δήλωση αξιωματούχου του ΔΝΤ που εμπλέκεται στα δανειακά προγράμματα, ότι το πραγματικό πρόβλημα με την τρόϊκα είναι ότι κανείς δεν είναι επικεφαλής. «Μοιάζει περισσότερο με μια ποδοσφαιρική ομάδα χωρίς μάνατζερ και χωρίς σαφή καθορισμό για το ποιος παίζει σε ποιον τομέα», πρόσθεσε ο εν λόγω αξιωματούχος.

http://www.nytimes.com/2013/06/11/business/global/troika-has-a-patchy-record-on-bailouts.html?pagewanted=print

Σε άρθρο του για το FORBES, ο Karl Whelan φέρεται να συμφωνεί με την κριτική που το ΔΝΤ ασκεί στους Ευρωπαίους, καθώς χειρίστηκαν κάκιστα το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υιοθέτησαν απόψεις, βασισμένες σε ανεπαρκή κατανόηση της λειτουργίας των αγορών (“Sorry Olli, The IMF Were Being Nice About Europe’s Role in Greece”).

H καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης στοίχισε περισσότερο στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και έβλαψε την ελληνική οικονομία. Δημιούργησε αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που καλλιεργήθηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους και τις άστοχες δηλώσεις τους. Η αβεβαιότητα συνέβαλε στην κατάρρευση των επενδύσεων στην Ελλάδα, γεγονός που επιδείνωσε την συρρίκνωση, δημιουργώντας μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική αστάθεια.

Η κριτική του ΔΝΤ είναι μάλλον συγκρατημένη, κατά τον Whelan. Η χαώδης λίστα αξιωματούχων με τους οποίους έπρεπε να συνδιαλέγεται το ΔΝΤ και οι διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες απόψεις τους, που ενίοτε ήταν παράλογες, δεν βοήθησαν το έργο του. Η επίρριψη της ευθύνης στους κερδοσκόπους, η εμμονή με τα CDS, η άρνηση της πιθανότητας μιας ελληνικής χρεοκοπίας και η τελική ομαλή εξέλιξη της αναδιάρθρωσης, απέδειξαν την άγνοια των Ευρωπαίων.

http://www.forbes.com/sites/karlwhelan/2013/06/10/sorry-olli-the-imf-were-being-nice-about-europes-role-in-greece/

MH BIΩΣΙΜΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Σε συνέντευξη σε εκπομπή του CNBC με τίτλο «Eurozone Crisis» ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής οικονομικών του SOAS, υποστηρίζει ότι ανεξαρτήτως των δηλώσεων των πολιτικών, το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο και ο Γάλλος πρόεδρος F. Hollande οφείλει να επανεξετάσει τις δηλώσεις του περί τερματισμού της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Και αυτό γιατί όπως τονίζει ο Λαπαβίτσας, η Ευρώπη παρουσιάζει  ένα διττό πρόβλημα, αφενός το πρόβλημα χρέους των κ-μ της περιφέρειας, αφετέρου το θέμα της ελλιπούς ανάπτυξης, ως προς το οποίο έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος.

Ο Έλληνας οικονομολόγος χαρακτηρίζει ως ‘αποτρόπαια’ (atrocious) τα στατιστικά δεδομένα για το ελληνικό ΑΕΠ που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει το ελάχιστο στοιχείο ζήτησης στα εν λόγω δεδομένα. Τέλος, υποστηρίζει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα χρέους που μαστίζει τη χώρα, καθώς ακόμη και με το καλύτερο δυνατό σενάριο θα συμβάλλουν στη συγκέντρωση €50δις, ποσό μικρό σε σχέση με το συνολικό χρέος της χώρας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: