Επιμένει η Ουάσιγκτον στην κριτική της εναντίον της Τουρκίας – Δεν επιβεβαιώνεται συνομιλία του κ. Ομπάμα με τον κ. Ερντογάν




Η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε ξανά την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης και να μην τιμωρεί διαδηλωτές που ασκούν τα δικαιώματά τους. Σχετικές δηλώσεις έκαναν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και η εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, εν μέσω πληροφοριών ότι ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι “η Τουρκία είναι στενός φίλος και σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αναμένουμε από τις τουρκικές Αρχές να διατηρήσουν αυτές τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι συνομίλησε με τον ομόλογό του στην Τουρκία, Αχμέτ Νταβούτογλου και ότι υπήρξε και άλλη επικοινωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα σχετικά με τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις σε μεγάλες τουρκικές πόλεις. Ομως, ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε κατά πόσον ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας αν και κυκλοφόρησαν φήμες στην Ουάσιγκτον ότι ο Αμερικανός ηγέτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ δήλωσαν το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός υποσχέθηκε να παγώσει τα σχέδια για ανάπλαση πάρκου στην Κωνσταντινούπολη μέχρι το Δικαστήριο να αποφανθεί επί του θέματος, καθώς υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία. Οι διαδηλωτές εξέλαβαν ως θετικό βήμα την υπόσχεση του κ. Ερντογάν.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε χθες το βράδυ με αντιπροσωπεία καλλιτεχνών στην οποία συμμετείχαν δύο μέλη  της ομάδας Ταξίμ.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, ο Τούρκος Πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι, εφόσον το Δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της κυβέρνησης του, θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τα σχέδια ανάπλασης του πάρκου.

Πηγές:, Reuters, ΚΥΠΕ – Φωτογραφία Τα Νέα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: