Ενώ χιλιάδες επιστρέφουν στην πλατεία Ταξίμ ο Ερντογάν υποστηρίζει ότι οι διαδηλώσεις εξυπηρετούν τους εχθρούς της Τουρκίας




Το Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα απευθυνόμενος σε χιλιάδες υποστηρικτές του στην Σαμψούντα ότι οι συχνά βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων εξυπηρετούν τους εχθρούς της Τουρκία. Καθώς ολοκλήρωνε την ομιλία του στην πόλη αυτή της Μαύρης Θάλασσας, στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης είχαν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές και η αστυνομική παρουσία ήταν εντονότατη. Ενώ στην Κολωνία 80 χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του κ. Ερντογάν. 

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν λάβει θέσεις γύρω από την πλατεία καθώς το πλήθος φωνάζει “αυτή είναι μόνον η αρχή, ο αγώνας θα συνεχιστεί”.

Στη Σαμψούντα, περίπου 15.000 οπαδοί του Ερντογάν ζητωκραύγαζαν κρατώντας τουρκικές σημαίες καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός καλούσε το πλήθος να δώσει την απάντησή του στις διαδηλώσεις,στις κάλπες,κατά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών τον προσεχή Μάρτιο.  

“Ποιος κέρδισε από τις τρεις εβδομάδες των διαδηλώσεων; Οι εχθροί της Τουρκίας. Ποιος έχασε από τις διαδηλώσεις;Η τουρκική οικονομία, έστω και σε μικρό βαθμό, ο τουρισμός έχασε. Επισκίασαν και κηλίδωσαν την εικόνα της Τουρκίας και τη διεθνή της δύναμη”, τόνισε ο Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον αυτών που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις τονίζοντας ότι δε σέβονται το ισλάμ.

“Ας μπουν στα τζαμιά με τα παπούτσια τους, ας πιούν αλκοόλ στα τζαμιά μας, ας σηκώσουν το χέρι τους στα κορίτσια μας που φορούν την μαντήλα. Μια προσευχή από εμάς είναι αρκετή για να εμποδίσει τα σχέδιά τους”, τόνισε ο Ερντογάν.

Στη Γερμανία

Περίπου 80.000 άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της κοινότητας των Αλεβιτών, πραγματοποίησν διαδήλωση σήμερα στην Κολωνία της δυτικής Γερμανίας κατά της κυβέρνησης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσαν οι οργανωτές της.

“Για την άμεση διενέργεια νέων εκλογών”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της κοινότητας των Αλεβιτών της Γερμανίας Αλί Ντογκάν, αναφερόμενος στη διαδήλωση αυτή κατά της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πιο σημαντική στη Γερμανία από τότε που άρχισε το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Ερντογάν.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι ήλθαν από διάφορα μέρη της Γερμανίας, αλλά επίσης από τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ελβετία, συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα:”Η Ταξίμ (το όνομα της πλατείας της Κωνσταντινούπολης που έγινε σύμβολο της εξέγερσης κατά του Ερντογάν) είναι παντού. Η αντίσταση είναι παντού. Ας τελειώνουμε με τη δικτατορία του Ερντογάν”.

Ο αλεβιτισμός έχει ορισμένες ομοιότητες με το σιιτικό ισλάμ. Στη Γερμανία, όπου ζουν περίπου τρία εκατομμύρια Τούρκοι, η κοινότητα των Αλεβιών αριθμεί περίπου 500.000 άτομα. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του αλεβιτισμού είναι η ισότητα ανδρών και γυναικών.

Πολλές διαδηλώσεις κατά του Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Γερμανία, κυρίως στο Βερολίνο.

Φωτογραφία: Gul Nur Bilek, @GulNurBilek

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: