Eγγραφο Αναστασιάδη στο Εθνικό: Διαμόρφωση πλαισίου λύσης και της εξωτερικής πολιτικής – Δεν αποκλείει αίτηση ένταξης και στο ΝΑΤΟ –




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Εξασέλιδο έγγραφο κατέθεσε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέτοντας τις παραμέτρους τόσο της λειτουργίας του Σώματος όσο και των βασικών κατευθυντήριων γραμμών της λύσης του Κυπριακού. Το έγγραφο θα συζητηθεί σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στις 2 Ιουλίου και σε διήμερη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου στις 16-17 Ιουλίου ενώ χθες έγινε η παρουσίασή του από τον Νίκο Αναστασιάδη.

Το περιεχόμενο του εγγράφου, το οποίο θεωρείται «τροφή προς σκέψη», αναφέρεται και στην ουσία του Κυπριακού και τις προετοιμασίες ενόψει νέου κύκλου διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο. Αρχίζει, πάντως, με την αναδιάρθρωση του Σώματος και συνεχίζει στα θέματα διαδικασίας και ουσίας του Κυπριακού καθώς και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο κεφάλαιο εξωτερική πολιτική, ο Πρόεδρος δεν αποκλείει την υποβολή αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Προτείνει  την χάραξη «μιας αξιόπιστης και ολοκληρωμένης στρατηγικής που να λαμβάνει υπόψη το διεθνές περιβάλλον, να αξιοποιεί καλύτερα τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ε.Ε και να εκμεταλλεύεται το νέο γεωστρατηγικό της ρόλο. Πιο συγκεκριμένα:

*Την αξιόπιστη, ισότιμη και συνεπή συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλους τους πυλώνες, πολιτικές και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας της Ε.Ε. Επιδίωξη συμμετοχής στην ζώνη του Σέγκεν.

* Την υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

* Οικοδόμηση σχέσεων με το ΝΑΤΟ, μη αποκλειόμενης της υποβολής αίτησης για ένταξη μας σε αυτό, εφόσον συναινεί η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων.

*Την επιδίωξη συμμαχιών με χώρες που ασκούν επιρροή στην Τουρκία

*Την εμβάθυνση σχέσεων με γειτονικές χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε σημαντικά κέντρα αποφάσεων όπως είναι πρώτιστα το Ισραήλ, αλλά και την διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με άλλες γειτονικές χώρες και γενικότερα με τον αραβικό κόσμο.

* Επιδίωξη ενεργότερης εμπλοκής της Ρωσίας, της Κίνας και της Γαλλίας στο Κυπριακό.

*Την αξιοποίηση του γεωστρατηγικού ρόλου που αποκτά η Κύπρος ως ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο και όχι μόνον.

Στο προεδρικό κείμενο/εισήγηση σημειώνεται πως «το έγγραφο Ντάουνερ ημερομηνίας 30/4/13 δεν συνιστά παρά σημείο αναφοράς στα πεπραγμένα των ετών 2008 έως 2012 και δεν αποτελεί την βάση επανέναρξης των συνομιλιών. Το Εθνικό Συμβούλιο και οι ομάδες εργασίας θα αξιολογήσουν ποια εκ των όσων καταγράφονται μπορεί να αποτελέσουν μέρος του συνολικού πλαισίου προτάσεων που θα προετοιμάσει το Σώμα», αναφέρει. Τονίζει, επίσης, ότι «η ετοιμασία ενός πλαισίου προτάσεων για λύση του κυπριακού θα άρει οριστικά τις όποιες ανησυχίες πως είτε κάποιοι θα επαναφέρουν σχέδια ή προτάσεις που απορρίφθηκαν από το λαό είτε πως κάποιοι άλλοι δεν επιθυμούν λύση».

Ο Πρόεδρος ενόψει του νέου κύκλου των συνομιλιών, αναφέρει πως η σημερινή μορφή των συνομιλιών έχει αποτύχει. «Γι’ αυτό προ της εμπλοκής στον οποιοδήποτε διάλογο προς επίλυση του κυπριακού, η ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου, αφού μελετήσει όλες τις παραμέτρους, θα έχει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την όποια νέα διαδικασία η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει την ενεργό εμπλοκή της Ε.Ε. και να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις όποιες προτάσεις θα καταθέτει η άλλη πλευρά». Στη συνέχεια, αναφέρει πως οποιαδήποτε νέα διαδικασία, που οπωσδήποτε δεν θα έχει την μορφή διεθνούς ή πολυμερούς διάσκεψης, θα πρέπει να πληροί τουλάχιστον τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(α) Η όλη διαδικασία θα παραμείνει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

(β) Προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πώς το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μια και μόνη κυριαρχία και την μια και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος.

(γ) Δεν θα τεθούν ή επιβληθούν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την κατάληξη σε λύση.

(δ) Δεν θα ασκηθεί οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία.

(ε) Η εμπλοκή της Ε.Ε. θα είναι ουσιαστική με τον εκπρόσωπο της Ένωσης να θεωρείται ενεργό μέλος του διαλόγου.

(στ) Η εκπροσώπηση της Ε.Ε. θα είναι υψηλού επιπέδου από προσωπικότητα ευρωπαϊκού κύρους, η οποία θα διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

(ζ) Οι διαπραγματεύσεις θα στοχεύουν στην εξεύρεση λύσης που θα οδηγεί τελικά σε ένα ισότιμο, σύγχρονο, βιώσιμο και λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος.

(η) Η λύση θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου και όχι αποτέλεσμα έξωθεν επιβολής και η αποδοχή της θα πρέπει να επισφραγίζεται από το λαό δια δημοψηφισμάτων.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά στοιχεία της μορφής λύσης «που έχουμε δεχθεί ως ιστορικό συμβιβασμό» (διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική και όχι αριθμητική ή ποσοτική ισότητα) θα πρέπει να συνάδει με τις πιο κάτω αρχές:

Ι. Στις αποφάσεις του ΟΗΕ και τα ψηφίσματα

II. Στις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979.

ΙΙΙ. Στην απόφαση του κυπριακού ελληνισμού για απόρριψη του σχεδίου Ανάν

ΙV. Στα δεδομένα όπως διαμορφώνονται   μετά   την   ένταξη   της   Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αρχές, αξίες και ευρωπαϊκό κεκτημένο.

V.  Στην συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006.

VI. Στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της 18ης Σεπτεμβρίου 2009.

VII. Στον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου όπως διαμορφώθηκε μετά την ανεύρεση υδρογονανθράκων.

VIII. Στις αποφάσεις Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων (ΕΔΑΔ, ΔΕΚ).

Διαπραγματευτής, Συμβούλιο Αρχηγών, με 75% οι αποφάσεις, στήριξη από τεχνοκράτες

ΓΙΑ την αναδιάρθρωση του Εθνικού Συμβουλίου, το έγγραφο του Προέδρου Αναστασιάδη, παρουσιάζει σειρά εισηγήσεων εισάγοντας το θέμα του διαπραγματευτή, την εμπλοκή τεχνοκρατών και τη σύσταση Συμβουλίου Αρχηγών. Οι προτάσεις του είναι:

* Να συσταθεί Συμβούλιο Αρχηγών των εν τη Βουλή Κομμάτων, που θα ευρίσκεται σε διαρκή σύνοδο και θα ενημερώνεται ανελλιπώς τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από το συνομιλητή για την πρόοδο του εν εξελίξει διαλόγου επί του Κυπριακού Προβλήματος. Καθιερώνεται η προδιαβούλευση ώστε οποιαδήποτε πρόταση θα κατατίθεται να είναι προϊόν του διαλόγου μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του συνομιλητή και των Αρχηγών των κομμάτων.

* Το Εθνικό Συμβούλιο, ως συμβουλευτικό σώμα, θα αξιοποιείται για σκοπούς σύνθεσης και σύγκλισης απόψεων, μετά από ελεύθερο προβληματισμό και συζήτηση μεταξύ των μελών του. Ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου ή οι κοινές θέσεις κομμάτων που εκπροσωπούν την συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος σε ποσοστό 75% με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών θα θεωρούνται δεσμευτικές για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

* Θα συσταθούν υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου οι οποίες με την συμβολή και εμπειρογνωμόνων που θα πλαισιώνουν τον συνομιλητή ή/και μελών της διαπραγματευτικής ομάδας θα ετοιμάζουν εισηγήσεις προς το Εθνικό Συμβούλιο για το κάθε ένα από τα υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια.

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παύει να είναι ο κατά αποκλειστικότητα συνομιλητής της ε/κ πλευράς. Αντί τούτου και σε συνεννόηση με το Συμβούλιο Αρχηγών, ο Πρόεδρος θα διορίσει πρόσωπο εγνωσμένου πολιτικού και νομικού κύρους που θα πλαισιούται από ισχυρή διαπραγματευτική ομάδα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται εμπειρογνώμονες ανάλογα με το υπό διαπραγμάτευση κεφάλαιο. Ο συνομιλητής θα είναι υπόλογος στον Πρόεδρο και στο Συμβούλιο Αρχηγών ή/και στο Εθνικό Συμβούλιο και θα παρακάθεται στις συνεδριάσεις τους. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας θα συναντάται όταν τούτο κρίνεται επιβεβλημένο με τον Αρχηγό της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας.

* Ο συνομιλητής θα υποστηρίζεται από ομάδες εργασίας επί εκάστου διαπραγματευτικού κεφαλαίου. Τα μέλη των ομάδων εργασίας θα ορίζονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνεννόηση με τον συνομιλητή και το Συμβούλιο Αρχηγών. Οι ομάδες θα προεδρευονται από ένα μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας και σε αυτές θα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που είναι καθ’ ύλην γνώστες του αντικειμένου. Ο Πρόεδρος εκάστης ομάδας θα ενημερώνει και θα διαβουλεύεται με-την αντίστοιχη υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου.

* Σύσταση Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών για αξιολόγηση και αξιοποίηση των διεθνών και περιφερειακών εξελίξεων οι μελέτες εκτιμήσεις και εισηγήσεις του οποίου θα υποβάλλονται στο Εθνικό Συμβούλιο.

www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: