Β. Παπαδόπουλος: Η επίλυση του Κυπριακού δεν συνδέεται ούτε με την κρίση ούτε με το φυσικό αέριο




Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος επανέλαβε χθες ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος δεν συνδέεται ούτε με την οικονομική κρίση ούτε και με το θέμα του φυσικού αερίου. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος δημιουργίας έντασης στην περιοχή μας, νοουμένου ότι όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σχολίαζε δήλωση του Αμερικανού πρέσβη στη Λευκωσία Τζον Κένιγκ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τhe Cyprus Daily», ότι ενδεχόμενη ένταση στην περιοχή θα μπορούσε να κλονίσει τις σχέσεις ΗΠΑ με Ισραήλ και Τουρκία και ταυτοχρόνως να εκτροχιάσει τις έρευνες για φυσικό αέριο της Noble Energy, γι’ αυτό και η Ουάσιγκτον προσβλέπει σε μια λύση του κυπριακού προβλήματος.

Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η κυπριακή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμούν προσωπικά γρήγορη εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λύση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη και θα αντιμετωπίζει όλες τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων».

«Προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, «θα εργαστούν ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση του, αφού πρώτα αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που επέφερε η πρωτοφανής οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας».

Πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα, όμως, δεν βλέπουμε το λόγο γιατί να δημιουργηθεί ένταση ή κρίση στην περιοχή μας, νοουμένου ότι όλοι συμφωνούμε πως πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και καλή θέληση από τουρκικής πλευράς, καθώς και βοήθεια από όσους ενδιαφέρονται για να καταλήξουμε σε μια συμφωνημένη λύση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ διασύνδεει το Κυπριακό με το φυσικό αέριο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουμε πει κατ΄ επανάληψη ότι το Κυπριακό δεν διασυνδέεται ούτε με την οικονομική κρίση ούτε με το φυσικό αέριο».

«Είναι τρία ανεξάρτητα πράγματα, κάτι που έχει αναγνωρίσει και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο προϊστάμενος του Αμερικανού Πρέσβη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη στην Ουάσινγκτον και της συνάντησής του με τον κ. Κέρι».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι «εμείς στεκόμαστε στην επίσημη θέση του κ. Κέρι κατά τη συνάντηση του με τον κ. Κασουλίδη. Ήταν ξεκάθαρος ο κ. Κέρι ότι πρόκειται για τρία διαφορετικά και παράλληλα πράγματα».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα για το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν επιθυμεί περαιτέρω δημόσια συζήτηση για το θέμα της Αμμοχώστου. Συνεπώς, ουδέν σχόλιο».

http://www.cna.org.cy/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: