Αντίδραση στον αυταρχισμό του Ερντογάν




Την έντονη αντίδραση των διαδηλωτών κατά του αυταρχισμού του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνει εκτενές δημοσίευμα της WASHINGTON POST Turkish protests show depth of anger against Erdogan», Justin Vela (Κωνσταντινούπολη) και Kevin Sullivan (Ουάσιγκτον), σημειώνοντας ότι οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες, που επεκτείνονται σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, αποτελούν ισχυρό σύμβολο της οργής και της δυσπιστίας της κοινής γνώμης προς τον Τούρκο Πρωθυπουργού.

Οι επικριτές του κ. Ερντογάν εστιάζονται στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην προσπάθειά του να εισάγει τα συντηρητικά ισλαμικά ιδεώδη στην έντονα κοσμική τουρκική κοινωνία.

Το δημοσίευμα κάνει παράλληλα αναφορά στις ενδεχόμενες επιπτώσεις της κρίσης στην ευημερούσα τουρκική οικονομία, καθώς έχει οδηγήσει στην πτώση του τουρκικού χρηματιστηρίου. Όπως επισημαίνει ο Bulent Aliriza, ειδικός τουρκικών θεμάτων στο Center for Strategic and International Studies, «για όσο διάστημα υπήρχε βελτίωση της οικονομίας ο λαός ήταν πρόθυμος να παραβλέπει το έλλειμμα ελευθεριών. Εάν οι επενδύσεις σταματήσουν ο λαός θα αρχίσει να αμφισβητεί την κυβέρνηση Ερντογάν».

http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/turkish-protests-show-depth-of-anger-against-erdogan/2013/06/04/f9b8af42-cd22-11e2-9f1a-1a7cdee20287_story_1.html

Η SULE KULU συντάκτρια στην διαδικτυακή έκδοση της τούρκικης εφημερίδας «Today’s Zaman» σε ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη στην NEW YORK TIMES με τίτλο «Erdogan Has Been Warned» αναλύει τη στάση του τούρκου Πρωθυπουργού υπό το πρίσμα των πρόσφατων αναταραχών που ξέσπασαν στη χώρα.

Συγκεκριμένα σχολιάζει ότι  αν και κατά το παρελθόν ο Recep Tayyip Erdogan δήλωνε ότι το κόμμα του θα εξασφαλίσει την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την, δημοκρατία και την ευημερία για όλους, το τελευταίο διάστημα ωστόσο δέχεται έντονες επικρίσεις  περί προσπαθειών του να παρέμβει στις ζωές των πολιτών. Επιπλέον, η συντάκτρια αναρωτιέται πως είναι δυνατόν ένας έξυπνος και έμπειρος πολιτικός, που έχει κατορθώσει να ξεπεράσει μια σειρά πολιτικών κρίσεων, να μην μπορεί να αντιληφθεί την συνολική πολιτική εικόνα.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι οι διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα σε μια εντελώς ακατάλληλη στιγμή, όπου ο κ. Erdogan σκόπευε να δρομολογήσει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να παραχωρηθούν αυξημένες εξουσίες στο ρόλο του Προέδρου. Πιθανώς οι διαμαρτυρίες να περιπλέξουν την κατάσταση βάζοντας εμπόδια στις βλέψεις του για προεδρική θητεία. Τονίζει επίσης ότι αν  και οι εντάσεις έχουν ήδη αμβλυνθεί, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όπως και πριν στην Τουρκία.

Στην ανταπόκριση σημειώνεται ακόμα ότι αν και ο κ. Erdogan, με βάση πρόσφατη δημοσκόπηση στο εσωτερικό του κόμματός του, υποστηρίζει ότι η πλειοψηφία των πολιτών είναι με το μέρος του, θα ήταν σοφό από την πλευρά του αν λάμβανε υπόψη του το πλήθος στους δρόμους, κάθε φορά που στο μέλλον πρόκειται να λάβει αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές τους.

Τέλος επισημαίνει ότι ο κ. Erdogan, ήδη έλαβε «κίτρινη κάρτα» στην Κωνσταντινούπολη ως προειδοποίηση για την αναγκαιότητα να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία.  Όσο γι αυτούς που επιθυμούν να το δουν να παίρνει «κόκκινη κάρτα» και να φεύγει από την εξουσία, συμπληρώνει ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τις εκλογές του 2015, εκτός κι αν ο ίδιος βρει τρόπο να κατακτήσει την Προεδρία πριν από τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

http://www.nytimes.com/2013/06/05/opinion/in-turkey-erdogan-has-been-warned.html?hp&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: