Αναγκαιότητα η ηρεμία, αλλά και η αντίδραση




Του Πανίκου Παναγιώτου, “Φιλελεύθερος”

Αν δεν υπάρξει αντίσταση, αυτά που συμβαίνουν σε Ελλάδα και άλλα κράτη δεν θα τα αποφύγει ούτε και η Κύπρος. Πρόκειται για πρακτικές και πολιτικές που δεν σώζουν λαούς, αλλά εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Η εκ των υστέρων αποστολή επιστολών στους δανειστές είναι άνευ ουσιαστικής σημασίας. Οι συμφωνίες έγιναν και οι αποφάσεις έχουν παρθεί.

Πρώτα, είναι οι μισθοί, οι συντάξεις και τα κοινωνικά προγράμματα. Θα ακολουθήσουν οι ημικρατικοί οργανισμοί και οι φορείς που διέπουν την ασφάλεια της χώρας. Και στη συνέχεια, το Κυπριακό και το αέριο. Οι επιδιώξεις τους δεν στηρίζονται μόνο σε αριθμούς και διαρθρωτικές αλλαγές. Η μεγαλύτερη απόδειξη για τα άσχημα, ανεπίτρεπτα και θλιβερά που επέρχονται αποτελούν τα τραυματικά βιώματα της Ελλάδας, για όσα φαίνονται και για πολύ περισσότερο για όσα δεν φαίνονται, παραμένοντας άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως: αυτοκτονίες, αιτίες αργού θανάτου, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες βυθισμένοι στη μελαγχολία, χωρίς ελπίδα και μέλλον.

Ας όψονται οι αίτιοι, κάθε πολιτικού και τραπεζικού αξιώματος, που οδήγησαν σε αιχμαλωσία τον Ελληνισμό, αποδυναμώνοντας τον ρόλο του σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Η ιστορία μάς φασκελώνει καθημερινά, γιατί μετά από σαράντα σχεδόν χρόνια, τίποτα δεν άλλαξε σε νοοτροπίες και συμπεριφορές που συνέβαλαν στο έγκλημα της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

Έστω και τώρα, το λένε και το ξαναλένε πολλοί σοβαροί γνώστες της κατάστασης, υπάρχουν περιθώρια να αναζητηθεί εναλλακτικός δρόμος σταδιακής εξόδου από το μνημόνιο -ειδικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- και αποδέσμευσης από τροϊκανές συνταγές, που δεν θα έχουν τελειωμό. Για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζονται στοιχειοθετημένα επιχειρήματα, ολοκληρωμένη πολιτική δράσης και ανάπτυξης, μα προπαντός συστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου, γενναιότητα και πατριωτισμός.

Η επικράτηση της εργατικής ηρεμίας και η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής αποτελούν αναγκαιότητα και ευθύνη. Την ίδια στιγμή όμως, αναγκαιότητα αποτελούν η αντίδραση και η διαμαρτυρία. Αν ο κόσμος της Κύπρου παραμείνει σιωπηλός και άβουλος μπροστά σε απάνθρωπες και ανέντιμες επιβουλές της Τρόικας, τα μόνα που θα μείνουν θα είναι οι επιστολές και τα μέτρα λιτότητας, που θα γίνονται όλο και πιο σκληρά.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: