Προκλητικό άρθρο των Financial Times : Αναγκαίο κακό η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ
Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, να κλείσει την ΕΡΤ, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα, προκάλεσε αυτόματες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα σωματεία προκήρυξαν γενική απεργία την Πέμπτη. Οι ηγέτες των συμπολιτευόμενων με την Νέα Δημοκρατία του κου Σαμαρά κομμάτων, εξέφρασαν τη διαφωνία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης άσκησε κριτική, αναφέρει σε κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.

Και συνεχίζει: “Πράγματι, ο Πρωθυπουργός προέβη σε μια ‘θεαματική’ κίνηση. Παρέκαμψε το Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας μια ταχεία (‘fast-track’) νομική διαδικασία . Ωστόσο, ισχυρισμοί ότι ο κος Σαμαράς καταπνίγει την κριτική δεν ευσταθούν. Η απόφαση πάρθηκε για οικονομικούς λόγους. Ένας νέος, μικρότερος, εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του Καλοκαιριού”.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα:

“Η έλλειψη αποτελεσματικότητας της ΕΡΤ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα. Δεκαετίες πολιτικών διορισμών διόγκωσαν τις μισθοδοτικές υποχρεώσεις του οργανισμού, χωρίς να συνεισφέρουν στην ποιότητα των προγραμμάτων του. Οι εργαζόμενοι ήταν δύσκολο να απολυθούν, εξαιτίας του υπερβολικού προστατευτισμού. Τα σωματεία χρονοτριβούσαν, όσον αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, μην αφήνοντας άλλη επιλογή στην κυβέρνηση από το να κλείσει τον παλιό οργανισμό.

Από τις περυσινές εκλογές, η κυβέρνηση έκανε πολλά για την δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας και πήρε μέτρα δομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της αναδιαμόρφωσης της αγοράς εργασίας. Εντούτοις, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα συνιστά έναν από τους τομείς που ο κος Σαμαράς και οι συνεργάτες του έπραξαν τα λιγότερα. Η τρόικα των διεθνών δανειστών αναμένει την περικοπή 4.000 θέσεων εργασίας έως το τέλος του χρόνου. Πριν την απόφαση της τρέχουσας εβδομάδας για το κλείσιμο της ΕΡΤ, το Υπουργικό Συμβούλιο δεν είχε δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για το που θα έπεφτε ο πέλεκυς.

Οι περικοπές θέσεων εργασίας σήμερα δεν απαιτούνται, μόνο, προκειμένου να βοηθήσουν τα οικονομικά της κυβέρνησης. Αποτελούν προϋπόθεση, ώστε ο δημόσιος τομέας να προβεί εκ νέου σε προσλήψεις αύριο. Η διαδικασία θα ωφελήσει εκείνους τους εργαζομένους –συνήθως τους νέους- που δεν είχαν δουλειά εξαιτίας των ισχυρών εκ των έσω. Θα ενισχύσει την οικονομία, καθώς οι δεξιοτεχνίες των νέων προσληφθέντων θα σχετίζονται περισσότερο με τον σύγχρονο κόσμο.

Με την οικονομία να αναμένεται να συρρικνωθεί κατά επιπλέον 4% το 2013 ωστόσο, οι ελπίδες για ανάκαμψη υποχωρούν. Αυτό έχει σημασία για την Ελλάδα, αλλά και για τους διεθνείς δανειστές, που ήλπιζαν ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας,  που εγκρίθηκε το 2012, θα ήταν το τελευταίο. Η τρόικα δικαίως απαιτεί από τον κο Σαμαρά να τηρήσει όσα υποσχέθηκε. Καθώς όμως το εθνικό χρέος δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, οι δανειστές θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια δύσκολη μελλοντική πορεία”.

http://www.ft.com/cms/s/0/1b8dc9ba-d424-11e2-8639-00144feab7de.html

Οι FINANCIAL TIMES δημοσιεύουν επίσης ανταπόκριση της Kerin Hope («Greeks Strike over Closure of State Broadcaster»), όπου σημειώνονται οι διαμαρτυρίες έξω από το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, το πολιτικό κλίμα μετά τη διαφωνία των Βενιζέλων, Κουβέλη, οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα («Οι εθνικοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς σταματούν τη λειτουργία τους για δύο μόνο λόγους, την εισβολή από ξένες δυνάμεις ή εξαιτίας πραξικοπήματος»), την δήλωση για πιθανότητα σύστασης του νέου φορέα τον Ιούλιο και την απεργία των δημοσιογράφων.

http://www.ft.com/cms/s/0/050fd900-d427-11e2-8639-00144feab7de.html

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: