WSJ: Ανοικτός παραμένει ο διάλογος για αποχώρηση χωρών από την Ευρωζώνη




Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του Pew Research Center που καταδεικνύει τη μεγάλη στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης ως προς την παραμονή τους στην ευρωζώνη,  οι Thomas Catan και Marcus Walker σε άρθρο τους στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Thinking the Unthinkable: Quitting a Currency» (σελ. Α2), τονίζει ότι παρά τις διαμαρτυρίες των Ευρωπαίων για τα μέτρα λιτότητας, άνω των 60% των ερωτηθέντων Ισπανών, Ελλήνων, Ιταλών και Γάλλων επιθυμούν να παραμείνουν εντός ευρώ, ωστόσο είναι αβέβαιο εάν η εν λόγω στάση θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

Και αυτό γιατί όπως τονίζεται, «τα ευρωπαϊκά αποθέματα υπομονής είναι μεν βαθιά, αλλά σίγουρα όχι απεριόριστα». Όπως μάλιστα δηλώνει ο Simon Tilford, επικεφαλής οικονομολόγος του εδρεύοντος στο Λονδίνο think-tank «Center for European Reform», από τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι πολίτες «αντιληφθούν ότι δεν υπάρχει φως στο τούνελ, θα αναζητήσουν έναν πιο ανοικτό διάλογο για τα κόστη και τις ωφέλειες της παραμονής στη νομισματική ένωση. Και από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο εν λόγω διάλογος, τα πράγματα (σ.σ. μια ενδεχόμενη έξοδος χώρας από το ευρώ) μπορεί να εξελιχθούν πολύ γρήγορα».

Ως παράδειγμα οι αρθρογράφοι φέρουν την Αργεντινή της οποίας η οικονομία παρουσίασε συρρίκνωση περίπου 8% την τριετία πριν την κρίση του 2001 και χρεοκόπησε λίγο αργότερα λόγω χρέους, ενώ συγκριτικά αναφέρεται ότι έως στα τέλη του 2013, οι οικονομίες της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα συρρικνωθούν 8% περίπου σε σχέση με το οικονομικό τους ζενίθ, η οικονομία της Ισπανίας 6% περίπου και της Ελλάδας άνω του 23%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζουν οι αρθρογράφοι, η Αργεντινή με τις οικονομικές της διακυμάνσεις από την εποχή της υποτίμησης του πέσο, δεν συνιστά μοντέλο για την Ευρώπη, αλλά κατ΄εξοχήν ένα παράδειγμα προς αποφυγή.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323398204578489261685554102.html?KEYWORDS=Greece 

ΙFO: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Παρά τις ελπίδες ότι η χειρότερη φάση της οικονομικής κρίσης έχει περάσει, η Ελλάδα θα εξέλθει της ευρωζώνης εντός των επόμενων δύο ετών, σύμφωνα με τη γερμανική δεξαμενή σκέψης Ifo και τον Πρόεδρό της Hans-Werner Sinn, που εκτιμά ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν θα ανεχτούν περαιτέρω μέτρα λιτότητας και θα προσανατολιστούν προς ριζοσπαστικά κόμματα που επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το άρθρο των TIMES (“Austerity Backlash ‘will push Greece to Euro Exit’”) με την υπογραφή της Kathryn Hopkins, παρουσιάζει τον Sinn να θεωρεί ότι η παρούσα κατάσταση στην ευρωζώνη δεν συνιστά απλώς ύφεση αλλά δομική κρίση. ‘Δεν πιστεύω πως το ευρώ μπορεί να επιβιώσει όπως έχουν τα πράγματα’ επισημαίνει στην 12η ετήσια Οικονομική Σύνοδο Κορυφής του Μονάχου,. Ο οικονομολόγος της Capital Economics, Ben May, εκτιμά ότι ο κίνδυνος εξόδου είναι μικρός, δεν απορρίπτει ωστόσο εξολοκλήρου το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα σε μια απόπειρα αποφυγής της ύφεσης.

http://www.thetimes.co.uk/tto/business/markets/europe/article3768320.ece

ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ: Η λανθασμένη έκθεση των Rogoff-Reinhart είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αναξιοπιστία των επίσημων οικονομικών εκτιμήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της CHRISTIAN SCIENCE MONITOR (EU Austerity Hawks Shrug off Criticism of Flawed Academic Paper”)με την υπογραφή του Eugenio Facci.

Στα λάθη της έκθεσης οφείλεται εν μέρει και η στροφή στην πολιτική της λιτότητας, αν και οι οικονομικές συνθήκες στις αδύναμες χώρες ευθύνονται κυρίως για αυτή. Η απώλεια πίστης στην επιστήμη της οικονομίας και στους αριθμούς είναι εμφανής και από την έντονη διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών για την επιτυχία ή την αποτυχία της πολιτικής λιτότητας, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι οι περίφημες μεταρρυθμίσεις συνίστανται απλώς σε αυξημένη φορολογία. Η ανάκαμψη αργεί ακόμη: τα νέα δεδομένα της Eurostat καταδεικνύουν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

http://www.csmonitor.com/World/Europe/2013/0517/EU-austerity-hawks-shrug-off-criticism-of-flawed-academic-paper

Συντάκτες: Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: