Martin Wolf: Το γερμανικό μοντέλο ανάπτυξης είναι ασυμβίβαστο με την οικονομία της Ευρωζώνης




Είτε η ευρωζώνη θα καταλήξει σε μια ισορροπημένη επίλυση των προβλημάτων της, είτε θα διαλυθεί, κατά τον Martin Wolf, αλλά είναι αδύνατο να καταστεί μια μεγαλύτερη Γερμανία, ακολουθώντας την στρατηγική της δεύτερης του 2000. Το Βερολίνο, γράφει ο Wolf για τους FINANCIAL TIMES («The German Model is not for Export»), θεωρεί πως η νομισματική πολιτική οφείλει να στοχεύει στην σταθερότητα των τιμών και η δημοσιονομική σε έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό και σε χαμηλό δημόσιο χρέος.Για την επιτυχία της στρατηγικής η Γερμανία τροποποιούσε την εξωτερική ισορροπία, ώστε να σταθεροποιείται η οικονομία. Η Γερμανία στηρίχθηκε στην εξαγωγή προϊόντων και στο μέγεθος της οικονομίας της αλλά και στις ανθούσες εξωτερικές αγορές εξαιτίας της φούσκας του 2000. Από το έλλειμμα του 1,7% του ΑΕΠ κατέληξε σε πλεόνασμα της τάξης του 7,5%, ενώ ταυτόχρονα οι αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης βίωναν ένταση των δικών τους ελλειμμάτων.

Στην περίπτωση της ευρωζώνης ωστόσο, που δεν είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία, αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο, με ανισορροπίες που αγγίζουν το 6%, η μίμηση του γερμανικού μοντέλου ενδέχεται να προκαλέσει μακροχρόνια στασιμότητα έως και αποπληθωρισμό, αλλά και συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας. Ακόμη και η παρέμβαση της ΕΚΤ με τη μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα δεν πρόκειται να παίξει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

http://www.ft.com/cms/s/0/aacd1be0-b637-11e2-93ba-00144feabdc0.html#axzz2Sfuupt23

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ SCHÄUBLE MOSCOVICI: Στη συνάντηση μεταξύ Wolfgang Schäuble και Pierre Moscovici για τον εορτασμό της 25ης επετείου του γαλλογερμανικού οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συμβουλίου, αναφέρεται δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES («Differences Put aside as Berlin and Paris Seek Common Ground»).

Επισημαίνεται η συμφωνία των δύο ανδρών ως προς την ανάγκη δομικών μεταρρυθμίσεων για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και για τη μείωση των ελλειμμάτων, για σκληρή δημοσιονομική εποπτεία και για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο ωστόσο, η συνάντηση ήταν κατ’ επίφαση ουσιώδης, ενώ μικρή ομάδα διαδηλωτών έξω από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση, καλούσαν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να ‘φύγει έξω από την Ελλάδα’, όπου τα μέτρα λιτότητας δημιούργησαν κοινωνικές εντάσεις.

Ως προς την δημιουργία της τραπεζικής ένωσης ο Wolfgang Schäuble υπενθύμισε για ακόμη μία φορά την άποψή του ότι,  για μια κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων και για έναν κοινό μηχανισμό αντιμετώπισης των αδύναμων τραπεζών, θα απαιτηθεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών και εναρμονισμένη εθνική στρατηγική.

http://www.ft.com/cms/s/0/f4d3d7b8-b733-11e2-841e-00144feabdc0.html#axzz2Sfuupt23

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: