JP Morgan: Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο…




Η σταδιακή οικονομική και πολιτική πρόοδος δεν είναι τόσο ελκυστική για την τηλεόραση όπως οι διαμαρτυρίες και οι βίαιες διαδηλώσεις, γράφει η Maria Paola Toschi της JP Morgan Asset Management, αναφερόμενη στην Ελλάδα, σε άρθρο γνώμης για τους FINANCIAL TIMES (“Greece’s Good News Goes largely Unreported”).

Ωστόσο, αν η Ελλάδα σημειώσει ανάκαμψη μετά από τη δημοσιονομική λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις, η ατζέντα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα ενισχυθούν, ενώ αν δεν τα καταφέρει και άλλα έθνη της περιφέρειας της ευρωζώνης θα ενθαρρυνθούν να καθυστερήσουν τις όποιες αλλαγές σχεδίασαν. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών πάντως σύμφωνα με το ΙΟΒΕ βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ, οι ελληνικές εταιρίες μπορούν να εκδίδουν ομόλογα στις κεφαλαιακές αγορές και η κυβέρνηση αναμένεται να έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό εφέτος και να επιτύχει ανάπτυξη το 2014. Τα 10ετή ομόλογα βρίσκονται κάτω του 10%, η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο Β- και ο Willem Buiter που έκανε πρώτος λόγο για ‘grexit’, τώρα δεν υπολογίζει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο άμεσα.

Το μέσο εργασιακό κόστος μειώθηκε κατά 14% από το 2009, το έλλειμμα έπεσε ως αποτέλεσμα στο 5% το Σεπτέμβριο του 2012 από 16% το 2009 (σημαντικά δεδομένα για την επαναφορά στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα του χρέους) και με τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, τη ρύθμιση επαγγελμάτων, τον τουρισμό και την εκτίμηση της φοροδιαφυγής και τη διευκρίνιση της ιδιοκτησίας γης (που θα πάρουν χρόνο) το εισόδημα αναμένεται να ενισχυθεί (η ετήσια φοροδιαφυγή εκτιμάται στα €30 δις). Στην ενίσχυση θα βοηθήσουν και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις (που ανέρχονται όμως στο ήμισυ των αρχικών εκτιμήσεων).

Η δαπάνη για τις συντάξεις αναμένεται να μειωθεί στο 14% το 2013. Αν και οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι σημαντικοί, η πραγματικότητα, μερικές φορές, είναι καλύτερη από τα δραματικά πρωτοσέλιδα.

http://www.ft.com/cms/s/0/1368003c-c85a-11e2-8cb7-00144feab7de.html

Στην άνοδο του ηθικού στην Ελλάδα αναφέρεται και δημοσίευμα της TELEGRAPH (“Greeks Shake off Pessimism despite Economic Woes”) που σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη και από την αντίστοιχη στην Αυστρία, Φιλανδία και Δανία, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα δεδομένα παραμένουν προβληματικά σύμφωνα με οικονομολόγους που εφιστούν την προσοχή (Capital Economics) και η αισιοδοξία ενδέχεται να οφείλεται στις βελτιωμένες συνθήκες πίστωσης, εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στο χαμηλότερο κόστος του κυβερνητικού δανεισμού. Οι πελάτες των ελληνικών τραπεζών δεν επωφελήθηκαν από τη μείωση των επιτοκίων στο 0,5% και μπορεί να χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας κατά τον ΟΟΣΑ, σε αντίθεση με όσα διακηρύττει η κυβέρνηση.

Η αισιοδοξία επηρέασε πάντως και άλλες χώρες της περιφέρειας (κατά την Berenberg Bank πρόκειται για ένδειξη βελτίωσης για τη Νότια Ευρώπη), καθώς και τις 5 μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/10089322/Greeks-shake-off-pessimism-despite-economic-woes.html

CNBC – ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ  ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ: Σύντομη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα σε ανταπόκριση από το Παρίσι πρόβαλε η εκπομπή “European Closing Bell” του CBNC (30/5), υπό τον τίτλο «Greece will have a positive growth in 2014: FinMin».

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρει ότι η βελτιωμένη πρόβλεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το ΑΕΠ της Ελλάδας είναι ‘πιο συνεπής με τις πρόσφατες εξελίξεις’, προσθέτοντας ότι αναμένει μια μικρή θετική ανάπτυξη για τη χώρα το 2014.

http://video.cnbc.com/gallery/?video=3000172208&play=1

Φωτογραφια: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: