FT: Κλίμα αισιοδοξίας στην Ελλάδα




Το κλίμα αισιοδοξίας που έχει ενσκήψει στην ελληνική αγορά, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, περιγράφει ανταπόκριση της Kerin Hope για τους FINANCIAL TIMES (“Optimism Returns as Greece Sees Light at the end of Tunnel”). Η παύση του τραπεζικού δανεισμού για μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και η μη καταβολή του ΦΑΠ στους εξαγωγείς είναι γεγονότα, ωστόσο ο επιχειρηματικός δείκτης που χαρακτηρίζει το συναίσθημα στην αγορά έφτασε σε ύψη ρεκόρ.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες αναμένεται να αρχίσουν εκ νέου με τα έργα υποδομής, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ μεγάλος αριθμός τουριστών θα επισκεφθεί τη χώρα το Καλοκαίρι, ενδέχεται να λάβουν χώρα και άλλες ιδιωτικοποιήσεις, μετά την πώληση του ΟΠΑΠ (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ), η εμπιστοσύνη επιστρέφει και οι επίσημες στατιστικές προβλέπουν ανάπτυξη της τάξης του 0,6% για το επόμενο έτος.

Ο ετήσιος ρυθμός συρρίκνωσης σημείωσε κάμψη (από το 5,7% στο 5,3%), οι δημοσιονομικοί στόχοι αναμένεται να εκπληρωθούν (πλεόνασμα της τάξης του 0,5%), οι δόσεις καταβάλλονται κανονικά και η κυβέρνηση έκανε λόγο για προτεραιότητα στην καταβολή του ΦΑΠ στους εξαγωγείς.

Η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, που εξακολουθεί να βρίσκεται πάντως στην κατηγορία των ‘σκουπιδιών’, κίνηση που ώθησε ορισμένα hedge funds να αγοράσουν μετοχές ελληνικών τραπεζών πριν την ανακεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών να φτάσει στα ύψη. Οι μεγάλες ελληνικές εταιρίες (π.χ. ο Τιτάνας) είναι σε θέση να εκδώσουν πλέον εταιρικές μετοχές για ξένους επενδυτές, παρακάμπτοντας το πρόβλημα ρευστότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε:

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην δημιουργήσουμε υπερβολικές προσδοκίες. Τα πράγματα βαίνουν καλώς αλλά δεν έχουμε ακόμη ξεφύγει από τον κίνδυνο. Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη αλλά ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγάλος.»

http://www.ft.com/cms/s/0/bbdc133c-c23f-11e2-8992-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: