Χριστός Ανέστη!




«Δοκιμάζουμε όλοι τις συνέπειες των αλαζονικών επιλογών των αρχόντων του κόσμου τούτου, που θεωρούν ότι τα «αργύρια» αξίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους … Οι θλίψεις και οι δοκιμασίες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να επιβληθούν στη ζωή μας. Όμως μην απελπίζεστε», προέτρεψε τους πιστούς ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος στο φετινό πασχαλινό μήνυμά του κάνει εκτενή αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης και τους προτρέπει να αντλήσουν δύναμη από το μήνυμα της ανάστασης.

«Οι θλίψεις και οι δοκιμασίες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να επιβληθούν στη ζωή μας. Όμως μην απελπίζεστε. «Ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω». Ανέστη Χριστός και τίποτα δεν είναι πια όπως πριν», τόνισε ο Ιερώνυμος.

Ολο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου

Αδελφοί και τέκνα εν κυρίω αγαπητά. Χριστός Ανέστη.

«Θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής, της αιωνίου απαρχήν».

Το χαρμόσυνο άγγελμα της Αναστάσεως βρίσκει τη Χώρα μας, αλλά και την Οικουμένη σχεδόν ολόκληρη, υπό συνθήκες θλίψεως, αβεβαιότητας και αγωνίας για το αύριο. Ο τόπος μας υποφέρει. Μεγάλο μέρος του λαού μας δοκιμάζεται και υπομένει καρτερικά, κάνοντας πράξη τη χριστιανική αγάπη και την αλληλεγγύη στον πόνο των συνανθρώπων μας και προσδοκά ένα καλύτερο αύριο. Η οικουμένη μοιάζει να γεύεται κάτι από την πικρία της Μεγάλης Εβδομάδος των Παθών. Σήμερα, δοκιμάζουμε όλοι τις συνέπειες των αλαζονικών επιλογών των αρχόντων του κόσμου τούτου, που θεωρούν ότι τα «αργύρια» αξίζουν περισσότερο από τους ανθρώπους. Ο σύγχρονος κόσμος διεμόρφωσε τη ζωή του, τις αξίες του και τις προτεραιότητές του σαν να μην υπάρχει Θεός. Και τα αποτελέσματα δηλητηριάζουν τον βίο μας και ευτελίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο.

Όμως, η Ορθόδοξη Εκκλησία συνέχισε και συνεχίζει να διαλαλεί, με λόγια και με έργα, ότι η φθορά, η παρακμή και ο θάνατος δεν μπορούν να νικήσουν τη ζωή. Η ελπίδα των χριστιανών, όταν τα βάσανα πλημμυρίζουν τη ζωή μας, και η βεβαιότητα ότι η ζωή στο τέλος νικά τον θάνατο, βρίσκεται στο γεγονός της Αναστάσεως. Η ελπίδα μας είναι ο Αναστημένος Χριστός. Αυτός, που τον αναγνωρίζουμε ως βασιλέα της Δόξης όταν πεθαίνει επί του Σταυρού υπέρ πάντων ημών. Αυτός που από αγάπη για εμάς έλαβε δούλου μορφή, μοιράστηκε τους πόνους και τις θλίψεις μας, υπέστη το μαρτύριο του σταυρικού θανάτου και κατήλθε «εν τοις κατωτάτοις της γης». Αλλά συνέτριψε τις πύλες του Άδη και «τριήμερος εξανέστη του τάφου». Ο Χριστός είναι η ελπίδα και το αγαλλίαμά μας. Διότι νίκησε τον θάνατο και προσέφερε σε όλους τη δυνατότητα της αναστάσεως «πεπτωκότα τον Αδάμ παγγενή αναστήσας, ως Φιλάνθρωπος».

Η Ανάσταση του Χριστού είναι το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο γεγονός της παγκόσμιας Ιστορίας. Νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

Χριστός Ανέστη αδελφοί μου και καμιά θλίψη δεν μπορεί να σκιάσει τη χαρά μας. Από άκρου εις άκρον της Οικουμένης η φύσις αγάλλεται και χαίρει και το τραγούδι της νίκης κατά του θανάτου ηχεί παντού. «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας».

Ανέστη Χριστός και το ανέσπερο φως της Αναστάσεως εξαφανίζει κάθε σκια φωταγωγώντας την Οικουμένη. «Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια». Οι θλίψεις και οι δοκιμασίες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να επιβληθούν στη ζωή μας. Όμως μην απελπίζεστε. «Ιδού γαρ ήλθε δια του Σταυρού χαρά εν όλω τω κόσμω». Ανέστη Χριστός και τίποτα δεν είναι πια όπως πριν. Οι πύλες του Άδη έχουν συντριβεί και η απόσταση μεταξύ ουρανού και γης έχει καταργηθεί. Και όσοι ακόμα πιστεύουν, ότι τα «αργύρια» μπορούν να εξαγοράσουν η να υποδουλώσουν την ελπίδα «πλανώνται πλάνην οικτράν».

Αδελφοί μου, Χριστός ανέστη και ζωή πολιτεύεται.

Στις δύσκολες ημέρες που περνά ο τόπος μας, μην χάνετε το κουράγιο σας. Οι κοσμικές εξουσίες θα προσπαθούν πάντοτε να διαφεντεύουν την πίστη και την ελευθερία των ανθρώπων. Και πάντοτε θα ηχεί παρήγορη και λυτρωτική η φωνή του νικητή του θανάτου και αρχηγού της ζωής ημών: Σε αυτόν τον κόσμο θα έχετε θλίψεις, αλλά μην δειλιάζετε «θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον».

Ας διατηρήσουμε, λοιπόν, το κουράγιο και την ελπίδα μας γνωρίζοντας ότι και τώρα όπως και πάντα ο Παντοδύναμος και Ελεήμων Θεός είναι μαζί μας και τηρεί τις υποσχέσεις Του προς τον Λαό Του. Είμαστε βέβαιοι γιʼ αυτό, διότι «Αναστάς ο Ιησούς από του τάφου καθώς προείπεν, έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν και μέγα έλεος».

Χριστός Ανέστη Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.

Κύπρος: Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κυπριακός λαός και η κατήφεια που προκαλούν θα παρέλθουν, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στην πασχαλινή του εγκύκλιο, υπενθυμίζοντας ότι η Ανάσταση του Κυρίου αποτελεί διαβεβαίωση ότι οι δοκιμασίες δεν είναι η τελευταία λέξη του Θεού για τον άνθρωπο.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει ακόμα ότι η Εκκλησία θέτει ολόκληρη την περιουσία της στη διάθεση του λαού ώστε να μην δυστυχήσει και να σωθεί η οικονομία του τόπου.

Για το εθνικό θέμα, ο Κύπρου Χρυσόστομος επισημαίνει ότι δεν πρέπει με κανένα τρόπο να παραμεληθεί και προειδοποιεί ότι, υπό το βάρος των οικονομικών δυσκολιών, η Κύπρος δεν πρέπει να οδηγηθεί σε «απαράδεκτους συμβιβασμούς» σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού γιατί σε τέτοια περίπτωση «θα κλάψομε επί των ερειπίων» και δεν θα υπάρχει δυνατότητα επανόρθωσης.

 “Ἡ χαρά ἀπό τήν Ἀνάσταση τοῦ Κυρίου εἶναι τόσο μεγάλη πού δέν μπορεῖ νά ἐπισκιασθεῖ ἀπό τήν κατήφεια καί τή θλίψη τῶν ἡμερῶν, λόγω τῆς οἰκονομικῆς δυσπραγίας πού ἐνέσκηψε στήν πατρίδα μας. Οὔτε οἱ  ἐπαχθεῖς ὅροι τῶν μνημονίων, πού σύγχρονοι Πιλᾶτοι καί Ἡρῶδες, ἐπέβαλαν στόν λαό μας μποροῦν νά τήν ἐξαλείψουν,” αναφέρει.

Ἡ Ανάσταση του Χριστου, σημειώνει ο Κύπρου Χρυσόστομος, «μᾶς διαβεβαιώνει ὅτι ἔστω κι ἄν οἱ θλίψεις καί οἱ δοκιμασίες εἶναι συχνές στή ζωή μας, δέν ἀποτελοῦν τήν τελευταία λέξη τοῦ Θεοῦ γιά τόν ἄνθρωπο• ὅπως ἀκριβῶς καί ὁ Σταυρός δέν ἦταν ἡ τελευταία πράξη γιά τόν Χριστό.»

«Οἱ οἰκονομικές δυσκολίες καί ἡ κατήφεια πού προκαλοῦν, εἴμαστε σίγουροι ὅτι γρήγορα θά παρέλθουν. Δίδουν, μάλιστα, τήν εὐκαιρία, σ’ ὅσους μποροῦν, νά ἐπιδείξουν τά φιλεύσπλαχνα αἰσθήματά τους πρός τούς ἔχοντες ἀνάγκη,» προσθέτει.

Η Εκκλησία, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος στην πασχαλινή του εγκύκλιο, «θέτει, λοιπόν, στή διάθεση τοῦ λαοῦ ὅλη τήν περιουσία της προκειμένου αὐτός νά μή δυστυχήσει καί νά σωθεῖ ἡ Οἰκονομία τοῦ τόπου• εἶναι δέ διατεθειμένη, ὅπως καί πολλές ἄλλες φορές ἔπραξε, κατά τή διάρκεια τοῦ ἐθνικοῦ μας βίου, καί τά τιμαλφῆ τῶν ναῶν καί αὐτά ἀκόμα τά ἱερά σκεύη νά διαθέσει γιά τή διάσωση τῆς πατρίδας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισημαίνει ότι με κανένα τρόπο και ούτε για μια στιγμή δεν πρέπει να παραμεληθεί και υπογραμμίζει ότι «πρώτιστο μέλημά μας καί πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει νά εἶναι πάντα ἡ δίκαιη ἐπίλυση τοῦ ἐθνικοῦ μας προβλήματος. Ἡ Τουρκία καί οἱ σύμμαχοί της καραδοκοῦν προκειμένου νά ἐκμεταλλευτοῦν τή χαλάρωση τῆς προσοχῆς μας καί νά ἐπιβάλουν τή λύση πού ἐπιδιώκουν. Γι’ αὐτό, ἐξάλλου, καί τά ξένα κέντρα ἐπέβαλαν τόν οἰκονομικό στραγγαλισμό στόν τόπο μας καί ἐπιχειροῦν τήν οἰκονομική κατοχή τῆς πατρίδας μας.»

«Ἡ ἐθνική ἐπιβίωση δέν μπορεῖ μέ κανένα τρόπο νά συγκριθεῖ οὔτε μέ τήν οἰκονομική κρίση οὔτε καί μέ αὐτή τή φυσική ἐπιβίωση. Εἶναι πράγματα ἀνόμοια. Ὀφείλουμε, πάσῃ θυσία, νά κρατήσουμε ὑψηλό το φρόνημα. Νά μήν ὁδηγηθοῦμε κάτω ἀπό τήν πίεση τῶν οἰκονομικῶν προβλημάτων καί σέ συνθῆκες πανικοῦ, σέ ἀπαράδεκτους συμβιβασμούς. Οἱ δυσχέρειες κάποτε θά ἐκλείψουν. Ἄν ὅμως συγκατατεθοῦμε σέ ἑτεροβαρῆ λύση, πού θά ’ναι καί θνησιγενής, δέν θά ἔχουμε δυνατότητα ἐπανόρθωσης. Θά κλάψουμε ἐπί τῶν ἐρειπίων καί θά ἀναζητήσουμε ἀλλοῦ, ἄλλες, πατρίδες» υποδεικνύει ο Αρχιεπίσκοπος.

«Δέν θά πρέπει, λοιπόν, νά καμφθοῦμε ἀπό τίς ἀντιξοότητες. Μέ πίστη στόν Θεό καί στό δίκαιο τοῦ ἀγῶνα μας, ἄς ἀντιμετωπίσουμε μέ θάρρος καί ἐγκαρτέρηση τίς παροῦσες ἀντιξοότητες μένοντας ἀμετακίνητοι στή διεκδίκηση τῶν ἀναφαίρετων δικαιωμάτων μας. Καί νά ’μαστε σίγουροι ὅτι σύντομα καί τόν δικό μας Γολγοθά θά ἀκολουθήσει ἡ Ἀνάσταση,» καταλήγει στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: