Χαμός στο ΔΝΤ από τη διαρροή εγγράφων πριν συνεδριάσει το Δ.Σ. για την Κύπρο




Εντονος εκνευρισμός επικρατεί από τις πρωινές ώρες σήμερα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην Ουάσιγκτον, μόλις έγινε η γνωστή η αποκάλυψη από την κυπριακή ιστοσελίδα Stockwatch και την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος των δηλώσεων (statements) των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που κατέθεσαν σε προκααταρκτικό στάδιο ενόψει της συνεδρίασης του Δ.Σ. για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο. Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί το μεσημερι (τοπική ώρα) ή στις 2 το απόγευμα (9 το βράδυ ώρα Κύπρου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ αναμένεται να εκφράσει σφοδρά παράπονα στην κυπριακή κυβέρνηση, καθώς θεωρεί ότι η πράξη της διαρροής -που αποτελεί επιτυχία της Stockwatch- έγινε για να τορπιλλιστεί η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου και ειδικά να τεθούν εμπόδια και να αναδειχθούν προβλήματα για την επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, Ντέλια Βελσκουλέσκου.  Μία πηγή είπε ότι “αν ο στόχος της διαρροής είναι να “φαγωθεί” η κ. Βελσκουλέσκου, αυτό δεν θα γίνει”… Σημειωνεται ότι είναι η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, δηλαδή να διαρρεύσουν απόρρητα έγγραφα του Δ.Σ.. Ολα τα κείμενα που καταθέτονται στο Δ.Σ. παραμένουν απόρρητα για πέντε χρόνια.

Το δημοσίευμα ακολουθεί:

Μαύρη τρύπα αποτελούν για τους εκτελεστικούς διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι βασικές παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίζεται το κυπριακό πρόγραμμα. Οι τοποθετήσεις των εκτελεστικών διευθυντών του ταμείου, που θα κληθούν σήμερα να εγκρίνουν το €1 δισ. που θα δώσει το Ταμείο στην Κύπρο, αναδεικνύουν τα μεγάλα ερωτηματικά που υπάρχουν για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος στην επιτυχή υλοποίηση του.

Με το εσωτερικό 47-σέλιδο έγγραφο του ΔΝΤ, που δημοσιεύει η StockWatch, οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου θέτουν – σε αυστηρό, σε κάποια σημεία, ύφος – ερωτήματα στους τεχνοκράτες του Ταμείου, που συμμετείχαν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης του μνημονίου. Αν και η εκτελεστική διεύθυνση του Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει τη βοήθεια προς την Κύπρο, τα ζητήματα που αναδεικνύονται από το έγγραφο είναι σημαντικά.

Κάποιοι διευθυντές, για παράδειγμα, αφήνουν σοβαρές αιχμές για τους χειρισμούς της διευθυντικής ομάδας που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις (π.χ. της Ντέλια Βελκουλέσκου), και διερωτούνται γιατί το ταμείο συναίνεσε στο «κούρεμα» ασφαλισμένων καταθέσεων στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου.

Οι Paulo Nogueira Batista και Hector Torres αναφέρουν ότι το «το πρώτο πακέτο ήταν απαράδεκτο αφού επέβαλλε ζημιές σε μικρούς ασφαλισμένους καταθέτες και επειδή δεν διαφοροποιούσε μεταξύ φερέγγυων και μη φερέγγυων τραπεζών».  «Δεν θα έπρεπε ποτέ να υιοθετηθεί από τη διεύθυνση, ιδίως χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με το Συμβούλιο», σημειώνουν σε αυστηρό ύφος.

Η πιο κοινή διαπίστωση των διευθυντών είναι ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις των τεχνοκρατών του Ταμείου, ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 12,5% σε δύο χρόνια και θα αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου το 2015, είναι υπερβολικά αισιόδοξες.  Θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γίνουν τέτοιες προβλέψεις και ζητούν από τους τεχνοκράτες να εξηγήσουν πως θα ανακάμψει η οικονομία σε περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας.

Η λέξη «αισιόδοξες» αναφέρεται αρκετές φορές το κείμενο, που σε κάποιες περιπτώσεις παραπέμπει στην κακή εμπειρία με τις προβλέψεις που έκαναν οι τεχνοκράτες του Ταμείου σε σχέση με την Ελλάδα.

Τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου αμφισβητούν επίσης τις εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους – ένα ζήτημα που απασχόλησε έντονα το ταμείο, και που ήταν η βασική δικαιολογία για το «κούρεμα».  Θεωρούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι τόσο απρόβλεπτο, που καθιστά τους όποιους υπολογισμούς απλές εικασίες.

Κάποιοι ρωτούν, μάλιστα, να τους εξηγηθεί ποιοι τομείς της κυπριακής οικονομίας θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη τώρα που ο τραπεζικός κλάδος έχει υποστεί ένα τόσο μεγάλο πλήγμα.

Δεδομένης της επίδρασης του resolution των δύο συστημικών τραπεζών στην οικονομία, τίθεται επίσης το ερώτημα γιατί κάνουν front-load τα αυστηρά μέτρα λιτότητας.

Μία από τις πιο ουσιαστικές κριτικές είναι για τις εξαιρέσεις που δόθηκαν σε κάποιους ανασφάλιστους καταθέτες.  Αρκετοί διευθυντές διερωτούνται γιατί κάποιοι καταθέτες έτυχαν διαφορετικού χειρισμού από άλλους.

Υπάρχουν επίσης ερωτήματα για το χειρισμό των υπόλοιπων καταθετών σε τράπεζες που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν στήριξη από το κράτος.  

Οι πιο πάνω διευθυντές αναφέρουν «ότι κάποιες τράπεζες και συνεργατικά, που θεωρήθηκαν φερέγγυα, θα χρειαστούν κρατική στήριξη για να επιβιώσουν.  Οι ανασφάλιστοι καταθέτες σε αυτές τις ‘φερέγγυες αλλά υπο-κεφαλαιοποιημένες’ τράπεζες θα εξαιρεθούν από τη μετατροπή των καταθέσεων τους σε μετοχές (αλλά θα ωφεληθούν από κρατική στήριξη)».

Οι δύο διερωτούνται αν αυτοί οι χειρισμοί θα δημιουργήσουν νομικές απαιτήσεις.

ΕΔΩ τα έγγραφα που δημοσιεύει η ιστοσελίδα STOCKWATCH: http://www.stockwatch.com.cy/media/announce_pdf/May15_2013_IMF.pdf

Στο “Φιλελεύθερο”, η ΘΕΑΝΩ ΘΕΙΟΠΟΥΛΟΥ, έγραψε τα εξής:

Καταιγισμός ερωτήσεων και αυστηρής κριτικής καταγράφεται από τους διοικητικούς συμβούλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ που διαπραγματεύθηκαν το κυπριακό μνημόνιο. Εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο το πρόγραμμα της Κύπρου είναι βιώσιμο. Τα έγγραφα 47 σελίδων που κατατίθενται εκ των προτέρων, αποκαλύπτει ο «Φιλελεύθερος» με αφορμή τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ σήμερα 15 Μαΐου για να εγκριθεί το €1 δισ. για τη χώρα μας, δείχνουν ότι η ομάδα τεχνοκρατών του ΔΝΤ για την Κύπρο δέχεται αυστηρή κριτική για υπερβολική αισιοδοξία στο πρόγραμμα δανειακής στήριξης. Σωρεία διευκρινίσεων ζητείται για τις ακριβείς ρυθμίσεις του bail in των καταθέσεων. Αρκετά μέλη του Δ.Σ. του ΔΝΤ ενδιαφέρονται να ακούσουν την άποψη των τεχνοκρατών γιατί οι ανασφάλιστοι καταθέτες των δυο τραπεζών δεν είχαν τον ίδιο χειρισμό και υπάρχουν περιπτώσεις εξαιρέσεων. Επίσης διερωτώνται γιατί δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση με τους ανασφάλιστους καταθέτες άλλων τραπεζών και συνεργατικών, γιατί δεν κουρεύονται και πρέπει να στηριχθούν από το κράτος.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, o Nogueira Batista και ο κ. Torres στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΔΝΤ θα εκφράσουν έντονη δυσφορία για το πρόγραμμα της Κύπρου. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, είτε το Δ.Σ. θα πρέπει να εγκρίνει ένα πρόγραμμα που έχει μικρές πιθανότητες επιτυχίας είτε υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κρίση στην Κύπρο. Οι δυο διοικητικοί σύμβουλοι του ΔΝΤ ασκούν σκληρή κριτική στην τεχνοκρατική τους ομάδα για υπερβολική δόση αισιοδοξίας για την Κύπρο, για την τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που πρέπει να πετύχει η χώρα με στόχο πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ το 2018. Κάθε πρόγραμμα χρειάζεται μια δόση αισιοδοξίας, αναφέρουν στα γραπτά κείμενα οι δυο διοικητικοί σύμβουλοι, αλλά για την Κύπρο βγήκε πάνω από τον μέσο όρο. Όπως αναφέρεται, οι δυο πυλώνες της οικονομίας είναι οι τράπεζες και ο τουρισμός. Οι δυο μεγαλύτερες τράπεζες είναι αφερέγγυες, υποατηρίζουν, κάποια θα τεθεί υπό εκκαθάριση και η επιβίωση των άλλων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αναρωτιόμαστε, συνεχίζουν, εάν η τουριστική βιομηχανία της χώρας θα μπορούσε να προσφέρει εκπτώσεις για να διατηρήσει τον τουρισμό τα επόμενα χρόνια. «Θα εκτιμούσαμε, αν υπήρχαν παρατηρήσεις, ποιες βιομηχανίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το μερίδιο των τραπεζικών εργασιών στο ΑΕΠ της Κύπρου και σε ποιο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να συμβεί αυτό», λένε. Διερωτώνται τι  συνέβη με τον τουρισμό στην Ελλάδα μετά την κρίση και αν η ελληνική περίπτωση παρέχει κάποια ένδειξη για το τι να περιμένουν στην περίπτωση της Κύπρου.

 Στα έγγραφα αναφέρεται ακόμα ότι στην περίπτωση που εγκριθεί το πρόγραμμα από το ΔΝΤ, οι περιορισμοί κεφαλαίου θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά και με επαρκή υποστήριξη από την ΕΚΤ. Για τους αριθμούς των δανειακών αναγκών που χρειάζεται η Κύπρος, οι δυο διοικητικοί σύμβουλοι αναφέρουν ότι η εικόνα, όπως παρουσιάζεται, είναι ακόμη πιο ακατανόητη και παραπέμπουν στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Στυλιανίδη για το ποσό των €23 δισ. που χρειάζεται η Κύπρος.

Στο έγγραφο της παρέμβασης του κ. Shaalan και της κ. Choueiri για την Κύπρο αναφέρεται ότι οι Αρχές προτείνουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και την επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών. Σημειώνουν τους σημαντικούς κινδύνους για τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα του χρέους. Ως εκ τούτου, αναφέρεται, «η έγκαιρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων, ακόμη και πέρα από τη διάρκεια του προγράμματος του Ταμείου, είναι κρίσιμη. Θα ήμασταν ευγνώμονες προς την ομάδα που διαπραγματεύθηκε το μνημόνιο, για την εκπόνηση παραδοχών στις οποίες βασίζουν τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις τους για την ανάπτυξη ιδίως το 2015, παρά τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που επεκτείνεται έως το 2017», προσθέτουν. Βροχή ερωτήσεων προς τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ υπάρχουν στα έγγραφα από τον κ. Zhang και τον κ. Xia για την Κύπρο. Θα μπορούσαν, διερωτώνται, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ που διαπραγματεύθηκαν το μνημόνιο, να διαβεβαιώσουν ότι το πρόγραμμα το 2016 θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί; Πώς θα μπορούσαν, συνεχίζουν, οι τεχνοκράτες να διαβεβαιώσουν ότι υπάρχουν αρκετές αντοχές για την οικονομία για να αντέξει ένα δυσμενές σενάριο, μεταξύ άλλων, σε συνδυασμό με το σοκ της ανάπτυξης, των πρόσθετων δαπανών και την αναδιάρθρωση των τραπεζών. 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: