“Υποψία καλών ειδήσεων” αφήνει η έκθεση του ΔΝΤ




Η έκθεση προόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με το πρόγραμμα προσαρμογής που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα, αφήνει την υποψία καλών ειδήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τους FINANCIAL TIMES («Greek Drama Lacks a Happy Ending»).

Κάποιοι από τους στόχους του προγράμματος επιτυγχάνονται: η πρωτογενής δημοσιονομική ισορροπία αποκαθίσταται κατά 10% της εθνικής παραγωγής (πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό προσαρμογής εν καιρώ ειρήνης στην ιστορία), η Ελλάδα επανέκτησε τα δύο τρίτα της ανταγωνιστικότητας της από την είσοδό της στην ευρωζώνη, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται, αφήνοντας ελπίδες για λήξη της πιστωτικής κρίσης. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος ήταν ωστόσο καταστρεπτικά, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 20%, το επίπεδο ζωής να πέφτει και το κοινωνικό κόστος να αυξάνεται.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, χωρίς τον ευρωπαϊκό δανεισμό η προσαρμογή θα ήταν ακόμη πιο χαοτική και πιθανόν να οδηγούσε σε έξοδο από την ευρωζώνη. Ωστόσο, αν είχε γίνει αποδεκτό μεγαλύτερο ποσοστό κουρέματος στο ιδιωτικό χρέος, νωρίτερα και αν η Αθήνα είχε κάνει καλύτερες επιλογές, το βάρος της προσαρμογής δεν θα έπεφτε στους πιο αδύναμους.

Η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητες ανάπτυξης που δεν πρόκειται ωστόσο να πραγματοποιηθούν χωρίς μια εκ βαθέων πολιτική μετατροπή. Τόσο η ευρωζώνη, όσο και ο μέσος Έλληνας πολίτης, έχουν κοινό συμφέρον να απομακρύνουν όσους ‘έχουν γραπώσει το κράτος εκ των έσω’.

http://www.ft.com/cms/s/0/b8b256d0-b713-11e2-841e-00144feabdc0.html#axzz2Sfuupt23

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η τελευταία μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να σώσει την ευρωζώνη από την βαθύτερη ύφεση, κατά τον Russell Lynch και άρθρο του στην βρετανική INDEPENDENT («Eurozone Recession to Worsen despite Rate Cut»).

Η οικονομία της ευρωζώνης παρουσιάζει σταθερή συρρίκνωση της τάξης του 0,4 με 0,5%, μετά τον Απρίλιο. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην έκθεση προόδου του ΔΝΤ για την Ελλάδα, στους επαίνους για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την περικοπή του δημοσίου χρέους, αλλά και στις παραινέσεις για δράση εναντίον της φοροδιαφυγής και στην εμμονή στις μεταρρυθμίσεις.

Στην έκθεση προόδου του ΔΝΤ αναφέρεται και δημοσίευμα των TIMES («Make the Rich Pay their Fair Share, IMF Tells Greece»), δίνοντας έμφαση στην προτροπή Lagarde για καλύτερη και μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων και των αυταπασχολούμενων,  χαλάρωση του βάρους από τον ιδιωτικό τομέα και μεταστροφή στην περικοπή των θέσεων του δημοσίου (η παρούσα τακτική της απομείωσης του προσωπικού του δημοσίου μέσω συνταξιοδοτήσεων χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής).

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι ‘τα χειρότερα περάσανε’.

http://www.independent.co.uk/news/business/news/eurozone-recession-to-worsen-despite-rate-cut-8605347.html?origin=internalSearch

http://www.thetimes.co.uk/tto/business/economics/article3757335.ece

Συντάκτες: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Photo by IMF

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: