Ομπάμα: Δεν στέλλω χερσαίες δυνάμεις… – Το Ισραήλ κτύπησε στόχους μέσα στη Συρία




Ενώ ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα απέκλεισε την Παρασκευή το βράδυ αποστολή αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, την ίδια στιγμή η αεροπορία του Ισραήλ βομβάρδιζε στόχους μέσα στη χώρα, προκαλώντας έντονη ανησυχία για γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην Πρεσβεία του Ισραήλ. Εκπρόσωπος της Πρεσβείας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, αλλά είπε πως το Ισραήλ θα πράξει ότι πρέπει για να μην φτάσουν χημικά όπλα στη Χεζμπολλάχ.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα NBC, ABC και CBS μετέδωσαν ότι ισραηλινά αεροπλάνα κτύπησαν εναντίον στρατιωτικών αποθηκών, στις οποίες -σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές- υπήρχαν χημικά όπλα τα οποία θα μεταφέρονταν από τη Συρία στο Λίβανο, όπου δρα η Χεζμπολλάχ. Από την πλευρά του το CNN μετέδωσε ότι “η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει βάσιμες υποψίες ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Συρία”. Το CNN επικαλείται ενημέρωση δύο Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ο δημοσιογράφος του CNN πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε την επιδρομή «μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής», και είπε ότι τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Συρίας. Ομως, άλλα πηγές αναφέρουν ότι εισήλθαν στο συριακό εναέριο χώρο, βομβάρδισαν και έφυγαν χωρίς απώλειες.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι ΔΕΝ είναι στα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα της Κόστα Ρίκα, ο κ. Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εφαρμόσουν μια προσεκτική προσέγγιση εις απάντηση στην υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία, λέγοντας ότι «δεν θα προχωρήσουμε πριν δούμε».

Πάντως, αργά το βράδυ της Παρασκευής ανώνυμος αξιωματούχος διέρρευσε ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει ενώπιον του διάφορες επιλογές, όπως τον βομβαρδισμό στόχων μέσα στη Συρία και την καταστροφή βάσεων πυραύλων, τις οποίες (επιλογές) προτίθεται να προτιμήσει, ιδιαίτερα εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων.

Πάντως, ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπασάρ Τζαφαάρι, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιθέσεις κατά της χώρας του. Ο πρέσβης δεν επιβεβαίωσε την είδηση των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή στη Συρία από το Ισραήλ.

“Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω για καμία επίθεση», δήλωσε ο κ. Τζαφαάρι στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Στη φωτογραφία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ο Πρόεδρος Ομπάμα διακρίνεται με τον Πρόεδρο του Μεξικού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: