Το ΔΝΤ αμφισβητεί την πλήρη αποπληρωμή ιδιωτών πιστωτών




Τα δάνεια προς κράτη-μέλη της Ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, η πλειοψηφία των οποίων στόχευε στο να διασφαλιστεί η πλήρης αποπληρωμή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, εξετάζονται πλέον ως μια αμφιλεγόμενη τακτική, υποστηρίζει η Matina Stevis σε άρθρο της στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Euro-Zone Bailouts Leave Public Creditors at a Loss» (σελ. Α9).

Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια, στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία τον Μάϊο του 2012 πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, οι ιδιώτες πιστωτές αποζημιώθηκαν πλήρως για μια διετία, χάρη στα ποσά του δανείου. Και η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να βαρύνεται με δάνειο ύψους €174.5 δις, έως σήμερα αποπληρώνει ακόμη και εκείνους τους επενδυτές που αρνήθηκαν να μετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η αξιοποίηση των ποσών του δανείου για το συγκεκριμένο σκοπό δεν ήταν απαραίτητα επιλογή της Ελλάδας, ωστόσο η ευρωζώνη και το ΔΝΤ κατέστησαν σαφές ότι η αποπληρωμή των επενδυτών ελληνικών ομολόγων ήταν προτεραιότητα, επιμένοντας ότι τα χρήματα του δανείου θα πρέπει να διασφαλιστούν σ’ έναν χωριστό λογαριασμό που θα αποπληρώνει καταρχήν τους κατόχους ελληνικού χρέους. Ό,τι περισσέψει θα διατεθεί για άλλες δημόσιες ανάγκες, όπως οι καταβολές μισθών σε συνταξιούχους και καθηγητές.

Αυτή ήταν η πρακτική που ίσχυε μέχρι πρότινος για τα ευρωπαϊκά δάνεια, ωστόσο σε έκθεσή του τον τρέχοντα μήνα, το ΔΝΤ αμφισβητεί εάν η δέσμευση τεράστιων ποσών δημοσίου χρήματος προς όφελος των ιδιωτών επενδυτών είναι καλή ιδέα. Και όπως υποστηρίζει η Stevis, η χρονική συγκυρία για την επέμβαση του ΔΝΤ είναι ενδιαφέρουσα, καθώς αυτό το τρίμηνο, τα δάνεια του Ταμείου προς την Ελλάδα καθίστανται ληξιπρόθεσμα και οι πόροι από τα δάνεια της ευρωζώνης θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή, προσθέτει η αρθρογράφος, το ΔΝΤ καλεί την ευρωζώνη να προβεί σε απώλειες για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενώ διατηρεί τη σύμβαση ότι το ίδιο είναι προτιμητέος πιστωτής (a preferred creditor) και ως εκ τούτου, θα πρέπει εξαιρεθεί από τυχόν χρηματοπιστωτικές απώλειες.  

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324412604578515213415813012.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: