Τα προνόμια και ο αχρείαστος μισθός: Όταν ζουν σε…άλλη χώρα




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΟΤΑΝ αποφασιζόταν το κράτος να προσφέρει προνόμια σε πρώην αξιωματούχους, ήταν διαφορετικά τα δεδομένα και οι οικονομικές συνθήκες. Γι αυτό και δεν προκαλούνταν οι ίδιες με τις σημερινές αντιδράσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως η απόφαση αυτή δεν ήταν λανθασμένη. Και ήταν όντως λανθασμένη. Είναι σαφές πως δεν πρέπει να συνδέεται με το βιοτικό επίπεδο η παραχολογία προς πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι όσο ασκούσαν καθήκοντα αμείβονταν πλουσιοπάροχα και είχαν τόσες διευκολύνσεις, που αχρείαστος ήταν στις πλείστες περιπτώσεις και ο μισθός τους.

Η παρουσία τους σε υψηλές θέσεις, τους αποφέρει μια μικρή περιουσία σε μισθούς και επιδόματα. Τόσα που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα μπορέσουμε να τα συγκεντρώσουμε ποτέ.

Τόσα χρόνια δεν ήγειρε κανείς το ζήτημα τούτο με τα προνόμια που κουβαλούν όσοι αποκτούν την ιδιότητα του πρώην. Το θέμα προέκυψε τώρα και συζητείται και στη Βουλή και στην κοινωνία επειδή η χώρα έχει εισέλθει σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, από την οποία δύσκολα φαίνεται ότι θα εξέλθουμε. Είναι σαφές πως η αγορά ενός υπερπολυτελούς αυτοκινήτου αποτελεί πρόκληση προς τους πολίτες, οι οποίοι είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται δραματικά ενώ αρκετοί συμπολίτες μας έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Το θέμα δεν πρέπει ασφαλώς να προσωποποιείται και να συνδέεται μόνο με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα αφορά, πρωτίστως,  τη λογική που διέπει κάποιους νόμους του κράτους, οι οποίοι εξυπηρετούν το πολιτικό σύστημα. Εξυπηρετεί τους νυν και τους πρώην, οι οποίοι όταν αφορά «το δικό τους», ξέρουν να αλληλοστηρίζονται και να είναι αλληλέγγυοι. Την ίδια ώρα, που επιλέγουν την οδό της πολιτικής σύγκρουσης, των αντιπαραθέσεων για να μπορέσουν να κρατήσουν την κομματική πελατεία.

Η κοινωνία, οι πολίτες, δεν χρωστούν σε κανένα. Όσοι επικαλούνται την «προσφορά τους» προς την πατρίδα, για να δικαιολογήσουν τα υπερπρονόμια που έχουν, θα πρέπει να αναλογιστούν πρωτίστως τι πρόσφερε η χώρα αυτή γι αυτούς. Και τότε θα αντιληφθούν πως είναι πολλαπλάσια τα οφέλη που είχαν.

Το θέμα έχει πια ανοίξει και θα πρέπει να δοθεί μια λύση. Και η λύση είναι απλή: Να καταργηθούν τα προνόμια προς τους τέως και πρώην αλλά και στους νυν.

Είναι και η μόνη οδός για να δείξει το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό προσωπικό πως δεν λειτουργεί σε…άλλη χώρα αλλά με βάση την πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η Κύπρος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν έχω αντιληφθεί γιατί χρειάζονται οι αξιωματούχοι, νυν και πρώην, να διακινούνται με μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα. Μήπως ένα μέτριο ή ακόμη και μικρό αυτοκίνητο δεν τους ικανοποιεί; Στην Κύπρο ζούμε και η υπερβολή αποτελεί χαρακτηριστικό των μέτριων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: