Απαραίτητη η τραπεζική ένωση υποστηρίζει ο Σόϊμπλε, αλλά ο Ασμουσεν την απορρίπτει…




Σε άρθρο του στους FINANCAIL TIMES, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble εκφράζει την άποψή του για την τραπεζική ένωση και την δημιουργία μιας ενιαίας εποπτικής αρχής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες («Banking Union must be built on firm Foundations»). Η τραπεζική ένωση (εποπτεία, αντιμετώπιση αδύναμων τραπεζών, δημοσιονομικές στάσεις, κανόνες για την ασφάλιση καταθέσεων) είναι απαραίτητη, πρέπει ωστόσο να διερευνηθεί η διακυβέρνηση της και τα ζητήματα λογοδοσίας, να τεθούν στόχοι και να δούμε κατά πόσο είναι επιτεύξιμοι σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα απαιτηθεί, αναφέρει, μηχανισμός για την αναδιάρθρωση των πιο αδύναμων τραπεζών με ενιαίο, διαβλεπόμενο και τακτικό τρόπο για το σύνολο της Ευρώπης, ώστε η επιβάρυνση των φορολογούμενων να αποτελεί την εξαίρεση. Οι συνθήκες της ΕΕ παρέχουν τη δυνατότητα της ενιαίας εποπτείας και μιας αρχής τραπεζικής διαχείρισης, δεν αρκούν ωστόσο για μια ενιαία κεντρική διαχειριστική αρχή. Οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την λειτουργία της ενιαίας εποπτικής αρχής τον Ιανουάριο του 2013 κόστισαν σε αξιοπιστία. Η διαχείριση σχετίζεται με την διάχυση του κινδύνου μεταξύ των μετόχων και για αυτό απαιτεί μια σταθερή νομική βάση, κατά την ευρωπαϊκή παράδοση. Περιορισμένες αλλαγές συνθηκών θα διακρίνουν καλύτερα μεταξύ εποπτείας και νομισματικών λειτουργιών στο πλαίσιο της ΕΚΤ και θα επιτρέψουν στα μη κ-μ της ευρωζώνης να συμμετέχουν επί ίσοις όροις.

Μπορεί να ξεκινήσει μια προσέγγιση δύο σταδίων με έναν μηχανισμό επίλυσης που να βασίζεται σε ένα δίκτυο εθνικών αρχών, έως ότου καταστεί λειτουργικός ο νέος επόπτης, έχει υιοθετηθεί η οδηγία για την διαχειριστική αρχή και λειτουργούν οι απαιτήσεις κεφαλαίου της Βασιλείας ΙΙΙ. Για λόγους ασφάλειας και συντονισμού, ένας μηχανισμός επίλυσης τραπεζικών κρίσεων είναι προτιμότερος. Θα προκύψει ένα είδος τραπεζικής ένωσης, που δεν θα απαιτεί αλλαγή συνθηκών και θα εξυπηρετήσει έως τη δημιουργία μιας νομικής βάσης για τον μακροπρόθεσμο στόχο της ευρωπαϊκής και υπερεθνικής τραπεζικής ένωσης με κεντρικές αρχές που θα καλύπτει το σύνολο της ενιαίας αγοράς.

http://www.ft.com/cms/s/0/8bdaf6e8-b89f-11e2-869f-00144feabdc0.html#axzz2T99kWluK

Ανταπόκριση του Peter Spiegel για τους FINANCIAL TIMES επισημαίνει την εμμονή Schäuble με την νομιμότητα μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αρχής διασώσεων (ο ίδιος εκτιμά πως απαιτείται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών) («Schäuble Warns EU Bank Rescue Agency Needs Treaty Changes»).

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκδηλώνει προτίμηση για μία προσέγγιση δύο σταδίων, όπου ένα δίκτυο εθνικών αρχών θα αναλάβει τις διασώσεις τραπεζών, έως ότου προκύψει η αλλαγή των συνθηκών. Η άποψή του έγινε γνωστή λίγες εβδομάδες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάσει το σχέδιο της για την ενιαία αρχή αντιμετώπισης και διάσωσης τραπεζών, που αποτελεί το δεύτερο βήμα της τραπεζικής ενοποίησης.

Η Επιτροπή και η ΕΚΤ εκτιμούν ότι η υπάρχουσα νομοθεσία νομιμοποιεί το κλείσιμο και την αναδιάρθρωση αδύναμων τραπεζών από μια κεντρική αρχή. Επιπλέον η ΕΚΤ εκτιμά ότι η δυνατότητα της Φραγκφούρτης να κρίνει ανεξάρτητα για την υγεία ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος θα πληγεί αν η εποπτεία είναι ζήτημα εθνικών αρχών.

http://www.ft.com/cms/s/0/366eff18-bb03-11e2-b289-00144feab7de.html#axzz2T99kWluK

Ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), απέρριψε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προχωρήσει η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη με μια «προσέγγιση δύο φάσεων», καλώντας να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί εποπτείας και εκκαθάρισης των τραπεζών ταυτόχρονα.

Ο Άσμουσεν απέρριψε την ιδέα του —πρώην προϊσταμένου του— Σόιμπλε, ο οποίος επιχειρηματολόγησε πως οι συνθήκες της ΕΕ επιτρέπουν την δημιουργία του νέου ενιαίου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, αλλά όχι και την δημιουργία της κεντρικής αρχής εκκαθάρισης ή αναδιάρθρωσης τραπεζών οι οποίες πτωχεύουν.

Ο Άσμουσεν αντιπαρήλθε την επιχειρηματολογία του κ. Σόϊμπλε, τονίζοντας πως ο στόχος της τραπεζικής ένωσης πρέπει να είναι να καταστήσει το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ πιο ανθεκτικό στις κρίσεις.

«Κατά την άποψή μας ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί είναι με ένα ενιαίο καθεστώς εκκαθάρισης, ένα κοινό ταμείο εκκαθάρισης, που χρηματοδοτείται από συνεισφορές των τραπεζών, και μια κοινή αρχή εκκαθάρισης», δήλωσε ο Άσμουσεν στην εφημερίδα Die Welt.

«Όλα τα όργανα πρέπει να είναι έτοιμη να λειτουργήσουν (μόλις τεθεί σε εφαρμογή) η ευρωπαϊκή εποπτεία των τραπεζών», πρόσθεσε.

Οι ηγέτες της ΕΕ δεσμεύτηκαν επί της αρχής να προωθήσουν άμεσα την τραπεζική ένωση τον περασμένο Ιούνιο, αλλά έκτοτε έχουν εμφανιστεί βαθιές ρωγμές, με τη Γερμανία ειδικά να εγείρει αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτή είναι εφαρμόσιμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το πρώτο βήμα —το να δημιουργηθεί ένας ενιαίος εποπτικός μηχανισμός υπό την ΕΚΤ— μοιάζει να οδεύει προς ολοκλήρωση έως τον μέσον του 2014, αλλά ο δεύτερος πυλώνας, η δημιουργία μιας αρχής «εκκαθάρισης» κι ενός ταμείου που θα έχουν την αρμοδιότητα να κλείνουν τράπεζες που χρεοκοπούν, αμφισβητείται, ενώ λιγοστές θεωρούνται οι πιθανότητες ο τρίτος πυλώνας, ο ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης των καταθέσεων, να εφαρμοστεί ποτέ.

Φωτογραφία υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: