Στέϊτ Ντιπάρτμεντ: Η άνοδος της Χρυσής Αυγής απειλεί την θρησκευτική ελευθερία




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ
Στην είσοδο της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο και στις βίαιες επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών από μέλη του κόμματος, κυρίως όσων προέρχονται από μουσουλμανικές χώρες, εστιάζουν την προσοχή τους οι συντάκτες της ετήσιας έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την Θρησκευτική Ελευθερία, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
      Στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «Τον περασμένο Μάιο, οι έλληνες ψηφοφόροι, με ποσοστό περίπου 7%, επέλεξαν μέλη της Χρυσής Αυγής, μια ανοικτά αντισημιτικής και ξενοφοβικής πολιτικής παράταξης, να τους εκπροσωπήσουν στο κοινοβούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Ο Πρόεδρος της συγκεκριμένης παράταξης» επισημαίνεται στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «έχει αρνηθεί δημοσίως και επανειλημμένως το γεγονός ότι συνέβη το Ολοκαύτωμα, ενώ συχνά στο παρελθόν σε δημόσιες εκδηλώσεις χαιρετούσε ναζιστικά τους οπαδούς του».
Αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός ότι μέλος της συγκεκριμένης παράταξης διάβασε αποσπάσματα από «Τα πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών» μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Η ελληνική κυβέρνηση δημοσίως καταδικάζει τα ρατσιστικά επεισόδια και τις βίαιες επιθέσεις εναντίων μεταναστών, αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο ανεξάρτητοι παρατηρητές καλούν τις ελληνικές αρχές να κάνουν περισσότερα για τον περιορισμό των βίαιων επιθέσεων, τυφλού μίσους, από τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Human Rights Watch, κατηγορούν την ελληνική αστυνομία ότι έχει κάνει πολύ μικρή προσπάθεια για τον περιορισμό των βίαιων ενεργειών της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης.
Στην έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορά γίνετε επίσης στο γεγονός ότι πέρυσι εφαρμόστηκε σε δύο περιπτώσεις η νομοθεσία περί βλασφημίας. Η πρώτη υπόθεση αφορά την σύλληψη του 27χρονου νεαρού που είχε δημιουργήσει σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης σατυρικό προφίλ χρησιμοποιώντας το όνομα «Γέροντας Παστίτσιος» και η δεύτερη υπόθεση αφορά την αγωγή για βλασφημία που κατέθεσε η Μητρόπολη Πειραιά εναντίον του σκηνοθέτη και των ηθοποιών του θεατρικού έργου «Κόρπους Κρίστι».
Στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται αναφορά και στις συμπλοκές μελών της Χρυσής Αυγής, όπου ορισμένοι εξ’ αυτών είναι εκλεγμένοι στο ελληνικό κοινοβούλιο, με δυνάμεις της αστυνομίας στην είσοδο του θεάτρου προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί η παράσταση.
Αν και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει σημαντικά απέναντι στην θρησκευτική ελευθερία σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, ωστόσο επιβλήθηκαν κάποιοι περιορισμοί που επηρεάζουν τα μέλη θρησκευτικών ομάδων, πλην των ορθόδοξων χριστιανών. Παράλληλα, «υπήρξαν αναφορές για κοινωνικές διακρίσεις που στηρίζονταν σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και πιστεύω», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Τέλος, επαναλαμβάνεται το γεγονός ότι η ορθόδοξη εκκλησία αντιμετωπίζεται προνομιακά στην Ελλάδα, ενώ έχει σημαντική κοινωνική, πολιτική και οικονομική επιρροή. Αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα, αλλά και σε ορισμένες διακρίσεις που υφίστανται οι μουσουλμάνοι κάτοικοι στην περιοχή της Θράκης.
Γενικότερα, σε παγκόσμιο επίπεδο η έκθεση του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για την θρησκευτική ελευθερία αναφέρει ότι υπήρξαν αρκετές προκλήσεις τη χρονιά που μας πέρασε με αρκετές κυβερνήσεις να δημιουργούν «κλίμα καταπίεσης» που οδήγησε σε ενέργειες μίσους και βίας. «Οι κρατικοί αξιωματούχοι σε πολλές περιοχές του κόσμου δρουν σε καθεστώς ασυλίας, ενώ παραβιάζουν τις θρησκευτικές ελευθερίες των πολιτών τους», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, επεσήμανε ότι η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί «εκ γενετής δικαίωμα κάθε ανθρώπου» και τόνισε ότι για τις ΗΠΑ αποτελεί θέμα εθνικής ασφάλειας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: