Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνεται στην ετήσια σχετική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το 2012 στην Ελλάδα σημειώθηκαν μικρής κλίμακας επιθέσεις, με την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, κυρίως από ομάδες ατόμων που πρόσκεινται στον αναρχικό χώρο. Ωστόσο, τονίζεται ότι οι επιθέσεις αυτές δεν έχουν στόχο την πρόκληση θυμάτων, αλλά θεωρούνται κυρίως ως ενέργειες πολιτικού περιεχομένου.
Αρνητικές εξελίξεις την χρονιά που πέρασε στο θέμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, θεωρούνται για τους συντάκτες της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αποφυλάκιση μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» μετά την έλευση 18μηνου χωρίς να εκδικαστεί η υπόθεση τους. Όπως σημειώνεται, δύο από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης εξαφανίστηκαν λίγες μέρες αργότερα και μέχρι σήμερα δεν έχουν συλληφθεί.
Παράλληλα, αρνητικό θεωρείται το γεγονός ότι η δίκη των συλληφθέντων ως μέλη της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς» αναβάλλεται συνεχώς από το 2011 που ξεκίνησε, λόγω νομικών προβλημάτων.
Ανησυχία εκφράζεται επίσης για το καθεστώς φύλαξης των συνόρων της χώρας, την ώρα που έχει αυξηθεί το μεταναστευτικό ρεύμα από την βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, εξαιτίας των ταραχών που σημειώνονται σε πολλές χώρες των περιοχών αυτών.
Τέλος, τονίζεται ότι η Υπηρεσία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών που παρακολουθεί τις οικονομικές συναλλαγές με το εξωτερικό, ήλεγξε 3.586 ύποπτες συναλλαγές το 2012 και δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να συνδέει τις συναλλαγές αυτές με χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Όσον αφορά την Κύπρο, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεχωρίζει την σύλληψη λιβανέζου υπόπτου για διασυνδέσεις με την Χεζμπολά τον περασμένο Μάρτιο και επισημαίνει ότι οι κυπριακές αρχές ανταποκρίθηκαν στο πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών που συνδέονταν με τρομοκρατικές οργανώσεις και έκαναν σημαντικές προσπάθειες για να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Στην έκθεση σημειώνονται επίσης πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυπριακή κυβέρνηση κατά την περίοδο που είχε αναλάβει την προεδρεία της ΕΕ, μεταξύ των οποίων ήταν και προσπάθειες προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
http://gr.voanews.com/content/state-department-counterterrorism-report/1671854.html
Photo by State Department: Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, με την εκπρόσωπο Τζένιφερ Πσάκι.