Σε νέα επίπεδα ρεκόρ η ανεργία στην Ευρωζώνη – Εκθεση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας




Του Selah Hennessy – Επιμέλεια Δημήτρης Μανής

Τα ποσοστά ανεργίας στην ευρωζώνη έφθασαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Το κατά μέσο όρο ποσοστό ανεργίας στις χώρες – μέλη της ευρωζώνης διαμορφώνεται πλέον στο 12.2%, ενώ 1.6 εκατομμύρια άτομα έχασαν την δουλειά τους τελευταίους 12 μήνες, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Νικόλα Μασαρέλλι, αξιωματούχος της Eurostat ανέφερε στην ΦτΑ ότι «Τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα που έχουμε δει ποτέ εντός της ευρωζώνης. Από το 2008 μέχρι σήμερα η ανεργία αυξάνεται συνεχώς».

Όπως ο ίδιος τόνισε μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης παρουσιάζονται τεράστιες διακυμάνσεις στους αριθμούς αυτούς. Στη Γερμανία για παράδειγμα, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, το ποσοστό ανεργίας είναι λίγο πάνω από το 5%, ενώ αντίθετα σε άλλες χώρες τα ποσοστά αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα.

«Η Ελλάδα και η Ισπανία παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και με μεγάλη διαφορά από τις υπόλοιπες χώρες – μέλη. Τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται αντίστοιχα στο 27% για την Ελλάδα και στο 26.8% για την Ισπανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μασαρέλλι.

Αυτοί που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την αυξημένη ανεργία είναι οι νέοι αλλά και εδώ οι διακυμάνσεις που παρουσιάζονται είναι πραγματικά τεράστιες. Για παράδειγμα, στην Γερμανία το ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων είναι στο 8% και στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 62.5%.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση τους τελευταίους 18 μήνες, που είναι και η μεγαλύτερη χρονική περίοδος από το 1999 που υιοθετήθηκε το κοινό νόμισμα. Στις αρχές τις εβδομάδας, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) ανακοίνωσε ότι αναμένει για φέτος επιπλέον συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας της τάξεως του 0.6%.

Την Παρασκευή, περίπου 1.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Φρανκφούρτη για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται και τις προωθούμενες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι η πολιτική λιτότητας είναι καταστροφική για τους πολίτες στις χώρες που εφαρμόζεται, αλλά και για όλους τους ευρωπαίους καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν «Οι περικοπές δαπανών σε μια ευρωπαϊκή χώρα επηρεάζει τους πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη».

http://gr.voanews.com/content/eurozone-economy/1672870.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: