Πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας




Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξίας της Ελλάδας από την Fitch αναφέρεται δημοσίευμα των FINANCIAL TIMES (“Fitch Upgrades Greece by one Notch”), επισημαίνοντας ότι η αναβάθμιση πραγματοποιήθηκε χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση των ελλειμμάτων και στην κατεύθυνση της οικονομικής σταθερότητας.

Η Ελλάδα αξιολογείται πλέον στο Β-, με σταθερή προοπτική, ενώ της Fitch είχε προηγηθεί η Standard & Poor’s. Κατά την Fitch, ‘το αντίτιμο ήταν υψηλό σε ότι αφορά τη χαμένη παραγωγή και την αυξανόμενη ανεργία και η ικανότητα ανάκαμψης εξακολουθεί να αμφισβητείται. Ωστόσο, η ανακούφιση από το κρατικό χρέος και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων αναπτέρωσαν το συναίσθημα των αγορών και υποχώρησε ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη’. Πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές πάντως εκτιμούν ότι θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση χρέους, καθώς η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι βέβαιη και θα εξαρτηθεί από την οικονομική ανάκαμψη και ένα βιώσιμο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα’. Την αναδιάρθρωση θα επωμιστούν ως επί το πλείστον οι πιστώτριες χώρες της ευρωζώνης (δημόσιος τομέας).

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ηλεκτρονικό δημοσίευμα του BBC (“Fitch Upgrades Greece Credit Rating on Financial Progress”), όπου σημειώνεται ότι η Fitch διαβλέπει ηπιότερη ύφεση στην Ελλάδα κατά το τρέχον έτος (4,3%) και αδύναμη ανάκαμψη το επόμενο. Τέλος, σχετικό άρθρο δημοσιεύουν και οι TIMES (“Greece given small reward for economic pain by Fitch”), όπου τονίζεται το ύψος της ανεργίας και μεταφέρονται οι απόψεις της Fitch: ‘Η απτή οικονομική ανάκαμψη εκφεύγει, ενώ η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις είναι υψηλή, γεγονός που συνιστά συνεχιζόμενο κίνδυνο για την εφαρμογή τους’.

http://www.ft.com/cms/s/0/69a702f4-bcbb-11e2-9519-00144feab7de.html

http://www.bbc.co.uk/news/business-22533108

http://www.thetimes.co.uk/tto/business/economics/article3765141.ece

Ο Craig Stirling σε ανταπόκρισή του από το Λονδίνο στο BLOOMBERG με τίτλο «Greece Upgraded as Fitch Sees Progress From Economy to Deficit» αναφέρεται στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch. Συγκριμένα η προοπτική της χώρας μεταπήδησε από την βαθμίδα CCC σε εκείνη του επιπέδου B-. Ο οίκος Fitch αποφάσισε να προχωρήσει στην ενέργεια αυτή, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο που συνίσταται κυρίως στη σταθεροποίηση της οικονομίας της και στο ότι κατόρθωσε να θέσει υπό έλεγχο το έλλειμμά της. Επιπλέον, ο Fitch επεσήμανε ότι η χώρα παρουσιάζει μια εικόνα πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας με την κυβέρνηση να ακολουθεί πιο εντατικά το πρόγραμμα προσαρμογής, ενώ την ίδια στιγμή ο κίνδυνος εξόδου της από την Ευρωζώνη έχει περιοριστεί. Η αξιολόγηση του οίκου Fitch, σύμφωνη με εκείνη του Standard & Poor’s, βρίσκεται σε αντίθεση με την αξιολόγηση του οίκου Moody’s ο οποίος έχει υποβαθμίσει τη χώρα κατά 11 μονάδες κάτω από το επίπεδο junk.

Σχετική αναφορά γίνεται και σε άρθρο του Richard Barley στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greece Gets Rating Recognition» (σελ. C18), όπου μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος τονίζει πως ακριβώς μετά από ένα χρόνο ο οίκος Fitch πραγματοποίησε αξιοσημείωτη μεταστροφή στην αξιολόγησή του για την Ελλάδα. Ειδικότερα, στις 17 Μαΐου του 2012 και ενώ η χώρα όδευε προς τις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο οίκος Fitch προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Μόλις χθες ωστόσο, αποφάσισε να αλλάξει την προοπτική της, παραδεχόμενος πως αν και απέχει αρκετά ακόμα από την ανάκαμψη, η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324031404578483224040568246.html?mod=WSJEurope_hpp_LEFTTopStories

http://www.bloomberg.com/news/print/2013-05-14/greece-upgraded-as-fitch-sees-progress-from-economy-to-deficit.html

ΕΛΛΑΔΑ – ΘΕΤΙΚΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ  ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Με αφορμή την άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και της βελτίωσης της στάσης των διεθνών επενδυτών έναντι των ομολόγων ελληνικών επιχειρήσεων (λ.χ. Frigoglass SA και Ελληνικά Πετρέλαια), η Phillipa Leighton-Jones σε άρθρο της στο ιστολόγιο της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «For Greece, What a Difference a Year Makes» εκφράζει την πεποίθηση ότι η μεταστροφή των διεθνών επενδυτών οφείλεται εν μέρει στην επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τον Ιανουάριο του 2013, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ήταν το καλύτερο σε επιδόσεις χρηματιστήριο της ΕΕ. Ωστόσο, διευκρινίζεται, η πραγματική οικονομία στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη αισθανθεί τις θετικές επιδράσεις, καθώς τα τελευταία στατιστικά δεδομένα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. καταδεικνύουν ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας της τάξης του 27%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους νέους ηλικίας 15-24 ετών ανέρχονται στο 64.2%.

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/05/14/for-greece-what-a-difference-a-year-makes/?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται εκτενές άρθρο των Ben Edwards και Harriet Agnew στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο   «Greece Bulls Charge Into Corporate Bonds» (σελ.C1), όπου επισημαίνεται ότι πρόκειται για μια «θεματική μεταστροφή» των επενδυτών ως προς την Ελλάδα, γεγονός που αποδίδεται στην άμβλυνση του φόβου περί επικείμενης αποχώρησης από το ευρώ, αλλά και στα υψηλά κέρδη που αποφέρουν σήμερα πολλά από τα πληγέντα επενδυτικά αγαθά της χώρας. Ωστόσο, τονίζεται, τα εν λόγω κέρδη είναι ευάλωτα και ενώ αρκετοί επενδυτές και hedge funds (π.χ. York Capital Investment, Dromeus Capital, LNG Capital και CQS LLP) στρέφονται προς την Ελλάδα, μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια παρακολουθούν εκ του μακρόθεν. Εξάλλου τονίζεται, η ελληνική οικονομία παραμένει σε κάκιστη κατάσταση, παρουσιάζοντας συρρίκνωση άνω του 20% μετά την πρώτη ύφεση του 2008 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει για φέτος ύφεση της τάξης του 4.2%.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323716304578483144037088184.html#printMode

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: