Πανικοβλημένος ο Ερντογάν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις – Ο Νταβούτογλου ζητά βοήθεια…




Ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε τον πανικό του μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στην παραμεθόρια πόλη Ρεϊχανλί το Σάββατο, κατά τις οποίες χάθηκαν 46 άνθρωποι, και προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας δήλωσε στην Κωνσταντινούπολη, στη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης με τρόπο κατηγορηματικό, ότι το συριακό καθεστώς επιχειρεί πλέον να σύρει τη χώρα σε “σενάριο καταστροφής”. Πρόσθεσε ότι η Συρία ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός προσκάλεσε τον τουρκικό λαό “να γρηγορεί”, και “να παραμείνει ψύχραιμος απέναντι στην όποια πρόκληση προκύψει, ώστε να συρθεί η Τουρκία στο συριακό τέλμα”. Ο κ. Ερντογάν, που είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα ότι θα “τελειώσει” τον Ασαντ σε έξι μήνες, βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς η αποτυχία του κινδυνεύει να σύρει την Αμερική στον εμφύλιο της Συρίας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Λευκό Οίκο την Πέμπτη και θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογράμμισε ότι έχει έλθει ο καιρός, η διεθνής κοινότητα να αναλάβει δράση εναντίον του Μπασάρ αλ Ασαντ. Την ίδια στιγμή ενετάθησαν οι κίνδυνοι τόσο για την ίδια την Τουρκία όσο, όμως, και για άλλα γειτονικά με την Συρία κράτη.

Από τη Φερμανία όπου βρίσκεται, ο κ.  Νταβούτογλου δήλωσε πως πιστεύει ότι μαχητές πιστοί στον Πρόεδρο της Συρίας βρίσκονται πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 43 ανθρώπους.

Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, δήλωσε ότι “η επίθεση δεν έχει καμμία σχέση με τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, έχει όμως μεγάλη σχέση με τη συριακή κυβέρνηση». Πρόσθεσε ότι όσοι διέπραξαν την επίθεση είναι οι ίδιοι που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση στην παράκτια συριακή πόλη Μπάνιας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 62 άνθρωποι και την οποία αποδίδουν σε μαχητές προσκείμενους στην κυβέρνηση Άσαντ.

Αντιδρώντας, η κυβέρνηση της Δαμασκού εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, αρνούμενη πως σχετίζεται με την επίθεση στο Ρεϊχανλί.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Ομράν αλ Ζόχμπι σε συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, είπε ότι “η Συρία δεν διέπραξε και ούτε πρόκειται να διαπράξει ποτέ μία τέτοια πράξη, διότι δεν μας το επιτρέπουν οι αξίες μας».

Photo by White House

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: