Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Ισραήλ – Θα έχει συναντήσεις με Πέρες και Νετανιάχου




Σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για την Κύπρο, η οποία γονάτισε στην κυριολεξία από την οικονομική κρίση που προκάλεσαν οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ από τις 5 Μαΐου. Θα τον συνοδεύουν ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστο Στυλιανίδη και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα αναχωρήσει για το Ισραήλ σήμερα το βράδυ για ιδιωτική επίσκεψη και θα παραστεί ιδιωτικά στη λειτουργία της Αναστάσεως στον Ιερό Ναό Πανάγιου Τάφου και στην τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα, θα αρχίσει την επίσκεψη εργασίας του την Κυριακή, νωρίς το απόγευμα με συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, στα Ιεροσόλυμα.

Τη Δευτέρα, 6 Μαΐου, το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επισκεφθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem, στα Ιεροσόλυμα, όπου θα καταθέσει στεφάνι. Το μεσημέρι θα μεταβεί στο Κοινοβούλιο (Knesset), όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής του Ισραήλ κ. Yudi Edelstain.

Την Τρίτη, το πρωί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεόφιλο Γ’.

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Simon Peres.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η συνοδεία του θα μεταβούν στο Τελ Αβίβ, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα χαιρετίσει το επιχειρηματικό φόρουμ Ισραήλ – Κύπρου. Αργότερα, την ίδια μέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο το πρωί της Τετάρτης, 8 Μαΐου.

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας

Επιδίωξη είναι να ξεκινήσει ένας επί της ουσίας διάλογος μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ προς όφελος των λαών των δύο χωρών δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του στο Ισραήλ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κληθείς να δώσει την εκτίμηση του για την επικείμενη επίσκεψη του στο Ισραήλ είπε ότι «όντως αποτελεί μια από τις σημαντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων μας.

Επιδίωξη θα είναι να ξεκινήσει ένας επί της ουσίας διάλογος, ο οποίος να οδηγήσει τις δύο χώρες στην πλέον ωφέλιμη, προς όφελος των λαών των δύο χωρών, συνεργασία σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων, βεβαίως, είναι η επικέντρωση της προσοχής και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και στον καλύτερο τρόπο διαχείρισης τους, αλλά και σε άλλους τομείς κατά τρόπο αποτελεσματικότερο, έτσι ώστε να είμαστε χρήσιμη η μια προς την άλλη χώρα.

Και οι δύο έχουμε ανάγκη άριστων σχέσεων. Ιδιαίτερα η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, αλλά και η ιδιότητα της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συμβάλει σημαντικά ώστε και με επέκταση των συμφωνιών ή της συνεργασίας και με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά ιδιαίτερα και με την Ελλάδα, να δημιουργήσουμε βάσεις τόσο ισχυρές που πραγματικά να υπηρετούνται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και των δύο χωρών».

Ο Φωτίου στο Ισραήλ: Συνομιλίες για θέματα ενέργειας και κυρίως για τη συνεργασία Κύπρου – Ισραήλ στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας θα έχει σήμερα ο υπουργός Αμυνας Φώτης Φωτίου, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στο Τέλ Αβίβ, με επίσημη πρόσκληση του Ισραηλινού ομολόγου του Μοσέ Γιαλόν.

Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν, επίσης, θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την περαιτέρω υλοποίηση των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη του κ. Φωτίου εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με την ισραηλινή ηγεσία τις επόμενες ημέρες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: