Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον εορτάζοντα ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν




Του Πανίκου Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον εορτάζοντα Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης προεξάρχει Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μέσα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

            Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παρακαθήσει στη συνέχεια σε γεύμα προς τιμή του, που θα παραθέσει η ομώνυμη κοινότητα, η οποία φέτος γιορτάζει τα 100χρονα της. Το απόγευμα (τοπική ώρα), ο κ. Ιερώνυμος θα επισκεφθεί το “Σημείο Μηδέν” των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και το χώρο όπου θα αναγερθεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των δίδυμων πύργων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Νότιο Μανχάταν.

            Κατά τη διάρκεια της χθεσινής επίσκεψής του στον Καθεδρικό Ναό και το σχολείο της ομώνυμης κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέλαβε επιταγή πέντε χιλιάδων δολαρίων από τους μαθητές του σχολείου για τις ανάγκες παιδιών στην Ελλάδα.

            Ο κ. Ιερώνυμος, ευχαριστώντας τα Ελληνόπουλα της Αμερικής για τις συγκινητικές τους ενέργειες, ανέφερε, ότι το ποσό θα διατεθεί σ’ ένα νηπιαγωγείο το οποίο λειτουργούσε σε βιομηχανική περιοχή της Αττικής, αλλά είχε κλείσει λόγω του προβλήματος της ανεργίας και τώρα ξαναλειτουργεί με δυσκολίες, με πρωτοβουλία ατόμων και φορέων. Επίσης, διαβεβαίωσε, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των παιδιών και των οικογενειών τους που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

            Την Κυριακή, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, παρέδωσε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιταγή εκατό χιλιάδων δολαρίων, ως “ένα πρώτο μέρος, ειδικά για τα παιδιά της Ελλάδας”, όπως είπε.

            Κατά την επίσκεψή του στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου, όπου λειτουργεί το μοναδικό ελληνικό λύκειο στην Αμερική, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά την παρουσίαση του “αξιόλογου και υποδειγματικού σε περιεχόμενο και νοήματα” πολιτιστικού προγράμματος από τους μαθητές του σχολείου, επανέλαβε ότι “η πατρίδα μας βρίσκεται σε δύσκολες στιγμές, αλλά με θαυμαστό τρόπο θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση”.

            Αναφερόμενος στην Ομογένεια και στον αγώνα που δίνει για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε, ότι “κανείς δεν μπορεί να κόψει τις ρίζες του Ελληνισμού” και “η ομορφιά του ελληνικού πνεύματος έχει ψυχή”, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα, ότι η Ακρόπολη και η Αγία Σοφία, όπως απεικονίζονται σε ζωγραφιές στην πολιτιστική αίθουσα του σχολείου, “περικλείνουν όλη μας τη ζωή”.

            Για το “διαχρονικό συμβολισμό” του Παρθενώνα και της Αγίας Σοφίας έκανε λόγο και ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος παρουσίασε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και οι δυο τους επαίνεσαν και συνεχάρησαν τους μαθητές, τους καθηγητές και δασκάλους, τους γονείς και τα στελέχη της κοινότητας για το “αξιέπαινο έργο” που επιτελούν με σκοπό να διαιωνιστεί η ελληνική γλώσσα και κληρονομιά στην Αμερική, ενώ για την ιστορία της κοινότητας μίλησε συνοπτικά ο πρώην πρόεδρός της και πρόεδρος της σχολικής επιτροπής, Νίκος Ανδριώτης.

            Τόσο στην επίσκεψή του στην κοινότητα και στο σχολείο του Αγίου Δημητρίου, όσο και σε άλλα σχολεία, ιδρύματα και ναούς της Ομογένειας, ο κ. Ιερώνυμος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο και προς τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο για την ευκαιρία που του πρόσφεραν να δει και να θαυμάσει τη “ζωντανή μαρτυρία που έκτισαν οι μετανάστες, διατηρώντας και δημιουργώντας ιστορία, πολιτισμό και παράδοση”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

            Στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ (Βοστόνη και Νέα Υόρκη), τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συνοδεύουν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ (αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου), ο πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ο πρωτοπρεσβύτερος Στέφανος Αβραμίδης, ο ιεροδιάκονος Επιφάνιος Αρβανίτης και ο Δημήτριος Καρανάσος.

Photo Panagos-Ιερά Αρχιεπισκοπή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: