Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αυτάρεσκοι και αδρανείς




Δημοσίευμα του ECONOMIST αποκαλεί τους ιθύνοντες της ΕΕ, υπνοβάτες, καθώς έχουν περιπέσει σε αδράνεια, υπερβάλλοντας για την ανάκαμψη στην ευρωζώνη, όταν η οικονομία συρρικνώνεται για το έκτο συνεχόμενο τετράμηνο και η συρρίκνωση εξαπλώνεται στον πυρήνα της ευρωζώνης, η ανεργία ανέρχεται στο 12%, τα ελλείμματα παραμένουν υψηλά παρά τις περικοπές και το χρέος είναι μεγάλο, οι τράπεζες είναι υπο-κεφαλαιοποιημένες, ενώ οι εταιρίες της Νοτίου Ευρώπης υποφέρουν από την έλλειψη πιστώσεων.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει άμεσα να προβούν στην διακοπή των δεσμών μεταξύ τραπεζών και κυβερνήσεων (είναι η αιτία για την οποία η Αμερική ανέκαμψε και η Ευρώπη όχι, κατά το δημοσίευμα), στην υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων υπέρ της ανάπτυξης (ενιαία αγορά και για τις υπηρεσίες, αποπεράτωση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ), στην παύση της λιτότητας και στην ενίσχυση της εργασίας για τους νέους, στις επενδύσεις σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις στην περιφέρεια.

Η απραξία οφείλεται στην έλλειψη βούλησης και στην αναξιοπιστία των Ευρωπαίων πολιτικών, καθώς οι πολίτες δεν εμπιστεύονται ούτε τους ίδιους, ούτε την ΕΕ και τους θεσμούς της. Οι συνέπειες της κρίσης θα υπάρχουν για πολλά ακόμη χρόνια, όπως και στην περίπτωση της Ιαπωνίας. Σε αντίθεση με την Ιαπωνία όμως, η Ευρώπη δεν διέπεται από συνοχή και όσο η στασιμότητα και η ύφεση βάλλουν εναντίον της δημοκρατίας, η ευρωζώνη διακινδυνεύει μια μοιραία απόρριψη από τους πολίτες των κ-μ της. (“In the Euro Zone, desperately in need of a boost, no News is bad News”)

http://www.economist.com/news/leaders/21578386-euro-zone-desperately-need-boost-no-news-bad-news-sleepwalkers

KENNETH ROGOFF: ΥΠΕΡ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ: H GUARDIAN φιλοξενεί άρθρο του καθηγητή οικονομίας και δημόσιας πολιτικής του Πανεπιστημίου του Harvard, Kenneth Rogoff (γνωστού από την περίφημη έκθεση για την ύφεση και το λάθος με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή) για το Project Syndicate (“Eurozone Crisis: Times for France to Step up”), στο οποίο τονίζει τη σημασία της πολιτικής ενοποίησης της ευρωζώνης, με γαλλική συνδρομή.

Ο Rogoff υποστηρίζει ότι τα προβλήματα στην ευρωζώνη προέρχονται από το γεγονός ότι προηγήθηκε η νομισματική και οικονομική ενοποίηση της πολιτικής, δημοσιονομικής και τραπεζικής ένωσης. Μια ρεαλιστική στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης πρέπει να συμπεριλαμβάνει μαζική παραγραφή χρεών για τις χώρες της περιφέρειας, ώστε να γίνεται λόγος για βιωσιμότητα.

Ένας ομαλός τρόπος για μετριοπαθή μείωση του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους είναι η δέσμευση για βιώσιμο και μετριοπαθή πληθωρισμό για μία περίοδο, ώστε να μειωθεί η πραγματική αξία των ακινήτων και να σημειωθεί αύξηση στους γερμανικούς μισθούς. Θα χρειαστεί επίσης οικονομική αναδιάρθρωση σε εθνικό επίπεδο και πολιτική ενοποίηση της ευρωζώνης.

Η Γερμανία δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος και θα χρειαστεί η συνεισφορά της Γαλλίας, ώστε να πραγματοποιηθεί η πολιτική ενοποίηση εντός δύο δεκαετιών. Διαφορετικά, τα μέτρα της τραπεζικής ένωσης και των δημοσιονομικών μεταφορών δεν θα διέπονται από πολιτική νομιμοποίηση. Προκειμένου να επιβιώσει η ευρωζώνη, οι χώρες του Βορρά θα πρέπει να εξακολουθήσουν να βοηθούν τις χώρες της περιφέρειας με δάνεια, έως την αποκατάσταση της πρόσβασής τους στις αγορές. Η χρήση του ισοσκελισμένου γερμανικού προϋπολογισμού είναι πιο δόκιμη για τη βοήθεια των γειτόνων της Γερμανίας από μια δημοσιονομική της επέκταση.

http://www.guardian.co.uk/business/economics-blog/2013/may/23/eurozone-crisis-france-germany-kenneth-rogoff?INTCMP=SRCH

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Στην απόφαση του Επιτρόπου Γεωργίας Dacian Cioloş να υπαναχωρήσει στην υιοθέτηση μέτρου που αφορούσε στο σερβίρισμα ελαιολάδου στα εστιατόρια αναφέρονται δημοσιεύματα στον σημερινό βρετανικό τύπο (FT, GUARDIAN, BBC).

Η Επιτροπή υπερασπίστηκε το μέτρο ως τρόπο προώθησης του ποιοτικού ελαιολάδου και προστασίας των καταναλωτών. Αντιμετωπίστηκε από πολλούς πάντως ως σχέδιο ενίσχυσης των πωλήσεων από τις ελαιοπαραγωγούς χώρες, εφόσον το εμπόριο υποφέρει εξαιτίας των χαμηλών τιμών.

Οι ελαιοπαραγωγές χώρες της ΕΕ στήριξαν το μέτρο, σε αντίθεση με τους Βορειο-Ευρωπαίους, γεγονός που έδωσε στον Επίτροπο Γεωργίας τη δυνατότητα να το πάρει πίσω, εφόσον δεν υποστηρίχτηκε από μεγάλη πλειοψηφία, κάτι που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο. (“Brussels Puts Olive Oil Jugs back on the Table”, “Europe Drops Plans to Ban Refillable Olive Oil Jugs in Restaurants”, “EU Shelves Plans to Ban Refillable Olive Oil Jugs”)

http://www.ft.com/cms/s/0/508d5868-c39b-11e2-aa5b-00144feab7de.html#axzz2U5nb4ete

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2013/may/23/olive-oil-producers-rage-european-u-turn?INTCMP=SRCH

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22644280 

Την υποχώρηση των ευρωπαίων αξιωματούχων από την αρχική τους πρόταση για έλεγχο στον τρόπο σερβιρίσματος του ελαιόλαδου στα εστιατόρια ανά την Ευρώπη, προβάλλουν ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες του Μatthew Dalton στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «EU Corks Its Plan to Limit Olive Oil» (σελ. Α14) και του James Kanter στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο “Rule on Serving Olive Oil Stirs Ridicule and Anger in Europe».

Μεταξύ άλλων προβάλλονται οι έντονες αντιδράσεις στην εν λόγω πρόταση Ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του Ολλανδού Πρωθυπουργού Mark Rutte, αλλά και της Γερμανίας, σε αντίθεση με 15 κ-μ που στήριξαν τον κανονισμό, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών ελαιοπαραγωγών, όπως της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. 

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324659404578501353562923428.html#printMode?KEYWORDS=Greece

http://www.nytimes.com/2013/05/24/world/europe/european-commission-tables-olive-oil-rule.html?pagewanted=print

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: