Οι αγορές ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει το Bloomberg




Η πτώση στις αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αποτελεί μια ακόμη ένδειξη για την επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζει σε εκτενές άρθρο του στο BLOOMBERG («Greek Economy Optimism Seen in Yield-Curve Switch», Λονδίνο) ο David Goodman.

Σύμφωνα με το άρθρο η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα κάτω από εκείνη των 30ετών ομολόγων, για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010 σηματοδοτώντας την αισιοδοξία των αγορών για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τα ελληνικά ομόλογα προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στον κόσμο, το τρέχον τρίμηνο, επτά φορές υψηλότερες από τον δεύτερο στη λίστα, ενώ η διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων, τον τρέχοντα μήνα, αναμένεται να διαμορφωθεί στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών. Παράλληλα, τα συμβόλαια που ποντάρουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αυξάνονται.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της μεγαλύτερης στην ιστορία αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους, τα ελληνικά ομόλογα ανακάμπτουν εκ νέου λόγω της πεποίθησης ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης συνέβαλε και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Fitch.

Η μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύει ότι οι «αγορές έχουν μιλήσει» δήλωσε στις 23 Μαΐου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας αποκτώντας εκ νέου πρόσβαση στις αγορές, κατά τη διάρκεια του σχεδίου διάσωσης.

«Πέρυσι τα ελληνικά ομόλογα εξαρτιόνταν από το εάν η Ελλάδα θα παρέμενε στο ευρώ. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά» επισημαίνει ο Gabriel Sterne, οικονομικός αναλυτής της Exotix, προσθέτοντας ότι «παρά την συνεχιζόμενη ύπαρξη των βασικών κινδύνων οι πιθανότητας να συμβεί κάτι καταστροφικό είναι περιορισμένες».

http://www.bloomberg.com/news/2013-05-27/greek-economy-optimism-seen-in-yield-curve-switch-euro-credit.html

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ MARKIT ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ CDS: Tην ανακοίνωση της διεθνούς εταιρείας παροχής στατιστικών δεδομένων για χρηματοπιστωτικά παράγωγα “Markit” ότι παρέχει πλέον επίσημες τιμές για τα ελληνικά CDS, προβάλλει άρθρο των Ben Edwards και Serena Ruffoni στο ιστολόγιο της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Markit Resumes Greek CDS Quotes», ως ένα ακόμη δείγμα ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές κινούνται αργά, αλλά σταθερά προς την επανένταξη της Ελλάδας στον επενδυτικό χάρτη.

Όπως δήλωσε χθες στην WSJ ο Gavan Nolan, δ/ντής πιστωτικής έρευνας της Markit, αρκετοί επενδυτές κάνουν πλέον προσφορές για ελληνικά CDS και ως εκ τούτου, η εταιρεία μπορεί να δημοσιοποιήσει ένα σύνθετο σώμα  δεδομένων για το εν λόγω θέμα.

Ωστόσο, επισημαίνουν οι αρθρογράφοι, ένας πολύ περιορισμένος αριθμός υψηλά εξειδικευμένων επενδυτών, όπως hedge funds και ιδιωτικές τράπεζες, αγοράζουν μέχρι στιγμής ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σύμφωνα δε με τους επίσημους δανειστές της – Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ – η Ελλάδα, έχοντας ένα δημόσιο χρέος που αγγίζει περίπου το 170% του ΑΕΠ της και μια βαθιά κατεστραμμένη οικονομία, απέχει έτη από την πλήρη  επιστροφή στην αγορά χρέους.

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/05/28/markit-resumes-greek-cds-quotes/tab/print/?KEYWORDS=Greece

Φωτογραφία: Ιστοσελίδα υπουργείου Οικονομικών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: