Μισθοί-πρόκληση για τους συνεργάτες του Προέδρου της Κύπρου




Σάλο προκάλεσε η αποκάλυψη του ikypros.com, ότι οι στενοί συνεργάτες του του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλοι δημοσιογράφοι, λαμβάνουν ηγεμονικούς μισθούς σε μία περίοδο σκληρής οικονομικής λιτότητας για το λαό. Η κυβέρνηση δεν διέψευσε το αποκαλυπτικό δημοσίευμα, αντίθετα τόνισε πως πρόκειται “για προσφορά υπηρεσιών” από τους υψηλόμισθούς συνεργάτες του κ. Αναστασιάδη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δεν αναφέρει στη δήλωση του το είδος των υπηρεσιών, που προσφέρουν στον κ. Αναστασιάδη οι εν λόγω νεοπροσληφθέντες κρατικοί υπάλληλοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρακολουθούν τα μέσα ενημέρωσης και τα “κοινωνικά δίκτυα” για να αντιμετωπίσουν τις δραστηριότητες “αντικυβερνητικών κύκλων”. Παρόμοιο κλιμάκιο υπήρχε στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) από την εποχή της προεδρίας του κ. Δημήτρη Χριστόφια, χωρίς εάν είναι γνωστό αν διαλύθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση ή ενισχύθηκε.

Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της αναφέρεται στις προσλήψεις συνεργατών των υπουργών, και τονίζει τα εξής:

Σε αυτή την περίοδο της οικονομικής καχεξίας, του μνημονίου, της δανειακής  σύμβασης, της μείωσης μισθών και εισοδημάτων, της συνεχώς εκτινασσόμενης ανεργίας και των σκληρών μέτρων λιτότητας, είναι τουλάχιστον προκλητικό να προσλαμβάνονται έστω και με συμβόλαια, συνεργάτες των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά. Πέραν τούτου σε όλα τα Υπουργεία υπηρετούν πληθώρα ικανών και προσοντούχων δημοσίων υπαλλήλων που είναι σε θέση να στηρίξουν το έργο των Υπουργών.

Ως εκ τούτου η παρουσία κομματικών, προφανώς, συνεργατών των Υπουργών, μόνο προβλήματα ανταγωνισμού, επικάλυψης αρμοδιοτήτων και δυσλειτουργίας θα προκαλέσει. Το παράδειγμα άλλων χωρών, με παρόμοια συστήματα κομματικού εκπροσώπου σε Υπουργικά Γραφεία, είναι όχι προς μίμηση, αλλά προς αποφυγή.

Στη γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, αναφέρονται τα εξής:

Αναφορικά με δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με προσλήψεις στην Προεδρία της Δημοκρατίας και στα γραφεία των Υπουργών και σχολιάζοντας αναφορές σε δήθεν σπατάλες και παραβίαση της πολιτικής για μηδενικές προσλήψεις στο δημόσιο,  διευκρινίζω ότι δεν  πρόκειται για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, αλλά για προσφορά υπηρεσιών στη βάση συμβολαίων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς τα συνταξιοδοτικά ή άλλα ωφελήματα  της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Δεν τίθεται θέμα αύξησης των εξόδων του Προεδρικού και των Υπουργείων. Αντίθετα, όλες οι αποφάσεις περιορίζονται αυστηρότατα στο δεδομένο προϋπολογισμό και στον ελάχιστο αριθμό και οι απολαβές των προσληφθέντων προσαρμόζονται σε αυτό το δεδομένο.

Η πρόσληψη συνεργατών πολιτικών προσώπων συνιστά πάγια πρακτική στην Κύπρο και την Ευρώπη, και καλύπτει την ανάγκη προσφοράς υπηρεσιών πολιτικού χαρακτήρα. 

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος μίλησε και αυτός για τις προσλήψεις, αλλά δεν σχολίασε το θέμα του δικού του μισθού και των υπολοίπων προεδρικών συνεργατών.

Η ευαισθησία της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε τέτοιες δύσκολες εποχές που άλλοι μας οδήγησαν, είναι δεδομένη είπε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε και να απαντήσουμε στο λαϊκισμό αυτών που με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους τα τελευταία πέντε χρόνια έφεραν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Η Κυβέρνηση επιθυμεί να πει τα ακόλουθα για το θέμα του διορισμού Επιτρόπων Προεδρίας:

1. Οι δύο Επίτροποι Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Περιβάλλοντος  προϋπήρχαν  και απλώς αντικαταστάθηκαν με νέα πρόσωπα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αρα, ουδεμία επιβάρυνση οικονομική του δημοσίου.

2. Σε ό,τι αφορά την Επίτροπο Μεταρρύθμισης κα Εμανουέλλα Λαμπριανίδου, η κα Λαμπριανίδου είναι ήδη μέλος της Δημόσιας Υπηρεσίας και ως εκ τούτου καμιά αύξηση στις απολαβές της και καμιά περαιτέρω επιβάρυνση επέφερε ο διορισμός της.

3. Για τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη επίσης,  δεν υπάρχει καμιά επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό καθότι ο κ. Γιαννάκη εργοδοτείτο στον Οργανισμό Νεολαίας και ο διορισμός του καμιά αλλαγή δεν επέφερε όσον αφορά τις μισθολογικές του απολαβές και ωφελήματα.

4. Σχετικά με τη δημιουργία Υφυπουργείων, η Κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα

Εάν και εφόσον προχωρήσει στη δημιουργία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτό θα γίνει με μόνο γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες για ανάπτυξη-επανεκκίνηση της οικονομίας και εκσυγχρονισμό του κράτους. Δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση, αφού θα εξοικονομηθούν κονδύλια από διάφορα Υπουργεία, για το σκοπό αυτό.

Εξάλλου, η δημιουργία Υφυπουργείων ήταν προεκλογική εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας την οποίαν ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ο κυπριακός λαός.

5. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Προεδρικού Μεγάρου και τους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά ότι ο προϋπολογισμός αυτός κινείται ακριβώς στα ίδια επίπεδα της προηγούμενης διακυβέρνησης. Εξάλλου, σχετικά στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της Βουλής μετά από ερώτηση του ΑΚΕΛ. Διερωτόμαστε ποια η σκοπιμότητα επαναφοράς αυτού του ζητήματος.

Επιπρόσθετα, όμως, θέλουμε να πληροφορήσουμε ότι σε αντίθεση με τα όσα λέει το ΑΚΕΛ υπάρχει άμεση εξοικονόμηση κονδυλίων που αφορούν τις Υπηρεσίες της Προεδρίας της Δημοκρατίας καθώς έγινε μεταστέγαση των Υπηρεσιών της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και των Υπηρεσιών για Αγνοουμένους και Εγκλωβισμένους από μισθωμένα ιδιωτικά υποστατικά σε κυβερνητικά κτήρια.

Η ευαισθησία της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, σε τέτοιες δύσκολες εποχές που άλλοι μας οδήγησαν,  είναι δεδομένη».

Το δημοσίευμα του ikypros.com, αναφέρει τα εξής:

Οι μισθοί της πρόκλησης Όπως σας είχαμε υποσχεθεί θα δημοσιοποιούσαμε τους μισθούς  συνεργατών του Προέδρου Αναστασιάδη στο επικοινωνιακό κομμάτι, σε περίπτωση που δεν το έπραττε το Προεδρικό. Ο Βίκτωρας λαμβάνει 5 χιλιάδες ακατέβατες (μεικτά), ο Πάμπος 3,750 καθαρά και ο Μακάριος κάτι παραπάνω από 3,200 (καθαρά). Το τι κάνουν οι εν λόγω κύριοι για να αξίζουν τέτοιους βασιλικούς μισθούς, παραμένει άγνωστο. Από ότι ακούγεται πάντως οι ασχολίες τους περιορίζονται στο σερφάρισμα. Χ.Γ.

http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/71042

Φωτογραφία: ΡΙΚ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: