Μείωση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων καταθετών λόγω κυπριακής “διάσωσης”




Το κυπριακό “σχέδιο διάσωσης” προκάλεσε ένα περιορισμένο κύμα απόσυρσης καταθέσεων σε πολλές χώρες της Ευρωζώνης, συμβάλλοντας στο περιορισμό του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία αποδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (WALL STREET JOURNAL, «Cyprus Rattled Europe Deposits», Geoffrey Smith).

Μολονότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εγκατέλειψαν τα αρχικά σχέδια επιβολής απωλειών ακόμη και στους διασφαλισμένους καταθέτες, επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα του κυπριακού προβλήματος, οι Ευρωπαίοι καταθέτες, ιδιαίτερα στις προβληματικές χώρες, φοβήθηκαν την λήψη ανάλογου μέτρου.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων η τάση έγινε αισθητή και στην Ελλάδα όπου οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,8 δις, δηλαδή κατά 1,6%. Παραμένουν ωστόσο 10% ψηλότερες από το ιστορικό χαμηλό του περυσινού Ιουνίου αποδεικνύοντας την σταδιακή επανάκαμψη της εμπιστοσύνης, μετά τη δεύτερη αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της χώρας, με τη συνοδευόμενη ανακεφαλαιοποίηση των μεγαλύτερων τραπεζών, τον περασμένο Φεβρουάριο.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324412604578512773275244176.html?KEYWORDS=Greece

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ: Το πορτρέτο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, και την εμπλοκή του στην πορεία της κυπριακής οικονομίας και του κυπριακού σχεδίου διάσωσης σκιαγραφεί εκτενής ανταπόκριση του Jeff Black από την Φραγκφούρτη στο BLOOMBERG («How Trading Blame Led to Death Threats for ECB’s Cypriot Banker»).

Η ανταπόκριση αναφέρεται στις σχέσεις του Κύπριου κεντρικού τραπεζίτη με την προηγούμενη και νυν κυπριακή κυβέρνηση, όπως και στις κατηγορίες που του αποδίδονται σχετικά με τον πλημμελή έλεγχο των κυπριακών τραπεζών και την απόκρυψη στοιχείων για την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

http://www.bloomberg.com/news/2013-05-29/how-trading-blame-led-to-death-threats-for-ecb-s-cypriot-banker.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: