Καταδικάστηκε στην Ελλάδα, κατάφερε να φτάσει στον Καναδά και απελάθηκε στο Λίβανο




Ο υπουργός Μετανάστευσης του Καναδά, Τζέισον Κένι, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι η χώρα του απέλασε έναν Παλαιστίνιο, ο οποίος είχε καταδικαστεί για επίθεση σε αεροσκάφος των ισραηλινών αερογραμμών το 1968 στην Αθήνα. Ο δικαστικός αγώνας κράτησε 25 χρόνια και οι παγκόσμιες δικαστικές αρχές έχουν εντυπωσιαστεί από την επιμονή του Καναδά να απελάσει τον Μαχμούντ Μοχάμεντ Ίσα Μοχάμεντ.

Ο Παλαιστίνιος, ήταν μέλος του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), και συμμετείχε στην επίθεση εναντίον του αεροπλάνου της EL AL κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός. Το 1970, ο Μαχμούντ Μοχάμεντ Ίσα Μοχάμεντ καταδικάστηκε από ελληνικό δικαστήριο σε κάθειρξη 17 ετών, όμως τον επόμενο χρόνο αποφυλακίστηκε στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής ομήρων.

Ο Μοχάμεντ, που απελάθηκε το Σάββατο στο Λίβανο, είχε φτάσει στον Καναδά τον Φεβρουάριο του 1987, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία.

Οι καναδικές αρχές επιχείρησαν να τον απελάσουν το 1988 όμως κατάφερε να μείνει στον Καναδά αρχικά διεκδικώντας το δικαίωμα να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας και στη συνέχεια ασκώντας αλλεπάλληλες εφέσεις κατά της απέλασής του.

Ο κ. Κένι δήλωσε ότι “η περίπτωση αυτή είναι σχεδόν μια κωμωδία λαθών. Είναι μια προειδοποίηση για εμάς. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο”. Επέρριψε την ευθύνη στις προηγούμενες κυβερνήσεις του Καναδά επειδή επέτρεψαν σε ένα δυσλειτουργικό σύστημα να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Ο Μοχάμεντ “γελοιοποίησε το νομικό σύστημα”, πρόσθεσε ο Καναδός υπουργός. “Πιστεύουμε ότι ακόμη και οι εγκληματίες δικαιούνται μια δίκαιη δίκη και θα πρέπει να τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζουν την υπόθεσή τους στο δικαστήριο αλλά όχι και να καταχρώνται το σύστημα”, τόνισε ο κ. Κένι.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Καναδά από το 2006 που βρίσκεται στην εξουσία έχει επιβάλει περιορισμούς στη μετανάστευση και στο σύστημα απόδοσης του καθεστώτος του πρόσφυγα, ενώ κατήργησε πολλά από τα δικαιώματα έφεσης που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Μοχάμεντ.

Ο κ. Κένι δήλωσε ότι ο Μοχάμεντ, ο οποίος είναι “άπατρις”, είχε παντρευτεί μια Λιβανέζα και οι καναδικές αρχές έκριναν ότι δεν θα αντιμετώπιζε κινδύνους στον Λίβανο, την χώρα απέλασής του.

Πηγές: CBC, Reuters

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: