Καθορισμό χρόνου έναρξης συνομιλιών για την Κύπρο επιδιώκουν ΟΗΕ, Βρετανοί και Αμερικανοί




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Δέσμευση για καθορισμό της ημερομηνίας (ή της περιόδου) που θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζητούν τα Ηνωμένα Έθνη και οι εν δυνάμει μεσολαβητές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», ξένοι διπλωμάτες, που ασχολούνται με το Κυπριακό, παρουσιάζονται «συναινετικοί» και δείχνουν να κατανοούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Λευκωσία στην οικονομία, ωστόσο επιμένουν πως θα πρέπει να γίνουν βήματα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
Σημειώνουν πως ναι μεν δεν μπορούν να αρχίσουν οι συνομιλίες τώρα, αλλά εκτιμούν ότι το φθινόπωρο πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Υιοθετώντας κοινή γλώσσα, ΟΗΕ, ΗΠΑ και Βρετανία θέτουν ενώπιον της Λευκωσίας, τα πιο κάτω ζητήματα: 
Πρώτο, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και οι Αγγλοαμερικανοί επιμένουν όπως μέχρι το καλοκαίρι διοριστεί διαπραγματευτής από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο διορισμός θα γίνει μετά το καλοκαίρι και όχι τώρα. Σημειώνεται πως θα είναι πρόσωπο με αυξημένες αρμοδιότητες σε σχέση με τον τέως προεδρικό επίτροπο Γιώργο Ιακώβου.
Δεύτερο, επιμένουν να καθοριστεί από τώρα ο χρόνος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα επιδιώξει τούτο να γίνει κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει στην Κύπρο, στο τελευταίο δεκαήμερο του Μάη. Ενδεχομένως και στο δείπνο που θα παραθέσει προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. 
Τρίτο, ο στόχος τους είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων το φθινόπωρο και την επίτευξη συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ξεκαθαρίζουν πως μπορεί να μην τεθεί εξαρχής χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, πλην όμως άτυπα θα καθορισθεί, ώστε μη συνεχίζονται εσαεί. Εκείνο που στοχεύουν, χωρίς να το δηλώνουν, είναι πως θέλουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο είτε με λύση είτε χωρίς.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά υποδεικνύει πως δεν μπορεί να αρχίσει τώρα μια διαδικασία χωρίς προετοιμασία, καθώς θα έχει την τύχη των προηγούμενων. Παράλληλα, αναφέρεται και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της οικονομικής κρίσης. 
Τις θέσεις της αυτές θα εξηγήσει ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, τον οποίο θα συναντήσει την ερχόμενη Τετάρτη, και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, την ερχόμενη Παρασκευή. 
Την ίδια ώρα, η Λευκωσία υποδεικνύει πως δυο ζητήματα, τα οποία εγείρει, αντιμετωπίζουν την άρνηση της Τουρκίας.
Το πρώτο, αφορά το Κυπριακό. Πρόκειται για την πρόταση για άνοιγμα της Αμμοχώστου, παράδοσής της στα Ηνωμένα Έθνη και συνλειτουργία του λιμανιού της πόλης. Τούτο θα θεωρείτο ως μια κίνηση από τουρκικής πλευράς προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία θα επισπεύσει και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η τουρκική πλευρά διαμηνύει πως δεν συζητά ποσώς θέμα Αμμοχώστου και παραπέμπει στη συνολική λύση.
Το δεύτερο θέμα αφορά την πρόθεση της Λευκωσίας να υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Το θέμα δεν συνδέεται άμεσα με το Κυπριακό αλλά με την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας. Επίσημη αντίδραση από την Τουρκία δεν υπάρχει, πλην όμως είναι σαφές πως παρασκηνιακά η Άγκυρα κινείται αποτρεπτικά.
Φωτογραφία UN – http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: