Κέρι και Μπαν κι Μουν καταδίκασαν τις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία




O υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι- μουν και καταδίκασαν με κατηγορηματικό τρόπο τη διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη νότια Τουρκία, που στοίχισε της ζωή σε περισσότερους από 40 ανθρώπους.

Ο Τζον Κέρι είπε ότι η Ουάσιγκτον καταδικάζει τα «άσχημα νέα» και συμπλήρωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό της συμμάχου Τουρκίας». Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις «επηρεάζουν όλους εμάς που βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με την Τουρκία η οποία είναι ένας ζωτικός εταίρος» για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού, ανέφερε ότι ελπίζει οι δράστες να οδηγηθούν ταχύτατα στη δικαιοσύνη καταδικάζοντας ταυτόχρονα «όλες τις πράξεις τρομοκρατίας» και επανέλαβε την επίμονη θέση του ότι, «δεν υπάρχει λόγος ή διαμαρτυρία, που να δικαιολογεί επιθέσεις κατά αμάχων», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του εκπροσώπου του.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Φράνσις Ριτσιαρντόνε δήλωσε στο «Ρόϊτερς»:

            “Αυτήν την αμαρτωλή επίθεση οι ΗΠΑ την καταδικάζουν με σθεναρό τρόπο και εκφράζουν επίσης αλληλεγγύη με τον λαό και της κυβέρνηση της Τουρκίας, με σκοπό να βρεθούν οι δράστες και να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη”.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου: Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία διατηρεί το δικαίωμα να λάβει «κάθε είδους μέτρο» μετά από τις φονικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα όπου σκοτώθηκαν περισσότερα από 40 άτομα στη πόλη Ριεχανλί, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αλλά όπως σημείωσε δεν βλέπει καμία ανάγκη για έκτακτη συνεδρίαση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ μετά τις αιματηρές επιθέσεις.

Η Τουρκία έχει στο παρελθόν επικαλεστεί το άρθρο τέσσερα της βορειοατλαντικής συμμαχίας, το οποίο προβλέπει κοινή διαβούλευση κάθε φορά που, οποιουδήποτε μέλους της συμμαχίας, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια της.

Το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε σήμερα ότι “τα πρώτα ευρήματα των ερευνών” των αρχών για τις εκρήξεις στο Ρεϊχανλί “δείχνουν” ότι, οι δράστες έχουν συνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρέντς έκρινε ότι, το συριακό καθεστώς και ειδικά ο ίδιος ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είναι “ως συνήθως οι ύποπτοι”, ύστερα από τις δύο εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων.

            Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε “με τον πλέον σθεναρό τρόπο” τα αιματηρά συμβάντα στην Τουρκία. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας εξέφρασε επίσης κατόπιν αυτών την “αλληλεγγύη” της κυβέρνησης και του λαού της Γαλλίας απέναντι “στην κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας”.

            Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι Σύροι πρόσφυγες σε όλη την Τουρκία έχουν πλέον αγγίξει τις 400 χιλιάδες.

             Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, NBC News, ΑΠΕ

U.S. DEPARTMENT OF STATE

Office of the Spokesperson – May 11, 2013

 Statement by Secretary KERRY

 Bombings in Turkey

The United States condemns today’s car bombings and we stand with our ally, Turkey.  This awful news strikes an especially personal note for all of us given how closely we work in partnership with Turkey, and how many times Turkey’s been a vital interlocutor at the center of my work as Secretary of State these last three months.  Our thoughts are with the wounded and we extend our deepest condolences to the families of the victims.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: