Ιερώνυμος: «Θα ξαναβρούμε τον δρόμο μας» – 100.000 δολάρια από την Ομογένεια στα παιδιά




«Θα ξαναβρούμε τον δρόμο μας» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Μανχάταν μεταδίδει ο Πανίκος Παναγιώτου στο ΑΠΕ. Μιλώντας στο Εκκλησίασμα, ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει πολύς πόνος, αλλά θα περάσουν αυτά, είμαστε σίγουροι», προσθέτοντας: «Θα κρατήσουμε την ψυχή μας δυνατή». Επίσης, υπογράμμισε  την ανάγκη της ενότητας, επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε όλοι».

Για την Ομογένεια της Αμερικής είπε ότι «εδώ βρίσκεται μια Ελλάδα, έξω από την Ελλάδα, που έχει όλα τα χαρακτηριστικά των Ελλήνων όλων των εποχών».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε αναφορά στη «συγκινητική και συμβολική προσφορά» μιας ηλικιωμένης χήρας στην Κύπρο που έχασε δυο παιδιά στον πόλεμο και η οποία πούλησε κάτι πολύ προσωπικό της αντικείμενο, που αποτελούσε κειμήλιο για την οικογένειά της, για να προσφέρει το ποσό για το ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδας. «Αυτό το Γένος, όπου και να βρίσκεται, δεν θα χαθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος παρέδωσε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιταγή 100.000 δολαρίων, ως πρώτο χρηματικό ποσόν, αποκλειστικά για να βοηθηθούν παιδιά στην Ελλάδα που έχουν ανάγκη. Ως προσωπικό δώρο, ο κ. Δημήτριος πρόσφερε στον κ. Ιερώνυμο Εγκόλπιο (ψηφιδωτό) με την εικόνα του Αποστόλου Παύλου.

Ανάμεσα στους παριστάμενους ήταν ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, οι προξενικές αρχές των δυο χωρών, διευθυντές ελληνικών υπηρεσιών, άλλοι ιεράρχες και κληρικοί και εκπρόσωποι ομογενειακών φορέων.

Το βράδυ, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα παρακολουθήσει συναυλία της Βυζαντινής και Μητροπολιτικής Χορωδίας Νέων, που θα τραγουδήσει προς τιμήν του στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας.

Στην Αστόρια: Το πρόγραμμά του στη Νέα Υόρκη θα συνεχιστεί αύριο με επίσκεψη στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπου θα τελεστεί δοξολογία και θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Ακολούθως, θα μεταβεί στον Καθεδρικό Ναό και στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, όπου λειτουργεί ημερήσιο ελληνικό σχολείο και το μοναδικό ελληνικό λύκειο στην Αμερική.

Την Τρίτη, ανήμερα της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα λειτουργήσει στον ομώνυμο Καθεδρικό Ναό του Μπρούκλιν, συμμετέχοντας και στους εορτασμούς για την εκατονταετηρίδα της κοινότητας, τα μέλη της οποίας θα παραθέσουν γεύμα προς τιμή του.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα επισκεφθεί το “Σημείο Μηδέν” των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τον χώρο όπου θα αναγερθεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε καταστραφεί από την πτώση των δίδυμων πύργων. Τέλος, την Τετάρτη θα επισκεφθεί το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συναντηθεί με εκπροσώπους άλλων εκκλησιών, Αμερικανούς πολιτικούς και παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Απονομή Διδακτορικού Διπλώματος: “Στο διάβα των αιώνων, η ενότητα των ανθρώπων απειλείται ή καταστρέφεται από ιδεολογικά και ιδιοτελή συμφέροντα, που γεννούν αντιπαλότητες, έχθρες και μισαλλοδοξίες” τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, παραλαμβάνοντας Διδακτορικό Δίπλωμα Θεολογίας, Τιμής Ένεκεν, κατά την χθεσινή 71η τελετή αποφοίτησης από το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή στη Βοστόνη (το μοναδικό ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Αμερική).

Ο Έλληνας Ιεράρχης υπογράμμισε ότι “σ’ αυτή την ποικιλοτρόπως εκφραζόμενη καταστροφική ροπή του κόσμου, οφείλουμε να αντιπαραθέσουμε τον Χριστό, με έργα και λόγια”. Ο κ. Ιερώνυμος επισήμανε ότι η Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή στη Βοστόνη είναι “κόσμημα της Εκκλησίας” και “Φάρος της Ορθοδοξίας μέσα στον αχανή Δυτικοχριστιανικό και πολυπολιτισμικό κόσμο”.

Απευθυνόμενος στους αποφοίτους τούς κάλεσε να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις και με “προσωπική συμμετοχή στο γίγνεσθαι και στο αύριο της Οικουμενικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και επίσης στο μέλλον του Απόδημου Ελληνισμού”.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι “από όποιο μετερίζι και αν αγωνίζεται κανείς, η ευθύνη παραμένει κοινή. Άλλωστε, στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν διακρίσεις εξουσιών, αλλά χαρισμάτων και διακονιών και, επομένως, στη ζωή και στο έργο της Εκκλησίας δεν περισσεύει κανείς”.

Το Διδακτορικό Δίπλωμα και τα ακαδημαϊκά διακριτικά της Σχολής επέδωσε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αφού πρώτα ο πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου – Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού π. Νικόλαος Τριανταφύλλου, παρουσίασε τον κ. Ιερώνυμο ως Ιεράρχη, Ποιμένα και Ηγέτη, απαριθμώντας τις σπουδές του, την αγάπη του για τη γνώση και την επιστήμη, όπως επίσης την πολυετή και αφοσιωμένη διακονία του στην Εκκλησία και το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο. Καταλήγοντας, ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τιμήσει την Σχολή αποδεχόμενος το διδακτορικό δίπλωμα και να ενώσει έτσι το όνομά του με την Ιερά Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.

Ακολούθησε η απονομή των ακαδημαϊκών τίτλων στους 63 συνολικά φοιτητές και φοιτήτριες, 20 εκ των οποίων αποφοίτησαν από το Ελληνικό Κολέγιο και 43 από τα τρία τμήματα της Θεολογικής Σχολής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος μίλησε στο τέλος της τελετής και συνοψίζοντας τα χαρίσματα του κ. Ιερώνυμου είπε ότι πρόκειται για την “χωρίς συμβιβασμούς πίστη του, την απόλυτη αφοσίωσή του στην Εκκλησία και την υψηλού βαθμού ευαισθησία του για όσους πονούν και υποφέρουν”.

Πανίκος Παναγιώτου, ΑΠΕ – Φωτογραφία: Δημήτρης Πανάγος, Ιερά Αρχιεπισκοπή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: