Του Πανίκου Παναγιώτου, “Φιλελεύθερος”

Το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει τη βάση του νέου σχεδίου διευθέτησης του Κυπριακού υποστηρίζουν διπλωματικές πηγές. Αυτό θα επιδιωχθεί από εκείνους που το ετοίμασαν. Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά -μετά και την επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ- προωθεί τη θέση ότι είναι εφικτή η λύση μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

            Την περασμένη Κυριακή, πριν γνωστοποιηθεί η παράδοση του εγγράφου στις δυο πλευρές και πριν την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, επισημάναμε τον κίνδυνο αυτοεγκλωβισμού της ελληνοκυπριακής πλευράς, εκτιμώντας ότι είναι προτιμότερο με συγκροτημένη πολιτική να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις για έναρξη συνομιλιών και να παραμείνει το Κυπριακό στο ράφι μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες.

            Ο λόγος είναι πολύ απλός: λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, επικρατέστερο σενάριο που θα προκύψει θα είναι νέο αδιέξοδο, περαιτέρω διάσπαση του εσωτερικού μετώπου και ενδεχομένως ξανά απόρριψη ενός σχεδίου, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρέπει λοιπόν να έχουμε πλήρη συναίσθηση της πραγματικότητας, παρά να την αγνοούμε μπροστά στην αυτονόητη επιθυμία για συνολική επίλυση του εθνικού μας θέματος. Μακάρι να υπήρχαν οι συνθήκες και οι προοπτικές, αλλά οι αλήθειες δεν μπορούν να αγνοηθούν:

Πρώτο, οι μεσολαβητές δεν είναι δίκαιοι. Κινούνται σύμφωνα με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Δεύτερο, οι πιέσεις ασκούνται πάντα στην αδύνατη πλευρά και σ’ αυτή που έδειξε μέχρι τώρα ότι είναι ευάλωτη σε υποχωρήσεις.

Τρίτο, όταν η Τουρκία κάνει λόγο για λύση δεν έχει υπόψη της τα ψηφίσματα ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και το έγκλημα της κατοχής, παρά μονάχα τη μόνιμη επιδίωξή της να νομιμοποιήσει τον έλεγχο του νησιού. Και,

Τέταρτο, η κυπριακή ηγεσία στο σύνολό της απέδειξε όλα αυτά τα χρόνια ότι δεν είναι ικανή να διαχειριστεί το Κυπριακό χωρίς απώλειες. Επιπλέον, οι Τούρκοι και οι μεσολαβητές δεν θα αρκεστούν με τα «δώρα» του Χριστόφια. Θα ζητήσουν «δώρα» και από τον Αναστασιάδη, τον οποίο θεωρούν εκ των προτέρων πιο «γενναιόδωρο». Αν ο Πρόεδρος διαψεύσει τις προσδοκίες τους, πάλι χαμένοι θα είμαστε.

            Επομένως, αφού η κυπριακή ηγεσία δεν μπόρεσε να εξαποστείλει την Τρόικα, τουλάχιστον ας βρει τους τρόπους να αντικρούσει μεθοδεύσεις του κάθε λογής Ντάουνερ, προτού είναι πολύ αργά…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: