Η Λαγκάρντ τονίζει την ανάγκη για πιστή εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Κύπρου




Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗ

Το τριετές πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) και του ΔΝΤ θα βοηθήσει την Κύπρο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους σε ανεκτά επίπεδα, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την επικύρωση από το Ταμείου του τριετούς προγράμματος για την Κύπρο, στο οποίο θα συμμετάσχει με ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Επισημαίνει ωστόσο ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές του προγράμματος υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα, ενώ σημαντικοί είναι και οι κίνδυνοι, προειδοποιώντας πως «δεν υπάρχει περιθώριο για ολισθήσεις στην εφαρμογή του».

Σε δηλώσεις της που περιέχονται σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες το ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει ότι η κυπριακή οικονομία «έχει υποστεί μια κρίση εμπιστοσύνης, η οποία συνδέεται με τις αδυναμίες στον υπερμεγέθη τραπεζικό της τομέα και μεγάλες εξωτερικές και εσωτερικές ανισορροπίες. Οι Αρχές έλαβαν γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εξαρχής εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης των δύο μεγαλύτερων και αναξιόχρεων τραπεζών, χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος, προστατεύοντας παράλληλα τους ασφαλισμένους καταθέτες. Έχουν επίσης υλοποιηθεί φιλόδοξα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης».

Παρόλα αυτά, συνεχίζει η κ. Λαγκάρντ, οι προκλήσεις είναι σημαντικές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του τραπεζικού τομέα και της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους σε ανεκτά επίπεδα.

«Το τριετές υποστηριζόμενο από το ΔΝΤ και το ESM πρόγραμμα θα βοηθήσει την Κύπρο να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις», αναφέρει. «Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επίτευξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και βιωσιμότητας του χρέους, για την αποκατάσταση της ανάπτυξης. Η προσήλωση των Αρχών στη χρήση εσωτερικών χρηματοδοτικών πόρων, μαζί με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, συμβάλλει στο να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται πλήρως».

Η κ. Λαγκάρντ χαρακτηρίζει άμεση προτεραιότητα τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα.

«Οι Αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης δημόσιων πόρων για αξιόχρεα ιδρύματα όπου είναι απαραίτητο. Παράλληλα, αποφασιστικά μέτρα θα ληφθούν για να αναδιαρθρώσουν αδύναμες οι τράπεζες. Οι προσωρινοί περιορισμοί πληρωμών θα πρέπει να χαλαρώνουν με ρυθμό συμβατό με τη διατήρηση οικονομικής σταθερότητας, σε συνδυασμό με την ελαχιστοποίηση στρεβλώσεων στην οικονομική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό να ενισχυθεί ο έλεγχος και η ρύθμιση των τραπεζών και συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η ενίσχυση του πλαισίου της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος».

Μια άλλη προτεραιότητα την οποία θέτει η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ είναι η επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών.  

«Το πακέτο δημοσιονομικής εξυγίανσης εξισορροπεί  προβληματισμούς κυκλικούς και βιωσιμότητας. Θα πρέπει να συμπληρώνεται από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση διαδικασιών προϋπολογισμού και διαχείρισης εσόδων, ενώ θα γίνεται καλύτερη στόχευση προγραμμάτων προνοίας για την προστασία των ευάλωτων ομάδων. Πρόσθετα φορολογικά μέτρα κοντά στο 5 τοις εκατό του ΑΕΠ θα είναι αναγκαία στα απώτερα έτη για να τεθεί το χρέος σε συνεχή πτωτική πορεία».

Η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές του προγράμματος υπόκεινται «σε υψηλή αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι του προγράμματος είναι σημαντικοί. Δεν υπάρχει περιθώριο για ολισθήσεις στην εφαρμογή. Η πλήρης και έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος είναι κρίσιμη για τη διατήρηση την αξιοπιστίας και την επίτευξη των στόχων του προγράμματος», καταλήγει η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει μία περίληψη των προσφάτων οικονομικών εξελίξεων στην Κύπρο, καθώς και περίληψη του προγράμματος, μαζί με τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την Κύπρο, στο πλαίσιο του πακέτου διευκόλυνσης του ταμείου (EFF) για την Κύπρο, «προς υποστήριξη του προγράμματος προσαρμογής των (κυπριακών) Αρχών», αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση του ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι η έγκριση που δόθηκε «επιτρέπει στην άμεση εκταμίευση του ποσού των 86 εκατομμυρίων ευρώ».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: