Η Θεσσαλονίκη τίμησε το μεγάλο Νίκο Γκάλη




Με την ιαχή «Ερχεται», το «Είσαι θεός μοναδικός», το «Τι την έκανε την μπάλα ο θεός» και το όνομά του να ακούγεται ρυθμικά, εισήλθε στο παρκέ του Αλεξανδρείου, για την εκδήλωση προς τιμήν του, ο Νίκος Γκάλης. Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ «απάντησε» με χαμόγελα, φιλιά προς όλους, μικρή επίδειξη με την μπάλα στα χέρια, λέγοντας:

«Σας αγαπάω πολύ. Εδώ είναι το σπίτι μου και αυτή (σ.σ. δείχνοντας τον κόσμο) η οικογένειά μου. Είμαι πολύ συγκινημένος. Νιώθω για πρώτη φορά έτσι μετά τη γέννηση της κόρης μου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή να τον τιμά η αγαπημένη του ομάδα. Δεν μπορεί να διακριθεί κανείς μόνος του, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπαίκτες, τους προπονητές μου, διοικούντες, τον κόσμο.»

Ο Γκάλης χαιρέτησε με χειραψία τους υψηλούς προσκεκλημένους της εκδήλωσης, ξένους και Ελληνες παλαίμαχους παίκτες, έναν -έναν τους παίκτες της Λιμόζ, του Αρη, αγκαλιάστηκε θερμά με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ μοίρασε πάσες στον Νίκο Φιλίππου και τον Παναγιώτη Γιαννάκη, οι οποίοι μπήκαν στο παρκέ, προσπαθώντας να τον πείσουν να κάνει ένα σουτ. 

Εκανε το τζάμπολ του φιλικού αγώνα ανάμεσα στον Αρη και τη Λιμόζ και πήρε θέση στα επίσημα του Αλεξανδρείου δίπλα την κόρη του, Στέλλα και τη σύζυγό του Ελένη, οι οποίες λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν σπεύσει δίπλα του στο παρκέ (σ.σ. με την κόρη του να μη φεύγει από την αγκαλιά του).

Σε ειδικό χώρο που διαμορφώθηκε προς την πλευρά του βοηθητικού γηπέδου του Αλεξανδρείου, φιλοξενήθηκαν οι υψηλοί προσκεκλημένοι της τιμητικής εκδήλωσης της ΚΑΕ Αρης για τον Νίκο Γκάλη. Οι παλαίμαχοι παίκτες, Ελληνες και ξένοι, οι οποίοι υπήρξαν συμπαίκτες και αντίπαλοι του θρύλου του ελληνικού μπάσκετ, όπως και προπονητές, από τους οποίους άκουσε εντολές ή είχε απέναντί του ως αντιπάλους.

Αναλυτικά, αυτοί ήτανε οι: Αλεξάντερ Βολκόφ, Στόγιαν Βράνκοβιτς, Τζόρντι Βιγιακαμπάκα, Ντίνο Ράτζα, Οντι Νόρις, Ντορόν Τζάμσι, Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Μπάνε Πρέλεβιτς, Τζον Κόρφας, Παναγιώτης Φασούλας, Νίκος Σταυρόπουλος, Λευτέρης Κακιούσης, Γιώργος Σιγάλας, Μέμος Ιωάννου, Αργύρης Καμπούρης, Νίκος Λινάρδος, Μιχάλης Ρωμανίδης, Βασίλης Λυπηρίδης, Μιχαήλ Μισούνοφ, Ντέιβιντ Στεργάκος, Στηβ Γιατζόγλου, Λάζαρος Λέσιτς, Γιάννης Ιωαννίδης, Ντίνος Αγγελίδης, Γιάννης Δόξογλου, Βαγγέλης Βουρτζούμης, Νίκος Τσαχτάνης, Χάρης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Γιαννουζάκος, Μάνθος Κατσούλης, Δημήτρης Κοκολάκης, Μηνάς Τουκμενίδης, Πέτρος Σταμάτης

Στα επίσημα του Αλεξανδρείου βρέθηκαν οι διοικούντες την ΚΑΕ Αρης, παλιοί παράγοντες των «κίτρινων», πολιτικοί φορείς, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

** Την ονομασία της σάλας του Αλεξανδρείου σε «Νίκος Γκάλης» ανακοίνωσε, με την ολοκλήρωση του δεκάλεπτου φιλικού ανάμεσα στον Αρη και τη Λιμόζ, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Γιάννης Ιωαννίδης (σ.σ. αποδοκιμάστηκε αρχικά όταν ανήγγειλε πως θα διαβάσει το σχετικό μήνυμα από τον πρωθυπουργό). Ακολούθησε η σχετική αποκάλυψη με την αποτύπωση του ονόματος του κορυφαίου Ελληνα αθλητή στο παρκέ του γηπέδου (Nick Galis Hall) και η ύψωση της φανέλας με το νούμερο 6, που φορούσε στον Αρη, στο ταβάνι του Αλεξανδρείου.

** Με την ολοκλήρωση της δεκάλεπτης αναμέτρησης με τη Λιμόζ, ο αρχηγός του Αρη, Αντώνης Ασημακόπουλος, έδωσε τη φανέλα με το νούμερο έξι σε κάδρο στον Νίκο Γκάλη, προσκυνώντας τον. Ολη η ομάδα, δε, των «κίτρινων» φορούσε τη στιγμή του δώρου την ίδια φανέλα.

** Ασημένιο γλυπτό, με μπάλα να γυρνά σε δάκτυλο, έδωσε στον Νίκο Γκάλη ο πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης, Λευτέρης Αρβανίτης, λέγοντας ελάχιστα νωρίτερα: «Μια πληγή που αιμορραγούσε, από τη στιγμή που ανακοίνωσε ο Γκάλης την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, έπρεπε να κλείσει και απόψε κλείνει. Οφείλω να ζητήσω δημόσια συγγνώμη από τον Γκάλη γιατί έπρεπε να περάσουν 18 χρόνια για να γίνει το αυτονόητο. Νίκο, εδώ είναι το σπίτι σου. Στο μυαλό και στις καρδιές μας θα είσαι εδώ.»

** Τον Νίκο Γκάλη τίμησε με πλακέτα, μετά το φιλικό, η Λιμόζ

** Η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης «έντυσε» με τη μουσική της τη γιορτή.

Γιάννης Ιωαννίδης: «Η Πολιτεία και ο Αρης έπρεπε να τιμήσουν νωρίτερα τον Γκάλη. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ».

Χρήστος Ταπούτος: «Είμαι εδώ για να τιμήσω τον Νίκο Γκάλη. Εξαιτίας του άρχισα να παίζω μπάσκετ, έγινα επαγγελματίας και βγάζω χρήματα. Το φιλικό αυτό το περίμενα χρόνια και όσο ήμουν στον Αρη, για να μπορώ και εγώ να παίζω για τον Γκάλη.»

Ηλίας Ζούρος: «Ο Γκάλης άλλαξε τη ροή του ελληνικού μπάσκετ και έγινε ίνδαλμα».

Λάζαρος Λέσιτς: «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα εδώ και γέρασα εδώ. Φάγαμε γλυκό ψωμάκι λόγω του Γκάλη».

Στιβ Γιατζόγλου: «Σήμερα τιμάμε τον δικό μας Μάικλ Τζόρνταν! Ήρθε η ώρα να του πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ”. Για τις ωραίες στιγμές και γιατί ένας μεγάλος σύλλογο σαν τον Άρη σε μια εποχή που έχει προβλήματα κάνει αυτή την εκδήλωση. Όλος αυτός ο κόσμος που βρίσκεται εδώ, είναι η δύναμη του Άρη».

Μπάνε Πρέλεβιτς: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση, δεν χρειάστηκε να σκεφτώ για να τη δεχτώ».

Παναγιώτης Φασούλας: «Είμαι σε ένα γήπεδο που έχουμε περάσει έντονες στιγμές. Χαράς και λύπης. Χαίρομαι για την κάθε στιγμή ξεχωριστά. Εύχομαι στους φίλους του Άρη να ζήσουν ξανά τέτοιες στιγμές. Ευχαριστώ τον Άρη και τους φίλους του για την τιμή που κάνουν στον μεγαλύτερο σκόρερ όλων των εποχών».

Αργύρης Καμπούρης: «Ζήσαμε πολλά πράγματα δίπλα στον “κολοσσό” του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τον ευχαριστούμε για όλα».

Ντίνο Ράτζα: «Ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους παίκτες ο Γκάλης. Μαζί με τον Γιαννάκη έφτασαν εδώ το ελληνικό μπάσκετ. Μετά από αυτούς υπήρχε… χάος».

Γιώργος Σιγάλας: «Είχα την τύχη να βρεθώ αντιμέτωπος με τον Γκάλη. Είχα την τύχη να μου υπογράψει μια φανέλα μου και νιώθω μεγάλη τιμή που είμαι κομμάτι της παρέας που ήρθαμε να τιμήσουμε τον Νίκο Γκάλη».

Κώστας Ρήγας: «Θερμά συγχαρητήρια στην ΚΑΕ Άρης, έστω μετά από τόσα χρόνια. Ο Γκάλης ήταν πρότυπο αθλητή και επαγγελματία στο γήπεδο, δίνοντας το καλύτερο παράδειγμα σε όλους. Από την πλευρά τη δική μου, θέλω να τονίσω ότι ήμουν πανευτυχής που διαιτήτευσα αγώνες αυτού του μεγάλου αθλητή, του μεγάλου επαγγελματία».

Στόγιαν Βράνκοβιτς: «Είμαι περήφανος που έπαιξα στον Άρη, με τον Γιαννάκη, τον Γκάλη και τα υπόλοιπα παιδιά».

Τζόρτνι Βιγιακάμπα: «Είναι μεγάλη τιμή που είμαι εδώ, ο Νίκος Γκάλης για μένα είναι ένας θρύλος! Σας ευχαριστώ που είμαι εδώ. Ήταν σημείο αναφοράς ο Γκάλης. Παίζαμε άμυνα, άμυνα, άμυνα, αλλά αυτός κατάφερνε συνήθως να βάζει 30 πόντους».

Οντι Νόρις: «Πάντα είχα μεγάλη εκτίμηση στον Νίκο Γκάλη για τα πράγματα που έχει καταφέρει. Του το είπα κιόλας, ότι ονόμασα τον γιο μου Νικ χάρις σε εκείνον!».

Σάσα Βολκόφ: «Είμαι έτοιμος να παίξω μπροστά σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Άλλαξε το ευρωπαϊκό και το ελληνικό μπάσκετ. Είναι τιμή μου που έπαιξα μαζί του. Είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών».

Ντορόν Τζάμσι: «Γύρισα στο σπίτι μου. Όλοι το ξέρουν αυτό. Χτες κοιμήθηκα μια χαρά γιατί ήξερα ότι δεν θα αντιμετωπίσω τον Γκάλη. Σας αγαπάω!».

Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς: «Είναι μεγάλη τιμή να είμαι μέρος της εκδήλωσης προς τιμήν του Νίκου Γκάλη. Τι να πω για τον Νίκο Γκάλη; Κάποιες φορές τον αντιμετώπιζα, ωστόσο το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν απλά να προσπαθούμε να παίξουμε άμυνα, καθώς δεν μπορούσαμε με τίποτα να τον σταματήσουμε».

Αντώνης Ασημακόπουλος: «Η σημερινή βραδιά για έναν εν ενεργεία αθλητή ισοδυναμεί με τίτλο. Είμαι πολύ συγκινημένος, δεν τολμούσα να κοιτάξω στα μάτια τον κ. Γκάλη, ο οποίος έβγαλε τη δική μου γενιά από τις κακοτοπιές και μας έβαλε στα γήπεδα. Είναι παρακαταθήκη και μεγάλη ευθύνη για εμάς να κάνουμε το ίδιο για τα νέα παιδιά».

Ρούλα Αβραμίδου – ΑΠΕ – Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: