Η εφημερίδα Los Angeles Times για την πώληση ελληνικών νησιών




Στη θετική μεταστροφή της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της πώλησης ιδιωτικών νησιών σε ξένους, αναφέρεται ανταπόκριση από την Αθήνα της Ανθής Καρασσάβα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας LOS ANGELES TIMES, με τίτλο «Greece looks for money in its islands».

Ως παράδειγμα προβάλλεται η περίπτωση του Εμίρη του Κατάρ Sheik Hamad bin Khalifa al Thani, ο οποίος αντιμετώπισε μια 18μηνη οδύσσεια ελληνικής γραφειοκρατίας, προκειμένου να αγοράσει το νησί Οξυά στο Ιόνιο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται το προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την επιτυχή έκβαση της αγοραπωλησίας, ενώ τονίζεται ότι από την ανάληψη της πρωθυπουργίας περίπου πριν έναν χρόνο, «ο κ. Σαμαράς αγωνίζεται να ενισχύσει τις επενδύσεις, περιορίζοντας τη γραφειοκρατική παράλυση και τη διαφθορά».

Μετά την αγορά της Οξυάς από τον Εμίρη του Κατάρ, αρκετοί πλούσιοι Ρώσοι και Άραβες εξέφρασαν ενδιαφέρον να αγοράσουν ορισμένα από τα 300 περίπου ιδιωτικά νησιά που προσφέρονται σε πρωτοφανώς χαμηλές τιμές, λόγω της αδυναμίας των Ελλήνων ιδιοκτητών τους να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη φορολογία.

Σημειώνεται επίσης ότι πρόσφατα, καθώς οι ελληνικές αρχές ξεκίνησαν μια φιλόδοξη προσφορά ύψους $65,5 δις για την πώληση κρατικής περιουσίας, η ελληνική κυβέρνηση εισήγαγε νομοθεσία για τη διευκόλυνση των επενδυτικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, υποστηρίζεται, τα  προβλήματα παραμένουν, καθώς ενώ το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών πωλήσεων επικεντρώνεται σε ακίνητη περιουσία, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συστήσει ακόμη νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την ενοικίαση νησιών και η χώρα εξακολουθεί να μην διαθέτει επίσημο κτηματολόγιο.

http://www.latimes.com/news/nationworld/world/la-fg-greece-islands-20130528,0,4522107,print.story

ΠΡΟΟΔΟΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ: Στις ιδιωτικοποιήσεις αναφέρεται ανταπόκριση της Helena Smith για την GUARDIAN («Greece Becomes Trade Battleground as Foreign Investors Swoop»), που επισημαίνει το ενδιαφέρον των Κινέζων για τα αεροδρόμια, των Ρώσων για την ενέργεια και των Καταριανών για τα ακίνητα.

Πρόκειται για κράτη που ενδιαφέρονται για πρόσβαση στο εμπορικό μπλοκ της ΕΕ, καθώς κανένα από τα κ-μ δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη: ‘πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι διαφορετική. Πρέπει να εκπλήξουμε θετικά.

Οι ιδιωτικοποιήσεις θα στείλουν το μήνυμα ότι είμαστε φιλική χώρα για επενδύσεις’. 11 διμερείς συμφωνίες υπογράφηκαν με τους Κινέζους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του ΠΘ Α. Σαμαρά στο Πεκίνο και τη Σαγκάη. Ο επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, επισκέφθηκε για τρίτη φορά την Ελλάδα, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του για τη ΔΕΠΑ (οι Ευρωπαίοι και οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ρωσική ανάμιξη), ενώ φαίνεται πως η ΔΕΣΦΑ θα πωληθεί στο Αζερμπαϊτζάν (με αμερικανική στήριξη για εξασφάλιση ισορροπίας). ‘Αν επιτύχουμε να πουλήσουμε τη ΔΕΠΑ μετά τον ΟΠΑΠ, οι επόμενες ιδιωτικοποιήσεις θα είναι ευκολότερες’, υποστηρίζει ο κος Χατζηδάκης. ‘Η διαδικασία είναι διαφανής’.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης ισχυρίζεται ότι η πώληση θα γίνει στον πλειοδότη ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις θα αναβιώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα αποδείξουν την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις. Αν και το πρόγραμμα αρχικά φιλοδοξούσε να φτάσει τα €50 δις έως το 2019, οι στόχοι πλέον αναπροσαρμόστηκαν στα €11,1 δις έως το 2016 και στα €25 δις έως το 2020 (για το 2013 ο στόχος είναι στα €2,6 δις). Δεν πρόκειται να επιλύσουν το οικονομικό πρόβλημα της χώρας κατά τον καθηγητή Θ. Πελαγίδη του Πανεπιστημίου Πειραιά, αλλά ίσως μειώσουν την διαφθορά και αυξήσουν την παραγωγικότητα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι δημοφιλείς και αποτελούν την τελική ταπείνωση για ένα έθνος που υπέφερε περισσότερο από τα υπόλοιπα από τις συνέπειες της λιτότητας. Κατά τον κο Χατζηδάκη ακόμη και όσοι αντιτίθεντο στις ιδιωτικοποιήσεις, βλέπουν πλέον πως αποτελούν μέσο διαχείρισης της ανεργίας.

Αναφέρεται η χορήγηση βίζας σε επενδυτές ακινήτων και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τον Α. Τσίπρα ‘προσπαθούν να μας πείσουν ότι το κλίμα αλλάζει επειδή προωθούν το πρόγραμμα της καταλήστευσης  του δημοσίου πλούτου που αποκαλούν πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης. Δεν λένε ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας σε επικερδείς οργανισμούς δεν θα φέρει επενδύσεις, ανάπτυξη και εργασία’.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/27/greece-trade-battleground-foreign-investors-swoop?INTCMP=SRCH

Συντάκτες.: Λ. Κοζάρης, Χ. Παπαδημητρίου, Χ. Πέππας, Θ. Ραυτοπούλου, Χ. Σκανδάλη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: