Η απειλή της “Χρυσής Αυγής” δεν επηρέασε την επίσκεψη Αβραμόπουλου στο Ισραήλ




ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η ανησυχία του Ισραήλ για την παρουσία ακραίων ρατσιστικών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγη, δεν επισκίασε το άριστο κλίμα στις συνομιλίες που έχει στα Ιεροσόλυμα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμοπουλος με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμιν Νετανιαχου και κορυφαίους παράγοντες της ισραηλινςη κυβέρνησης.

Η «σκιά» της Χρυσής Αυγής σε συνδυασμό με την ανησυχία για την αύξηση του ατνισημισμου σε χώρες της Ευρώπης απασχολεί έντονα τους Ισραηλινους, αν και ο κ. Αβραμοπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο που θα ξεπερασθεί σταδιακά μόλις αρχίσει και η ανάκαμψη της χώρας. Εξάλλου είχε την ευκαιρία να στείλει και συμβολικό μήνυμα επισκεπτόμενος το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, όπου υπέγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών για την ανάγκη και το χρέος όλων να αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων εγκλημάτων.

Οι Ισραηλινοί πάντως έδειξαν πολύ θερμό ενδιαφέρον για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων  με τον κ. Αβραμοπουλο να κάνει λόγο για νέο μομεντουμ και τον κ. Νετανιαχου  να επισημαίνει ότι οι δυο χώρες  αποτελούν δυο «αδελφές δημοκρατίες, από τις λίγες που έχουν μείνει στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως φρόντισε να συμπληρώσει παραπέμποντας στο εκρηκτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην περιοχή.

Στην επίσκεψη του κ. Αβραμοπουλου διαμορφώνεται η ατζέντα για την σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο για την προώθηση της σύνδεσης μέσω του καλωδίου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το Ισραήλ μέσω  Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη (αρκετες φορές ακουστηκε η αναφορα σε αξονα μεταξυ των τριων χωρων), αλλά και για συνεργασία στην ενέργεια, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην τεχνολογία, στον τουρισμό και στον αγροτικό τομέα. Συμφωνα με πληροφορίες εκφράστηκε ενδιαφέρον για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα και για την δυνατότητα ναυπήγησης πλοίων του ισραηλινού ναυτικού σε ελληνικά ναυπηγεία.

Ο υπουργός ενέργειας Συλβαν Σαλομ τόνισε ότι το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα μπορούν να πετυχουν πολλά από κοινού αν και δεν άνοιξε τα χαρτιά της κυβέρνησης του για το πώς θα επιλέξει όταν έρθει η ώρα να μεταφέρει το φυσικό αέριο στις αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο κ. Σαλομ ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί και για τις ελληνικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά τις «ιδέες» για μεταφορά μέσω αγωγού που θα διέρχεται από την Τουρκία, όπου φυσικά από τον Έλληνα υπουργό προβάλλεται η θέση ότι γεωγραφικά τέτοιες ιδέες έχουν ενδιαφέρον αλλά έχουν πρόβλημα σε ότι αφορά την γεωπολιτική διάσταση, κάτι στο οποίο έδειξε να συμφωνεί η ισραηλινή πλευρά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε τόσο η υπουργός Δικαιοσύνης Τζιπι Λιβνι όσο και ο κ. Σαλόμ  για τις ελληνικές εκτιμήσεις  σε ότι αφορά την ισλαμική ατζέντα του Ταγίπ Ερντογαν, καθώς φαίνεται ότι είναι μεγάλη ακόμη η απόσταση που χωρίζει τις δυο χώρες, ενώ ζητήθηκε και η ελληνική συμβολή για να καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση στην Ε.Ε. η Χεμπολαχ του Λιβάνου (και το πολιτικό σκέλος της).

Στο Ισραήλ είναι εντονότατη η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Συρία και είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Νετανιαχου επέβαλε από χθες «σιωπητήριο» στους υπουργούς του σε ότι αφορά τις αντιδράσεις για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί από την Μόσχα αποστολή των S-300  στην Δαμάσκο και στο καθεστώς Ασαντ.

www.ethnos.gr

Η φωτογραφία του κ. Αβραμόπουλου με τη κ. Λίβνι δόθηκε στη δημοσιότητα από την ισραηλινή κυβέρνηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: