Επισκόπηση ελληνικού Τύπου




ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: “Η Μαργαρίτα απειλεί την δημοκρατία”. Η εφημερίδα γράφει ότι “η μητέρα του Γιώργου Παπανδρέου ζητάει και τα ρέστα για τα ρεπορτάζ από τα επίσημα πρακτικά της Προανακριτικής για τη «λίστα Λαγκάρντ» και τα περίφημα 550.000.000$”.

ΕΘΝΟΣ: “Νέο σύστημα για τις προαγωγές στο Δημόσιο”. Η εφημερίδα σημειώνει  ότι “ριζικές αλλαγές επέρχονται στη διαδικασία για την ανέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων στην κλίμακα της ιεραρχίας. Μοχλός θα είναι πλέον τα πιστοποιημένα προσόντα τους. Ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας μειώνεται δραστικά. Λαμβάνεται πρόνοια, ώστε στις θέσεις ευθύνης να προωθούνται στελέχη με πτυχία και μεταπτυχιακούς τίτλους. Αντιμετωπίζεται και η κατάχρηση αναρρωτικών αδειών”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Μυήθηκε στον Μυστρά ο… «Βασιλεύς»!” Σύμφωνα με την εφημερίδα “πριν από την ορκωμοσία της Κυβέρνησης των Πανελλήνων στο κάστρο του Μυστρά, το 2008 (για την Σωτηρία του Ελληνισμού) είχε προηγηθεί το 1991 η Υπέρτατη Μύηση του προσωρινού «Βασιλέα», στον ίδιο ακριβώς χώρο”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Δάνεια με μπόνους για μικρομεσαίες επιχειρήσεις”. Η εφημερίδα γράφει ότι “ξεκινά το νέο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ με επιδότηση επιτοκίου. Εγκρίνονται ποσά από 10.000 ευρώ έως 300.000 ευρώ για κεφάλαια κίνησης ή έως 800.000 ευρώ για επενδύσεις. Ατοκο το 50% των δανείων και περίοδος χάριτος από 6 μήνες έως και 2 έτη”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Κατεδαφίζεται ο νόμος για τα αυθαίρετα”. Σύμφωνα με την εφημερίδα “νέο αγκάθι για την κυβέρνηση, καθώς είναι υποχρεωμένη να εναρμονίσει το νομοθετικό πλαίσιο για τα αυθαίρετα, σύμφωνα με όσα επιτάσσει η ετυμηγορία του ΣτΕ. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παρά τα όσα υποστήριξε το Δημόσιο για ενίσχυση των οικονομικών του κράτους, έμεινε σταθερή στην αυστηρή νομολογία, επαναλαμβάνοντας ότι η συνταγματική ανοχή για τα αυθαίρετα εξαντλήθηκε με το νόμο Τρίτση το 1983”.

ΕΣΤΙΑ: “Η Ελλάδα των δημιουργών”. Η εφημερίδα τονίζει ότι “η Ελλάδα των δημιουργών υπονομεύεται από την Ελλάδα των καταστροφέων. Η Ελλάδα που θέλει να προοδεύση, δεν αφήνεται να το πετύχη από την Ελλάδα της οπισθοδρομήσεως. Σε αυτήν έχουν συνταχθή τα περισσότερα μέσα ενημερώσεως, οι λαϊκιστές της αντιπολιτεύσεως, αλλά και κάποια μέλη της Κυβερνήσεως”.

Η ΑΥΓΗ: “Τορπιλίζει το ευρώ η λιτότητα του Βερολίνου”. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ισχυρότατες πιέσεις ασκούνται στο Βερολίνο, ακόμη και από συντηρητικά πολιτικοοικονομικά κέντρα, για χαλάρωση της λιτότητας και εγκατάλειψης της πολιτικής ύφεσης, καθώς τείνει να γίνει κοινή συνείδηση ότι η πολιτική αυτή λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για το κοινό νόμισμα και τις ευρωπαϊκές κοινωνίες”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Αυθαίρετα. Στον αέρα η τακτοποίηση”. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “«βόμβα» στα θεμέλια των αυθαιρέτων βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο της τακτοποίησης (4014/2011), τινάζοντας στον αέρα ολόκληρη τη διαδικασία! “.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: “…Εβαλον κλήρον”. Η εφημερίδα υποστηρίζει “με το βλέμμα στο πολιτικό τους αύριο λύνουν τις διαφορές τους Βενιζέλος και Παπανδρέου με αφορμή τη μαύρη τρύπα στα ταμεία της Ιπποκράτους. «Θα ήθελα να αποκλείσω τα περί διάσπασης, αν μπορούσα», δήλωσε με νόημα ο Φίλιππος Πετσάλνικος, στενός συνεργάτης κ. Παπανδρέου, ενώ οι πληροφορίες που μιλούσαν για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού διαψεύστηκαν από το επιτελείο Βενιζέλου”.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ: “Και λεφτά υπήρχαν και μαζί τα φάγανε”. Σύμφωνα με την εφημερίδα “η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου, με φόντο τα οικονομικά του κινήματος, έχει φέρει στον νου μνήμες από τον «εσωκομματικό διχασμό» του 2007. Οι «διαρροές» στον Τύπο για «μαύρη τρύπα» στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ύψους 116 εκατ. ευρώ από το 2003, η εκρηκτική συνάντηση Παπανδρέου – Βενιζέλου τη Μ. Τρίτη και οι δηλητηριώδεις «διαρροές» της Ιπποκράτους αλλά και «παπανδρεϊκών» συντηρούν στα ύψη το εσωκομματικό θερμόμετρο”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Κλείδωσε» η πώληση του ΟΠΑΠ”. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “έκλεισε χθες η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση με των πώληση του 33% του ΟΠΑΠ στην Emma Delta. Το τίμημα είναι υψηλότερο κατά 30 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική προσφορά της Emma Delta, η οποία ήταν 622 εκατ. ευρώ. Τώρα, η Emma Delta προσέφερε 622 εκατ. εφάπαξ με την υπογραφή της σύμβασης, συν 30 εκατ. ευρώ σε δόσεις σε βάθος δεκαετίας (3 εκατ. ετησίως). Επίσης, το Δημόσιο θα εισπράξει το μέρισμα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία χαιρετίσθηκε από τη συμπολίτευση και επικρίθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση”.

Η  ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: “Μείωση ενοικίου 5+1 σίγουροι τρόποι”. Η εφημερίδα γράφει ότι “υποχώρηση 15%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, παρουσίασαν οι τιμές των ενοικίων κατοικιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα του δικτύου μεσιτικών γραφείων της RE/MAX. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στα ενοίκια της Θεσσαλονίκης (16%-22%), ενώ την υπόλοιπη Ελλάδα η πτώση κυμαίνεται στο 14% – 17% και στην Αττική στο 12% – 15%”.

Ο ΛΟΓΟΣ: “Εκλεισε το «deal»”. Η εφημερίδα γράφει “αποδεκτή έγινε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) η νέα βελτιωμένη προσφορά του επενδυτικού σχήματος Emma Delta Ltd για τον ΟΠΑΠ, και «έκλεισε» η συμφωνία για την πώληση του 33% του Οργανισμού”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Πρωτοβουλία του ΚΚΕ για την ασφάλιση”. Η εφημερίδα αναφέρει “πρωτοβουλία για την ανάδειξη των προβλημάτων των συνταξιούχων και των οικογενειών τους, για την υπεράσπιση των συντάξεων και των ασφαλιστικών ταμείων από νέα πλήγματα, αναλαμβάνει το ΚΚΕ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί στις 13 Μάη με εκπροσώπους όλων των συνταξιουχικών Οργανώσεων και των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία”.

ΤΑ ΝΕΑ: “Αυθαίρετος ο νόμος για τα αυθαίρετα”. Η εφημερίδα σημειώνει ότι “στον αέρα τινάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Οι ανώτατοι δικαστές, με απόφαση που έλαβαν κατά πλειοψηφία και κεκλεισμένων των θυρών, έκριναν ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος του 2011 που προβλέπει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων «νέας γενιάς» για 30 χρόνια”.

Το ΠΟΝΤΙΚΙ: “Και νεκρούς ανασταίνουν”. Η εφημερίδα γράφει «θάβουν» την ανεργία και «ξεθάβουν»… πλεόνασμα! Ανάπτυξη – μαϊμού για το χατίρι των εργολάβων. Με γερμανικό φραγγέλιο πάμε για «κούρεμα» από Σεπτέμβριο”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: “Εκλεισε η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ έναντι 712 εκατ.” Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ώθηση στις αποκρατικοποιήσεις και σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αναμένει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ, καθώς χθες το ΤΑΙΠΕΔ, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, αποφάσισε να αποδεχτεί τη βελτιωμένη πρόταση της κοινοπραξίας Emma Delta”.

Η ΑΞΙΑ: “ΟΠΑΠ: το τριπλό μήνυμα”. Η εφημερίδα γράφει “έσπασε το απόστημα της διαφθοράς, της διαπλοκής και των νταβατζήδων. Επιβεβαιώνεται ότι η νέα κυβέρνηση δεν υποκύπτει ούτε σε πολιτικές πιέσεις, ούτε σε προνομιακούς επιχειρηματίες, ούτε σε συνδικαλιστές”.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “«Γυρίζει» το παιχνίδι. Σε ιδιώτες με 652 εκατ. ο ΟΠΑΠ”. Η εφημερίδα σημειώνει “η Emma Delta Ltd πρόκειται να είναι -μετά το πέρας και των απαραίτητων διαδικασιών- ο νέος βασικός μέτοχος του ΟΠΑΠ, έχοντας και το μάνατζμεντ του Οργανισμού. Η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου ολοκληρώθηκε ουσιαστικά χθες με το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να αποδέχεται τη βελτιωμένη προσφορά της κοινοπραξίας, της οποίας ηγείται ο Τσέχος επενδυτής Jiri Smejc και συμμετέχουν οι Ελληνες επιχειρηματίες Γιώργος Μελισσανίδης και Χρήστος Κοπελούζος”.

ΚΕΡΔΟΣ: “Στα χέρια της Emma Delta Ltd ο ΟΠΑΠ αντί 652 εκατ. ευρώ”. Η εφημερίδα γράφει ότι “«το σημαντικό είναι ότι έγινε το deal», υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς στο άκουσμα της είδησης ότι η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση, αυτού του 33% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ, είναι γεγονός. Ο ΟΠΑΠ πέρασε στα χέρια της Emma Delta Ltd, η οποία ανέβασε την προσφορά της στα 652 εκατ. ευρώ”.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Ο ΟΠΑΠ «αλλάζει χέρια» με τίμημα 652 εκατ. ευρώ”. Η εφημερίδα τονίζει ότι “οριστική αλλαγή σελίδας αποτελεί για τον ΟΠΑΠ η πλήρης ιδιωτικοποίησή του, μετά τη χθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, να δεχθεί τη νέα βελτιωμένη -κατά 30 εκατ. ευρώ- προσφορά των 652 εκατ. ευρώ του Emma Delta Fund για την απόκτηση του 33% των μετοχών του Οργανισμού. Με βάση το τίμημα που έγινε δεκτό για το πακέτο των 105.270.000 μετοχών του οργανισμού, η τιμή πώλησης ανά μετοχή διαμορφώνεται κοντά στα 6,19 ευρώ και η συνολική αποτίμηση πώλησης του Οργανισμού στο 1,96 δισ. ευρώ”.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: