Επίσκεψη φοιτητών του Πανεπιστημίου Columbia στην Ελλάδα




Τις εντυπώσεις της από την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα με ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Columbia Business School καταγράφει η Katerina Sokou, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Columbia, σε άρθρο της στη διαδικτυακή HUFFINGTON POST, με τίτλο «An Early Greek Spring». Οπως διευκρινίζει η Sokou, το ταξίδι των 20 φοιτητών του Columbia University στην Ελλάδα είχε ως στόχο την καταγραφή της αντίδρασης του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου στην κρίση και παρείχε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σ΄ένα μικρό έθνος στη νοτιοανατολική άκρη της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους, οι φοιτητές συναντήθηκαν με αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη ορισμένων εκ των μεγαλύτερων, εξαγωγικών εταιριών στη χώρα (συμπεριλαμβανομένων των: ΦΑΓΕ, Folli Follie, Corinth Pipeworks, Velti, Dolphin Capital Partners, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Eurobank και Gaia), καθώς επίσης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος προσπάθησε με κάθε τρόπο να τους διαβεβαιώσει για την δύναμη του τραπεζικού τομέα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στον Έλληνα Πρωθυπουργό, σημειώνεται ότι αυτήν την περίοδο ταξιδεύει στην Κίνα με στόχο την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς και τη διασφάλιση πολιτικής και οικονομικής στήριξης, ενώ τον Ιούνιο θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον  για τον ίδιο σκοπό. Αν μη τι άλλο,  τονίζεται, ο κ. Σαμαράς μοιάζει ότι εξασφάλισε τη στήριξη των ομολόγων της Ελλάδας εντός ευρωζώνης, οι οποίοι αποφάσισαν να προεγκρίνουν τις δύο επόμενες δανειακές δόσεις.  Αναφορικά με τη συνάντηση που είχε η φοιτητική ομάδα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, τονίζεται ότι όλοι εντυπωσιάστηκαν από την αυτοκυριαρχία του και την προσγειωμένη συμπεριφορά του, ενώ προβάλλεται δήλωση του ιδίου ότι «πρέπει να προσφέρεις ελπίδα στον κόσμο, γιατί η ελπίδα είναι το πρωταρχικό όπλο κάθε ηγέτη». Οι ενίοτε υπερόπτες μεταπτυχιακοί φοιτητές αποκάλεσαν τη συνάντησή τους με τον κ. Σαμαρά ως μια εμπειρία που τους έκανε πιο ταπεινούς (“a humbling experience”). Οι κρίσεις έχουν τον τρόπο να επιτυγχάνουν αυτό στον κόσμο, δηλαδή να τον προσγειώνουν και ενδυναμώνουν την αποφασιστικότητά του, ενώ παράλληλα κάνουν τους πολίτες ικανούς να λαμβάνουν αισιοδοξία από μικρά πράγματα, όπως συμβαίνει με τους Έλληνες τη δεδομένη στιγμή.

Η Sokou επισημαίνει ακόμη ότι στην εσωτερική έρευνα του μεταπτυχιακού MBA, μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού, 15 στους 20 συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν έχει φθάσει ακόμη στο ναδίρ της, ωστόσο ο ίδιος αριθμός φοιτητών δήλωσε ότι θα επένδυε στη χώρα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

http://www.huffingtonpost.com/katerina-sokou/an-early-greek-spring_b_3275976.html?utm_hp_ref=greece

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ: Ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε έκκληση σε κάθε Έλληνα πολίτη, επαγγελματία του Τουρισμού και μη, να βοηθήσει για την καλή εικόνα της χώρας κατά την τουριστική περίοδο, σύμφωνα με ανταπόκριση της Helena Smith για την GUARDIAN, με τίτλο «Greeks asked to welcome tourists who are bound for nation in record numbers».

Ο αριθμός των τουριστών που αναμένονται να φτάσουν στην Ελλάδα την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο ανέρχεται στα 17 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών. Αν και η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μεταπολιτευτικά, οι τουρίστες από Ρωσία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να είναι κατά πολύ περισσότεροι σε σχέση με το περασμένο έτος, γεγονός που ο Πρωθυπουργός της χώρας ερμήνευσε ως «ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα» που μεταφράζεται σε «ρευστότητα και χρήμα για την αγορά, καθώς και καινούριες, υγιείς θέσεις εργασίας». Το ένα εκατομμύριο επιπλέον τουριστών, όπως δεικνύουν στοιχεία βασισμένα σε κρατήσεις ξενοδοχείων και αεροπορικών θέσεων, με τους Ρώσους πολίτες μόνο να υπολογίζονται περίπου στο 1,2 εκατομμύρια, έχει γίνει αντικείμενο θετικής υποδοχής και αγαλλίασης, καθώς ο τουριστικός τομέας αντιστοιχεί περίπου στο 20% του ΑΕΠ της χώρας. Ο έκτος χρόνος βαθιάς ύφεσης που πλήττει τη χώρα βρίσκει το 27% των Ελλήνων εκτός εργασιακού στίβου. Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Ρέτσος, υποστηρίζει ότι η εν λόγω αύξηση είναι ενδεικτική του πρωταγωνιστικού ρόλου του τουρισμού για την αναστροφή του κλίματος σε σχέση με την εικόνα της Ελλάδας, αλλά και την καλυτέρευση της ελληνικής οικονομίας, ενώ, στο άρθρο γίνεται και αναφορά στην προτροπή της κ. Merkel προς τους συμπατριώτες της να επισκεφθούν την Ελλάδα.

http://www.guardian.co.uk/world/2013/may/14/greeks-welcome-record-number-of-tourists?INTCMP=SRCH

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: