Επίθεση ευρωβουλευτών εναντίον του προέδρου του Eurogroup




Το θέατρο συνεχίζεται… Μετά την συζήτηση στην Ολομέλεια, το θέατρο συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου σε συζήτηση που διεξήχθη με τον πρόεδρο του Γιουρογκρουπ, Jeroen Dijsselbloem, αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου. Και προσθέτει:“Θέμα της συζήτησης ήταν η χρηματοδοτική συνδρομή στην Κύπρο. Ενώπιον του Dijsselbloem μας υποστήριξαν όλοι. Υποστήριξαν  αυτό που θα τους φέρει ψήφους στις εκλογές τους. Ο Dijsselbloem δε επανέλαβε αυτό που διδάχθηκε να λέει. Πως για όλα ευθύνεται το μεγάλο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Και πως με τα μέτρα που προωθούνται στην Κύπρο το κόστος θα επιμεριστεί σε πολλούς  και θα υπάρξει γρήγορα βιώσιμη ανάπτυξη.

Στις επικρίσεις των Ευρωβουλευτών πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι καταστροφικά τόσο για την Κύπρο όσο και για τις υπόλοιπες χώρες τις ευρωζώνης, ο Dijsselbloem απάντησε πως η ανάκαμψη μέσω της αναδιάρθρωσης θα ήταν δύσκολη και χρονοβόρα. Με τα μέτρα όμως που λήφθηκαν σήμερα, είπε, η μια τράπεζα στην Κύπρο έκλεισε ενώ η άλλη θα αναδιαρθρωθεί και έτσι θα υπάρχει γρήγορη ανάπτυξη. Εξήγησε δε πως οι επιλογές που υπήρχαν αναφορικά με το πού θα μπορούσε να μετατοπιστεί το πρόβλημα ήταν πολύ περιορισμένες καθώς ούτε ο μηχανισμός σταθερότητας μπορούσε να αναλάβει όλο το κόστος αλλά ούτε και η Κυπριακή Δημοκρατία. Έτσι, είπε, αποφασίστηκε πως οι καταθέσεις που υπήρχαν στις κυπριακές τράπεζες ήταν η μόνη λύση. Όπως τόνισε, η απόφαση για την Κύπρο ήταν δύσκολη αλλά αναπόφευκτη λόγω της κατάστασης.

Σε συνεργασία του γερμανού ευρωβουλευτή της GUE/NGL, Jurgen Klute, και του Τάκη Χατζηγεωργίου, έγινε υπενθύμιση στον πρόεδρο του γιουρογκρουπ πως από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων οι κυπριακές τράπεζες έχασαν 4,5 δισ. και ζητήθηκε από τον  Dijsselbloem να απαντήσει κατά πόσον θα έπρεπε να δοθεί αποζημίωση στην  Κύπρο για την ζημία που υπέστη λόγω του κουρέματος αυτού. Ο πρόεδρος του γιούρογκρουπ όμως, καμωνόμενος ότι δεν κατάλαβε την ερώτηση, απάντησε πως το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ήθελε υψηλά κέρδη και γι` αυτό ανέλαβε υψηλό κίνδυνο επενδύοντας στα ελληνικά ομόλογα. Επομένως, είπε, δεν ήταν η ελληνική κατάσταση που δημιούργησε το πρόβλημα αλλά το τραπεζικό μοντέλο της Κύπρου.

Σε σχόλιο άλλου ευρωβουλευτή πως το κυπριακό κοινοβούλιο λέγοντας όχι στις αποφάσεις που έλαβε το Γιούρογκρουπ στις 15 Μαρτίου ουσιαστικά σταμάτησε τις καταστροφικές αποφάσεις των κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ απάντησε και πάλι αόριστα ξεφεύγοντας από την ουσία της τοποθέτησης.

Τέλος, σε ερώτηση που υπεβλήθη κατά πόσο η συνταγή που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Κύπρου θα επιβληθεί και σε άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο πρόεδρος του γιούρογκρουπ απάντησε πως η κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά και τα μέτρα που προωθούνται εξαρτώνται από και από την δυνατότητα του κάθε κράτους να αντιμετωπίσει  μόνο του τα προβλήματά του. Συμπλήρωσε δε πως δύο βασικές αρχές που ακολουθούνται πάντα είναι α) το κρατικό χρέος να είναι βιώσιμο και β) η χώρα να μπορεί να ανακάμψει.

Όσον αφορά τις καταθέσεις κάτω των 100,000 χιλιάδων τόνισε πως είναι διασφαλισμένες και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει”.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε τα εξής σχετικά με την παρουσία του Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Συνεχίζει ο κύριος Ντάισελμπλουμ να μην απαντά στα σημαντικά ερωτήματα που απασχολούν όχι μόνο τον κυπριακό λαό, αλλά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Εάν η απόφαση του Eurogroup πάρθηκε κατά νόμιμο τρόπο. Εάν υπήρξε ανάλογη απόφαση για άλλη χώρα της ΕΕ. Εάν η απόφαση ενισχύει την αλληλεγγύη των Κρατών Μελών της.

Από τις απαντήσεις του Προέδρου του Eurogroup στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απουσίαζε η πρόταση, ο σχεδιασμός και η ολοκληρωμένη απάντηση για την επόμενη μέρα.

Η υφιστάμενη πολιτική της λιτότητας, ενισχύει  την ύφεση, φέρνει την ανεργία και δημιουργεί ένα οικονομικό φαύλο κύκλο που βάζει σε περιπέτειες την Ευρώπη.  Οδηγεί στην κατάρρευση της Ευρωζώνης και μεγιστοποιεί τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτών. Τώρα, είναι η ώρα των αποφάσεων, της αλλαγής πορείας. Τώρα είναι η ώρα της ανάπτυξης».

Αντιγόνη Παπαδοπούλου: Η Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), Αντιγόνη Παπαδοπούλου, εκφράζει την απογοήτευσή της, για την προσπάθεια που κατέβαλε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γιερούν Ντάισελμπλουμ, να παρουσιάσει την Κύπρο ως ειδική και ξεχωριστή περίπτωση, που έπρεπε να υποστεί κούρεμα καταθέσεων και να «τιμωρηθεί» για τις πράξεις της.

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ απέτυχε να πείσει για την ορθότητα των αποφάσεων του Εurogroup για την Κύπρο. Σε αρκετές περιπτώσεις προσπάθησε να αποφύγει κρίσιμα ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους Ευρωβουλευτές, παραπέμποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον αρμόδιο Επίτροπο, στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και στις Κυπριακές Αρχές. Αναφέρθηκε σε περιορισμένες επιλογές που υπήρχαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς όμως να τις κατονομάζει.

Η κα Παπαδοπούλου σημειώνει πως αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γιερούν Ντάισελμπλουμ, απέφυγε να αναδείξει την κοινοτική μέθοδο για αντιμετώπιση της κρίσης και δεν έκανε οποιαδήποτε αναφορά στην αναγκαιότητα για κοινοτική αλληλεγγύη. Τοποθετήθηκε περισσότερο ως Υπουργός Οικονομικών της χώρας του και όχι ως πρόεδρος του Eurogroup.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ έγινε δέκτης οξύτατης κριτικής από τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών με αποκορύφωμα  δήλωση ξένης Ευρωβουλευτού, ότι είναι «ο πιο αισιόδοξος νεκροθάφτης του Eurogroup».
«Το Eurogroup διέπραξε οικονομικό έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού της», επαναλαμβάνει η Ευρωβουλευτής. Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να απαιτήσει να ληφθούν διορθωτικές αποφάσεις, οι οποίες να ανατρέπουν τις οδυνηρές επιπτώσεις για την κοινωνία και την οικονομία σε ένα ισότιμο κράτος μέλος της ΕΕ.
Η κα Παπαδοπούλου έχει ήδη υποβάλει αίτημα για πρόσκληση του προέδρου του Eurogroup σε συνεδρία της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να ανακριθεί και να λογοδοτήσει για τις ενέργειές του. Παράλληλα ζήτησε και κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ Νίκος Μπέλλος μετέδωσε τα εξής:

«Κάναμε το καλύτερο δυνατόν, ώστε το κυπριακό χρέος να παραμείνει βιώσιμο και ταυτόχρονα να μην επιβαρυνθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, εξαιτίας των επενδυτικών κινδύνων που ανέλαβαν οι δύο κυπριακές τράπεζες», ήταν η απάντηση που έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στις επικρίσεις  Ευρωβουλευτών για τους χειρισμούς σε σχέση με τη διάσωση της Κύπρου.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή της Ευρωβουλής για τα όσα μεσολάβησαν στη διάρκεια της κρίσης στην Κύπρο, αλλά και το περιεχόμενο των αποφάσεων του Εurogroup τον Μάρτιο.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Ντεισελμπλουμ αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις τονίζοντας ότι το πρόγραμμα της Κύπρου έχει οριστικοποιηθεί και αποτέλεσε αντικείμενο μεγάλης προσοχής, ενώ το χαρακτήρισε ως μια ευκαιρία για επιστροφή της οικονομίας στο σωστό δρόμο. Πρόσθεσε ότι η πρώτη δόση του δανείου θα καταβληθεί εντός του Μαΐου, και πως τα επιτόκια θα είναι χαμηλά ώστε η Κύπρος να είναι σε θέση να αποπληρώσει.

Για το πως φτάσαμε στην απόφαση, αρνήθηκε να αποκαλύψει οτιδήποτε σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι ο ρόλος του να αναφερθεί στη στάση που τήρησε κάθε χώρα της Ευρωζώνης.

Οπως είπε, το πρόβλημα της Κύπρου τέθηκε από το 2011, αλλά δεν έγιναν συζητήσεις για την επίλυσή του γιατί, «οι Κύπριοι κατέληξαν σε συμφωνία με τους Ρώσους και κέρδισαν χρόνο για να μην μπουν σε μνημόνιο». Εαν η Κύπρος είχε έρθει νωρίτερα τότε το πρόβλημα θα αντιμετωπίζονταν νωρίτερα, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντεισελμπλουμ, οι σοβαρές συζητήσεις για τις δύο κυπριακές τράπεζες (Λαϊκή και Κύπρου) που είχαν ήδη σοβαρά προβληματα, ξεκίνησαν με τη νέα κυβέρνηση, γιατί με την προηγούμενη δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπήρχε όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις την χαρακτήρισε πολύπλοκη  και το πρόβλημα πολύ μεγάλο με λίγες επιλογές για το που θα μετακυλιστεί το βάρος της διάσωσης. Δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε το βάρος της διάσωσης στο δημόσιο χρέος της Κύπρου, γιατί η χώρα δεν θα μπορούσε να το εξυπηρετήσει, ενώ δεν μπορούσαμε να το μεταφέρουμε ούτε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας γιατί δεν θα ήταν σωστό, είπε, προσθέτοντας ότι το περάσαμε στους μεγάλους καταθέτες και αυτή ήταν η καλύτερη λύση. Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η βιωσιμότητα του χρέους, εάν φορτώναμε στο κράτος, η Κύπρος δεν θα αποπλήρωνε ποτέ το χρέος, ενώ με την επιλογή που έγινε η χώρα μπορεί τώρα να ανακάμψει, τόνισε.

Η απόφαση καθυστέρησε, συνέχισε, και λόγω των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, όπου οι συζητήσεις  πήραν χρόνο γιατί έπρεπε να είμαστε σίγουροι ότι τη στιγμή της απόφασης τα πάντα θα ήταν έτοιμα για τη διάσωση των υποκαταστημάτων. Από το Μάρτιο εργαστήκαμε σκληρά με τη νέα κυβέρνηση και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να περιορίσουμε τυχόν επιπτώσεις και στα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, είπε.

Για το τίμημα της παραχώρησης των υποκαταστημάτων παρέπεμψε στην ελληνική και την κυπριακή κυβέρνηση. «Ηταν μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων εάν το τίμημα ήταν σωστό να ρωτήσετε τους ίδιους εάν είναι ικανοποιημένοι, το σημαντικό είναι ότι δεν υπήρξε διάχυση στο ελληνικό σύστημα που ήταν μεγάλος κίνδυνος και ευτυχώς ήταν πετυχημένη η προσπάθεια», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το εάν η κρίση στην Ελλάδα επηρέασε την Κύπρο, απάντησε ότι επηρέασε αλλά αυτό το απέδωσε στο γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες αναζητώντας υψηλές αποδόσεις επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα και δάνεια. Ηταν ένας κίνδυνος που ανέλαβαν και επωμίστηκαν τις συνέπειες, είπε. Οι τράπεζες πήραν το ρίσκο τους και εκτέθηκαν στην Ελλάδα, το τραπεζικό σύστημα ήθελε υψηλά κέρδη και ανέλαβε υψηλούς κινδύνους, είπε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν ήταν η ελληνική κρίση που προκάλεσε το κυπριακό πρόβλημα, αλλά το κυπριακό τραπεζικό μοντέλο που έκανε επενδύσεις που δεν μπορούσαν παρά να οδηγήσουν σ’ αυτούς τους κινδύνους.

Για τις τυχόν ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, είπε ότι δεν είναι αρμόδιος να απαντήσεις και πως το ερώτημα θα πρέπει να απευθυνθεί στην ΕΚΤ.

Για το ρόλο της Ρωσίας επισήμανε ότι σε επαφές που είχε πριν τη λήψη της απόφασης με τις ρωσικές αρχές, η Μόσχα διαμήνυσε στην Ευρωζώνη ότι θα πρέπει πρώτα να αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι και μετά αυτοί θα καθορίσουν τη στάση τους. Κάτι που έγινε και τώρα έχουμε συμφωνία για την επιμήκυνση κατά 2 έτη της αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου από 4,5% σε 2,5% ανέφερε ο κ. Ντέισελμπλουμ.

Σχετικά με την εγγύηση των καταθέσεων και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είπε ότι αρχικά ανησυχήσαμε, ωστόσο οι επιπτώσεις ήταν αμελητέες, βεβαίως υπάρχει αβεβαιότητα για το πως θα αντιμετωπιστούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον, αλλά αυτό το αντιμετωπίζουμε ήδη μέσω της προετοιμασίας της οδηγίας εκκαθάρισης τραπεζών και της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, είπε. Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ, η απόφαση για την Κύπρο δεν θέτει εν αμφιβόλω τις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Σημείωσε ωστόσο ότι η εγγύηση των καταθέσεων είναι εθνική υπόθεση κάθε χώρας και το αν όλες είναι σε θέση να εγγυηθούν αυτό είναι αμφίβολο. Γι αυτό προωθούμε την τραπεζική ενοποίηση, ώστε όλα αυτά τα θέματα να αντιμετωπίζονται σε προληπτική βάση μέσω της ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης, είπε.

Για τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ανέφερε ότι τους επιτρέπει η Συνθήκη, η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα σε συνεργασία με την ΕΚΤ και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ενώ στόχος είναι η άρση των περιορισμών το συντομότερο, κάτι που ήδη γίνεται βαθμιαία. Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ δεν μπορούσε να μην υπάρχουν περιορισμοί γιατί το πρόβλημα θα μεταφερόταν και στις άλλες τράπεζες της Κύπρου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: