Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα




Η Ελλάδα βρίσκεται καθ’ οδόν προς την εκπλήρωση των στόχων της στον τομέα προϋπολογισμού για τα έτη 2013-14, αλλά ενδέχεται να υποστεί περαιτέρω περικοπές το 2015 και το 2016, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνει η Nektaria Stamouli σε ανταπόκριση από την Αθήνα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greek Program Back on Track, But More Austerity Seen».

Η εν λόγω έκθεση, προσθέτει το δημοσίευμα, θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση που θα ληφθεί την ερχόμενη Δευτέρα ως προς την αποδέσμευση νέων δανειακών δόσεων για τη χώρα. Όπως τονίζεται, είναι η πρώτη φορά στο τριετές δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας που η κυβέρνηση φαίνεται ότι εκπληρώνει τους στόχους της, καθώς σε προηγούμενες περιόδους, μια σοβαρότερη από την αναμενόμενη ύφεση και λανθασμένοι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν την Ελλάδα σε αποτυχία ως προς την επίτευξη των στόχων της.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20130513-708367.html?KEYWORDS=Greece

ΕΚΘΕΣΗ PEW RESEARCH CENTER ΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΕΕ: Τα πρόσφατα αποτελέσματα της ετήσιας έκθεσης του εδρεύοντος στην Ουάσιγκτον Pew Research Center για τη στάση των Ευρωπαίων έναντι της ΕΕ, προβάλλει ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες του James Kanter στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Grind of Euro Crisis Wears Down Support for Union, Poll Finds».

Όπως τονίζεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σήμερα περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες από ποτέ άλλοτε αντιτίθενται στη μεταβίβαση αυξημένης ισχύος σε θεσμούς και όργανα της ΕΕ, με στόχο την ενίσχυση του ευρώ σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Οι σχετικές δημοσκοπήσεις διεξήχθηκαν τον περασμένο Μάρτιο σε Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Πολωνία και Τσεχία, κατ΄ιδίαν ή τηλεφωνικώς, σε δείγμα 700 έως 1.100 πολιτών ανά χώρα, ενώ όπως διευκρινίζεται, κάθε δημοσκόπηση εμπεριέχει περιθώριο λάθους της τάξης του 3-4%. Όπως μάλιστα επισημαίνει η έκθεση, καμιά ευρωπαϊκή χώρα  δεν απογοητεύεται πιο γρήγορα από τη Γαλλία έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών, δεδομένου ότι πέρυσι, 60% των ερωτηθέντων Γάλλων εξέφρασαν θετική εντύπωση για την ΕΕ, ενώ φέτος το αντίστοιχο ποσοστό ανήλθε μόλις στο 41%, παρουσιάζοντας πτώση 19%.

Επισημαίνεται ακόμη ότι μόνο οι Έλληνες και οι Ιταλοί εξέφρασαν μικρότερη εμπιστοσύνη στα οφέλη της ΕΕ από τους Γάλλους, ενώ αντιθέτως στη Γερμανία το 60% των ερωτηθέντων εξέφρασαν θετική εντύπωση για την Ένωση.

http://www.nytimes.com/2013/05/14/business/global/poll-shows-european-union-loses-favor-in-europe.html?pagewanted=all&pagewanted=print

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον των Thomas Catan και Marcus Walker στην έντυπη έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Europe’ Losing Some of Its Luster», όπου επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας «η προσπάθεια την τελευταία πεντηκονταετία για τη δημιουργία μιας πιο ενωμένης Ευρώπης είναι σήμερα η κυρίαρχη απώλεια λόγω ευρωκρίσης και ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο έχει κακή υπόληψη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι αν και μόλις το 11% των ερωτηθέντων Ελλήνων θεωρούν την ευρωπαϊκή οικονομική ενσωμάτωση ως κακή για τους ίδιους, το 69% επιθυμεί να παραμείνει εντός ευρωζώνης. Παράλληλα, όλες οι χώρες στη δημοσκόπηση θεωρούν τη Γερμανία ως την πλέον αξιόπιστη χώρα, πλην των Ελλήνων που θεωρούν την Ελλάδα ως την πιο αξιόπιστη.

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324031404578481272902309736.html#printMode?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: