Εκδήλωση από την Ελλάδα και την Κόστα Ρίκα για την παγκόσμια ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου – Τιμή στους γενναίους…




Με την ευκαιρία του εορτασμού αύριο της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Μαΐου 2013, εκδήλωση στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, την οποία συνδιοργάνωσαν οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κόστα Ρίκα στα ΗΕ, σε συνεργασία με τoν Εκπαιδευτικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).

Η εκδήλωση περιελάμβανε την προβολή του ντοκιμαντέρ “Which way is the front line from here? The life and time of Tim Hetherigton του Sebastian Junger – που παρουσιάζει το έργο και τη ζωή του Αμερικανο-Βρετανού φωτορεπόρτερ Tim Hetherigton. Ο Tim, δολοφονήθηκε μαζί με τον Ελληνοαμερικανό φωτορεπόρτερ Chris Hondros στη Λιβύη στις 20 Απριλίου 2011 κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το σχέδιο δράσης των Ηνωμένων Εθνών για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας.

 Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων:

– ο κ. Saul Weisleder, αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κόστα Ρίκα,

– ο κ. Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας,

– ο κ. Christopher Anderson, φωτορεπόρτερ και μέλος του Magnum Photo,

– ο κ. James Brabazon, δημοσιογράφος και συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ, ΄

– η κα Kate Black, εκπρόσωπος του  Dart Center for Journalism and Trauma του Πανεπιστημίου Columbia και

– η κα Lily Hindy, αναπληρώτρια διευθύντρια του Μη Κυβερνητικού Οργανισμού RISC (Reporters Instructed in Saving Colleagues)

Ο Έλληνας Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φωτογράφοι και δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις ένοπλες συρράξεις ανά την υφήλιο και στην ανάγκη οι κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ να αναλάβουν δράση προκειμένου να τους βοηθήσουν στο έργο τους και να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Μιλώντας για τον Tim Hetherington, όσο και για τον ελληνικής καταγωγής φωτορεπόρτερ Chris Hondros, ο κ. Τζιράς αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια του αριθμού θανάτων δημοσιογράφων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος σε επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη (σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, 70 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2012, ενώ στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013 έχουν αναφερθεί ήδη 15 θάνατοι) και επισήμανε ότι μόνο λίγες περιπτώσεις από αυτές ερευνούνται σωστά και τιμωρούνται οι ένοχοι, γεγονός που καθιστά το έργο των Ηνωμένων Εθνών για εξασφάλιση της ασφάλειας των δημοσιογράφων απαραίτητο και επείγον.

Ο κ. Τζιράς έκανε επίσης αναφορά στην απόφαση 1738 του Συμβουλίου Ασφαλείας – απόφαση που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Γαλλίας – όπως και στους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου που αποτελούν τα μοναδικά νομικά όπλα για την προστασία των δημοσιογράφων.

Σημείωσε, ακόμη, ότι από τον Απρίλιο 2012 έχει προστεθεί το Σχέδιο Δράσης των ΗΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας, που αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο για την πρόληψη της βίας κατά των δημοσιογράφων το οποίο εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά, και που στοχεύει στη δημιουργία ενός ελεύθερου και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και στην ενδυνάμωση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το εν λόγω Σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός συντονιστικού δια-υπηρεσιακού μηχανισμού που θα διαχειρίζεται θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και θα βοηθάει τις χώρες να αναπτύσσουν νομοθεσία και μηχανισμούς που θα ευνοούν την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης και θα στηρίζουν τις προσπάθειές τους για εφαρμογή των υπαρχόντων διεθνών κανόνων και αρχών. Επιπλέον, ζητά την ενίσχυση της προστασίας των γυναικών δημοσιογράφων – ως απάντηση στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης – την αποποινικοποίηση της δυσφήμισης και την ανάγκη για επαρκής μισθούς για όλους τους εργαζόμενους.

Τέλος, ο Έλληνας Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κοινωνίας των Πολιτών να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και έκανε ειδική αναφορά στη Μη-Κυβερνητική Οργάνωση RISC (Reporters Instructed in Saving Colleagues), αποστολή της οποίας είναι η πρόληψη μελλοντικών θανάτων δημοσιογράφων στις εμπόλεμες ζώνες, μέσω της εκπαίδευσή τους να προσφέρουν τις βασικές πρώτες βοήθειες στους τραυματισμένους συναδέλφους τους.

Στη φωτογραφία η αφίσα για την εκδήλωση στον ΟΗΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: