Εβραϊκή οργάνωση ζητά την απαγόρευση Χρυσής Αυγής και λοιπών ναζιστικών κομμάτων




Την ανησυχία του για την άνοδο των νεοναζιστικών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ιδιαίτερα στην Ουγγαρία (Jobbik) και στην Ελλάδα (Χρυσή Αυγή) εξέφρασε χθες το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συμβούλιο, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου του στη Βουδαπέστη, καλώντας τις κυβερνήσεις να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσής τους (άρθρο της Margit Feher στο blog της WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Jewish Leaders Call on Europe to Ban Neo-Nazi Parties».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΕΣ επεσήμανε ότι κόμματα, όπως το Jobbik στην Ουγγαρία και η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα προωθούν «τον τοξικό συνδυασμό ακραίου αντισημιτικού λόγου, επιθετικού εθνικού σοβινισμού και μιας αντικαπιταλιστικής, αντισοσιαλιστικής ρητορικής, που χαρακτηρίζουν την σκέψη και τις πράξεις του ναζιστικού κόμματος».

Το ΠΕΣ επέλεξε φέτος την Ουγγαρία για το ετήσιο συνέδριό του, που πραγματοποιείται συνήθως στην Ιερουσαλήμ, για να δείξει την στήριξή του στην εβραϊκή κοινότητα της χώρας και να προσελκύσει την προσοχή στην άνοδο του αντισημιτισμού σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Το ΠΕΣ κάλεσε τον Ούγγρο Πρωθυπουργό, Viktor Orban, και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, να συνταχθούν με τους 125 πολιτικούς από 40 περίπου χώρες, που υπέγραψαν την διακήρυξη του Λονδίνου του 2009 για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

http://blogs.wsj.com/emergingeurope/2013/05/07/jewish-leaders-call-on-europe-to-ban-neo-nazi-parties/tab/print/?KEYWORDS=Greece

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται σύντομο δημοσίευμα της WASHINGTON POST («World Jewish Congress warns about neo-Nazi parties».

http://www.washingtonpost.com/world/world-digest-may-7-2013/2013/05/07/9dcd9760-b71a-11e2-92f3-f291801936b8_story.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: