Είναι η περίπτωση της Κύπρου μοντέλο διαχείρισης κρίσεων;




Ο Οικονομολόγος Rafael Biosse Duplan εξάγει συμπεράσματα, βασισμένα στον χειρισμό της περίπτωσης της Κύπρου, σε άρθρο του για τους FINANCIAL TIMES (“Credit Investors Heed the Cyprus Precedent”) και καταλήγει ότι η ευρωζώνη ακολουθεί το δρόμο των αναδυόμενων αγορών. Ο ηθικός κίνδυνος ελαττώνεται και οι αρχές στην ευρωζώνη δεν βιάζονται να κοινοτικοποιήσουν το χρέος. Οι πιστωτές αξιολογούν την αξιοπιστία των επιμέρους τραπεζών, αντί να συνάγουν εκτιμήσεις για την τράπεζα βασισμένες στις εκτιμήσεις για τη χώρα όπου η τράπεζα έχει την έδρα της.

Οι μεγάλοι καταθέτες δεν προφυλάσσονται και αντιμετωπίζονται ως πιστωτές που ενδέχεται να υποστούν σημαντικές απώλειες. Η ασφάλεια μετράει. Η βοήθεια ρευστότητας από την ΕΚΤ προστατεύει την σωστή λειτουργία των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η ΕΚΤ ωστόσο είναι πρώτη σε προτεραιότητα αποπληρωμής χρεών και προηγείται των πιστωτών και των καταθετών, που σημαίνει ότι οι πιστωτές και καταθέτες έχουν μικρότερες πιθανότητες απόσβεσης.

Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή περίπτωση κατέστησαν σαφές ότι είναι σημαντική η νομοθεσία στην οποία υπόκεινται τα εθνικά ομόλογα, επομένως συμπεραίνει κανείς ότι οι θέσεις του ευρωπαϊκού χρέους εκφράζονται καλύτερα σε βρετανικά περιουσιακά στοιχεία ή σε περιουσιακά στοιχεία της Ν. Υόρκης.

http://www.ft.com/cms/s/0/6046cfb0-bbc5-11e2-a4b4-00144feab7de.html#axzz2TogY4Q3u

ΕΘΝΙΚΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ: Σε άρθρο του για τους FINANCIAL TIMES, ο Tony Barber αναφέρεται στα εθνικά στερεότυπα, όπως έγιναν σαφή εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη αλλά και μέσα από την έρευνα που διεξήγαγε το Ερευνητικό Κέντρο Pew (“Dangerous Talk of Arrogant Frogs and the Heartless Boche”).

http://www.ft.com/cms/s/0/6f544d88-bd92-11e2-890a-00144feab7de.html#axzz2TogY4Q3u

Συντάκτες: Χ. Παπαδημητρίου, Θ. Ραυτοπούλου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: