ΔΝΤ: Το μπαλάκι στους Ευρωπαίους για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους




ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, αφήνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη μεγάλη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά απαιτεί υλοποίηση των αποφάσεων που έλαβαν οι ηγέτες της Ε.Ε., ώστε το χρέος να παραμείνει βιώσιμο.            Απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνους», εάν η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας (ΟSI), ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς διάβασε σημεία  της  έκθεσης της Αποστολής του Ταμείου, ζήτησε εφαρμογή της απόφασης που πήρε το Γιούρογκρουπ τον περασμένο Νοέμβριο και δεν έκλεισε το καυτό θέμα του «κουρέματος». Είπε τα εξής:

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε νέες συζητήσεις για το OSI στην παρούσα συγκυρία. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας έχουν αποδεχθεί ότι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, θα απαιτηθεί σημαντική επιπλέον βοήθεια και έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πρόσθετη ανακούφιση του χρέους, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά κάτω του 110% του ΑΕΠ ως το 2022 και υποσχέθηκαν ότι θα το πράξουν στο τέλος του χρόνου. Δεν προσδιόρισαν το πώς θα γίνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι” τόνισε ο κ. Ράις, και πρόσθεσε ότι “τίποτα απ’ αυτά δεν είναι κάτι καινούργιο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», οι συζητήσεις για το κούρεμα του χρέους που κατέχουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης έχουν «παγώσει» λόγω των γερμανικών εκλογών. Πηγή στην Ουάσιγκτον, που γνωρίζει το παρασκήνιο, είπε στο «Ε» ότι δεν γίνεται να προστεθεί άλλο χρέος στο υπάρχον, διότι δεν θα εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα. «Γι’ αυτό», τόνισε, «πρέπει να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι τις άλλες επιλογές τους».

Σχολιάζοντας την δήλωση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Άσμουσεν, ο οποίος για πρώτη φορά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αντικατάστασης της Τρόϊκα από ένα «αποκλειστικά ευρωπαϊκό σύστημα», ο κ. Ράϊς δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια. Είπε ότι το Ταμείο έχει καλή συνεργασία με την ΕΕ και την ΕΚΤ, αλλά επέλεξε να δημοσιοποιήσει για μία ακόμα φορά ότι «συνεργαζόμαστε, αλλά παίρνουμε ανεξάρτητες αποφάσεις». Τόνισε επίσης ότι ο αξιωματούχος της ΕΚΤ διευκρίνισε πως το σύστημα της Τρόικα δεν θα μεταβληθεί τώρα, εν μέσω της κρίσης χρέους που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου θα συνεδριάσει την 31η Μαίου για την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Τα μέλη του Δ.Σ. θα λάβουν την έκθεση του κ. Τόμσεν τις επόμενες ολίγες μέρες για να τοποθετηθούν επ’ αυτής στη συνεδρίαση, όπου δεν αναμένονται εκπλήξεις.  Πρόσθεσε ότι σημειώθηκε πρόοδος στην επίλυση των ολίγων εναπομεινάντων τεχνικών ζητημάτων.

Αναφορικά με την Κύπρο ο κ. Ράϊς δήλωσε ότι το Δ.Σ. θα συνεδριάσει στις 15 Μαΐου. Απαντώντας σε ερώτηση του «Ε», γιατί τιμωρείται ο Κυπριακός λαός για τα λάθη των τραπεζιτών και των πολιτικών, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Αποστολή του Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων του προσπαθούν να βοηθήσουν.

www.mignatiou.com  –  www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: