Διερεύνηση υπόθεσης ξεπλύματος χρήματος στις ΗΠΑ μέσω τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο




Στο κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης σχετικά με υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο (και σε άλλες χώρες) από παράνομες δραστηριότητες στις ΗΠΑ αναφέρεται άρθρο του Charles Forelle στη WALL STREET JOURNAL («Follow the Money: Liberty Reserve’s Cypriot Connection»). Πρόκειται όπως επισημαίνεται για μια σημαντική υπόθεση ξεπλύματος χρήματος την ώρα που η Κύπρος αρνείται να αποδεχθεί ανάλογες κατηγορίες που περιλαμβάνονται στα αποτελέσματα ανεξάρτητων ερευνών.

Το κατηγορητήριο στο αμερικανικό δικαστήριο απάγγειλε την Τρίτη κατηγορίες σε μια ομάδα ανθρώπων για ξέπλυμα χρήματος μέσω της εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, Liberty Reserve. Το σύστημα της Liberty Reserve επέτρεπε την μεταφορά χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες όπως την υποκλοπή πιστωτικών καρτών, τις διαδικτυακές «πυραμιδωτές» επενδύσεις χρημάτων, την παιδική πορνογραφία και άλλα εγκλήματα.

Το κατηγορητήριο προβλέπει την δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Liberty Reserve και των εμπλεκομένων ατόμων, ενώ αναφέρονται 45 τραπεζικοί λογαριασμοί που φαίνεται ότι διασυνδέονται με την παράνομη δραστηριότητά της. Οι 22 από τους εν λόγω λογαριασμούς βρίσκονται σε τέσσερις κυπριακές τράπεζες υπό την οναμσία διαφόρων εταιρειών.

Οι τέσσερις τράπεζες που φέρονται να εμπλέκονται είναι η Ελληνική Τράπεζα, Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η EuroBank και η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών απέφυγαν να απαντήσουν στα ερωτήματα του δημοσιογράφου.

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/05/29/follow-the-money-liberty-reserves-cypriot-connection/?KEYWORDS=greece

Φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα των δικαστηρίων της Νέας Υόρκης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: