Διεθνή διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία προωθούν η Μόσχα και η Ουάσιγκτον




Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον αποφάσισαν να καταβάλουν προσπάθειες για τη διοργάνωση μίας διεθνούς συνδιάσκεψης για τον τερματισμό της σύρραξης στη Συρία. Αυτό συμπεραίνεται από τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, Σεργκέϊ Λαβρόφ και Τζον Κέρι, μετά τη συνάντησή τους στη ρωσική πρωτεύουσα.

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λαβρόφ, ο Αμερικανός ομόλογός του δήλωσε πως στόχος είναι να προσέλθουν στο ίδιο διαπραγματευτικό τραπέζι οι αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σε συνδιάσκεψη που θα οργανωθεί πιθανότατα στα τέλη Μαίου.

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι μία πολιτική λύση που θα προκύψει μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου θα βοηθήσει να αποτραπεί ο κίνδυνος διάσπασης της χώρας και θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους αντάρτες.

Πέρυσι είχε γίνει ανάλογη προσπάθεια για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, αλλά η πραγματοποίησή της είχε σκοντάψει στο ερώτημα εάν ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία. Πάντως, ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την τύχη «ορισμένων ανθρώπων».

Οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ μπορούν και πρέπει να αμβλυνθούν: Ο Κέρι, που πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στη Μόσχα, από την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε τα εξής: «Ηλθα εδώ προσηλωμένος στην ιδέα πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργασθούν ενάντια στις κοινές προκλήσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι οι συνομιλίες που είχε ο Κέρι με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο έγιναν μέσα σε καλό κλίμα: Μιλω΄ντας στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, είπε ότι “είμαστε ικανοποιημένοι με τον τόνο και την ατμόσφαιρα της συζήτησης».

Πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στον στόχο της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία: «Μοιραζόμαστε πλήρως αυτή τη στάση», τόνισε ο κ. Λαβρόφ.

Προηγουμένως, ο κ. Κέρι συναντήθηκε με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στον οποίο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία μοιράζονται κοινά συμφέροντα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας και της πρόληψης της εξάπλωσης του εξτρεμισμού.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο, ο Κέρι δήλωσε στον Πούτιν ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό της διετούς πλέον σύγκρουσης η οποία έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 70.000 ανθρώπων στην Συρία είναι μεταξύ των θεμάτων για τα οποία οι πρώην εχθροί του Ψυχρού Πολέμου μπορούν να συνεργαστούν.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μοιραζόμαστε κάποια πολύ σημαντικά κοινά συμφέροντα σε σχέση με τη Συρία — τη σταθερότητα στην περιοχή, και το να μην μπορούν οι εξτρεμιστές να δημιουργούν προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή και αλλού”, τόνισε  ο Κέρι.

Είπε επίσης ότι ελπίζει πως οι δύο χώρες θα είναι σε θέση να βρουν “κοινό έδαφος” για τη Συρία. Και οι δύο ενέκριναν ένα σχέδιο για μια πολιτική λύση για τη Συρία τον περασμένο Ιούνιο, είχαν όμως διαφορετικές απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του.

Ο Κέρι είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν “σημαντικά” σε  θέματα που περιλαμβάνουν τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τους οικονομικούς δεσμούς, για τα οποία και οι δυο πλευρές δεν έχουν αξιοποιήσει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Η επίσκεψη Κέρι αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν διαταραχθεί λόγω των διαφωνιών πάνω σε θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Συρία μετά την επιστροφή του Πούτιν στο Κρεμλίνο πριν από ένα χρόνο.

Φωτογραφία State Department – Πηγές: Ανακοινώσεις State Department, Reuters, ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: