Διαδικασία-εξπρές στο Κυπριακό επιδιώκουν τα Ηνωμένα Έθνη – Σε τρεις μήνες τέλος!




Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Ταχεία διαδικασία θα προωθήσουν οι εν δυνάμει μεσολαβητές στο Κυπριακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και οι «συνήθεις ύποπτοι», οι οποίοι κινούνται στο παρασκήνιο, εκτιμούν πως η διαδικασία, όταν ξεκινήσει, πρέπει να είναι ταχεία και να ολοκληρωθεί σε ένα τρίμηνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκτίμηση στον ΟΗΕ είναι πως υλικό υπάρχει, έχει παραχθεί διαχρονικά και πως το ζητούμενο είναι να ακολουθηθεί μια διαδικασία, η οποία θα διευκολύνει τους σχεδιασμούς αυτούς.
Είναι γι’ αυτό που το μεγάλο ενδιαφέρον όλων όσοι κινούνται παρασκηνιακά αλλά και στο προσκήνιο είναι μεν να αρχίσουν οι συνομιλίες, κυρίως όμως η προσοχή τους είναι στραμμένη στην κατάληξη. Κι αυτό γιατί θεωρούν πως η χρονική συγκυρία δημιουργεί δεδομένα που ευνοούν την επίσπευση των προσπαθειών και ολοκλήρωσή τους σύντομα.

Πρώτο, το 2013 (ή και αρχές 2014) δεν είναι χρονιά εκλογών σε καμία εμπλεκόμενη χώρα και υπάρχει ως εκ τούτου «καθαρό τοπίο».

Δεύτερο, στα μέσα του 2014 θα δημιουργηθούν «τετελεσμένα» σε σχέση με το φυσικό αέριο και τούτο θεωρούν πως «θα επηρεάσει τις προσπάθειες».

Ως εκ τούτου, η προσπάθειά τους είναι να ξεκινήσει και να τελειώσει η διαδικασία πριν η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσει τις κινήσεις της με το φυσικό αέριο. Και είναι σαφές πως όταν πάρει η Λευκωσία τα τελικά αποτελέσματα της δεύτερης επιβεβαιωτικής γεώτρησης, θα προχωρήσει και ενέργειες και προς την κατεύθυνση της προπώλησης.

Αυτό θέλουν να το προλάβουν για ευνόητους λόγους καθώς θα δημιουργήσει πλεονεκτήματα στη Λευκωσία και θα προκαλέσει και αντιδράσεις από τους Τούρκους.

Τρίτο, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή θα ξεκαθαρίσουν σε έναν χρονικό ορίζοντα, στον οποίο θεωρούν πως θα πρέπει να κλείσει και το Κυπριακό, ως πρόβλημα που επηρεάζει τα τεκταινόμενα.

Είναι σαφές πως το κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι η διαδικασία. Κι αυτό που μελετούν είναι πως η διαδικασία πέρα από το γεγονός ότι θα χαρακτηρίζεται από τις εντατικές διαπραγματεύσεις, θα είναι συνολική, ενδεχομένως με διαγώνια συζήτηση των πτυχών και πάρε-δώσε.

Είναι πρόδηλο ότι τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και οι Αγγλο-αμερικανοί θα παίξουν με τον χρόνο. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως στον καθορισμό των σχεδιασμών λαμβάνονται υπόψη η κρίση και το φυσικό αέριο. Παρόλο που αυτό δεν θα τεθεί επίσημα, είναι πρόδηλο πως καθορίζει τα βήματα των μεσολαβητών. Αποτελούν στοιχεία του σχεδιασμού και των βηματισμών που διαμορφώνονται. Η φράση «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες» θα ακούγεται εφεξής συχνότερα, στέλνοντας πιεστικά μηνύματα προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Η Λευκωσία, διά του υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, έχει μεταφέρει τις θέσεις και ανησυχίες της στους βασικούς παίκτες: ΟΗΕ, ΗΠΑ και Βρετανία ενώ θα υπάρξει προσεχώς συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Κομισιόν. Είναι σαφές από τις επαφές ότι πριν το φθινόπωρο δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία. Άλλωστε ο χρόνος πλέον δεν επιτρέπει κινήσεις πριν από τον Σεπτέμβριο. Το ζητούμενο είναι εάν μέχρι τότε θα υπάρξει προετοιμασία αλλά και πώς θα αντιμετωπισθεί η πρόταση της κυπριακής Κυβέρνησης για την Αμμόχωστο. Ο Ιωάννης Κασουλίδης εξασφάλισε δέσμευση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ότι θα μεταφέρει την πρόταση για την Αμμόχωστο στους Ερντογάν και Νταβούτογλου, οι οποίοι θα επισκεφθούν τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Ο Κέρι ανέλαβε, επίσης, να συζητήσει μια σειρά άλλων θεμάτων με τον Νταβούτογλου.

Το επόμενο βήμα είναι το δείπνο που θα παραθέσει ο Αλεξάντερ Ντάουνερ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, στις 29 Μαΐου. Ο Ντάουνερ όπως και ο Έρογλου θα επιδιώξουν να συζητήσουν έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα καθορίζει την πορεία της διαδικασίας. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έχει ζητήσει να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 30 Μαΐου.

http://www.philenews.com/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: